Klaus, Kalousek, Duka. Reflex popsal důležité tahy kolem církevních restitucí

06.09.2012 8:16

Církevní restituce. Téma, které je v posledních měsících skloňováno ve všech pádech a nahlíženo všemi možnými pohledy. Podle koalice "co bylo ukradeno, musí být vráceno", sociální demokraté jsou zásadně proti. Podle komentátora časopisu Reflex Bohumila Pečinky jde o politický a ekonomický souboj státu s církví, který je s komunistickou érou spojený jen okrajově.

Klaus, Kalousek, Duka. Reflex popsal důležité tahy kolem církevních restitucí
Foto: ČSSD
Popisek: Propagační obrázek Čssd k církevním restitucím

Česká politická reprezentace se ještě nerozhodla, jakou cestou se vydat. Příčinou zdlouhavého projednávání byla slovy Pečinky špatná strategie, kterou po listopadu 1989 zvolil arcibiskup Miloslav Vlk. Ten vsadil na sice vlivné, ale politicky okrajové politické proudy (KDU-ČSL) a měl sklon útočit na dvě největší strany, ODS a ČSSD.

Až jeho nástupce Dominik Duka zvolil vstřícnou diplomacii a oba proudy zpacifikoval. Vytvořil si například mnoho spojenců v řadách občanských demokratů, zejména díky hlasům, které zprostředkoval před prezidentskou volbou v roce 2008. A lidovce zaměnil za Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga z TOP 09. Současně prý vyvolal očekávání z toho, že jeho okolí bude později přihlížet, jak se budou rozdělovat správcovské smlouvy na vrácený majetek. "O dva tři roky bude jasněji, kdo nakonec byl vítěžem celé transakce prodávané dnes jako církevní restituce," píše komentátor a publicista.

Novodobé "držhubné"

Dalším důležitým momentem byla podle Pečinky vnitřní a neveřejná dohoda mezi českými církvemi. Katolíci nabídli ostatním církvím, že jim přenechají kolem patnácti procent z finančních náhrad. Takže desítky milionů poputují v příštích letech i církvím, které byly zaregistrovány až po roce 1989, takže s útiskem v době komunismu neměly nic společného. "Až na výjimky (Bratrská jednota baptistů) na toto novodobé držhubné přistoupily všechny náboženské organizace a spolky v České republice," upozorňuje komentátor Reflexu.

Chceme novou politickou sílu?

Nejproblematičtější na celé věci je prý to, že církve mají dostat také majetky, které sice byly označovány jako církevní, ve skutečnosti ale měly často nadační nebo veřejnoprávní charakter. Dnes budou vráceny, jako by šlo o vlastnictví jasně definované právnické skupiny.

Odpůrci církevních restitucí zmiňovali jako důvod ke kritice závist lidí. Vládní koalice argumentovala slovy o útisku kněží v době dvou totalit. "Politická otázka zní jinak: Chceme, aby v Česku vznikl politicky a hospodářsky silný subjekt, jenž část své legitimity opírá o politické a byznysové vize církevního státu?" uzavírá komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…