Zasvěcený novinář mluví o skutečných vinících rozvratu ODS

07.09.2012 9:54

Petr Nečas s Miroslavem Kalouskem by si měli uvědomit, že tlačit silou nepopulární zákony s chabou většinou ve sněmovně je nesmysl, jinak vláda padne. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl politický komentátor z Reflexu Bohumil Pečinka, který se dlouhodobě zaměřuje právě na referování o situaci uvnitř občanských demokratů. Ve vzpouře v ODS jde prý o pomstu Nečasovi.

Zasvěcený novinář mluví o skutečných vinících rozvratu ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nad pravými úmysly skupiny kolem Petra Tluchoře, která odmítá podporu zvyšování daní, se rojí různé teorie, komentátor Reflexu Bohumil Pečinka za tím vidí především jednu věc, a to snahu o oslabení Petra Nečase před kongresem ODS. „Navíc před volbami do krajů a Senátu, budí to dojem rozhádanosti. Je tam jasné propojení Tluchoře a Fuksy s pražskou částí a dva solitéři,“ říká ParlamentnímListům.cz.

„Jednoznačně se ale proti staví lidé, které Petr Nečas připravil v minulosti o pozice. Ať už jde o ty pražské, když dal Nečas přednost Bohuslavu Svobodovi, nebo když Fuksa a Tluchoř ztratili předsednictví poslaneckého klubu, respektive ministerstvo zemědělství,“ míní Pečinka.

Tluchoř svoji pomstu konzultuje s Topolánkem

Něco jiného už prý je věcná záležitost tohoto sporu, tedy že se rebelující poslanci chopili tématu, které mezi členy ODS dlouhodobě rezonuje. Bohumil Pečinka soudí, že se tu prolíná rovina taktická, kde jde o oslabení Petra Nečase a samozřejmě kritika zvýšení daní, s čímž nikdo nesouhlasí.

„Jak znám Petra Tluchoře, tak ten detailně každou věc konzultuje s Mirkem Topolánkem, takže určitou roli tu hraje i tenhle vzdálenější sentiment, protože Topolánek si myslí, že byl z ODS vytlačen a že v tom jistou roli sehrál Nečas. Viděl bych v tom takovou odvetu,“ má jasno komentátor.

Nečasovu chybu odhaluje v tom, že před několika měsíci došlo k převrstvení ve vládní koalici, kdy Věci veřejné odešly a zůstal tam jejich menšinový proud. Tím vznikl technicky úplně jiný typ vlády. Před tím šlo o většinovou koalici, teď je to ale vláda na úrovni sotva stojedničky, tedy v podstatě vláda menšinová. Jinak by pro každý důležitější zákon nemuseli domlouvat zvlášť podporu.

Menšinová vláda těžko protlačí dva nepopulární zákony naráz

„Nečas s Kalouskem zapomněli na to, že jsou v jiném politickém aranžmá, protože kdyby ještě v době značně většinové vlády něčím Tluchoř chtěl vyhrožovat, vůbec nic by to neznamenalo, jen by mávli rukou. Teď je to vlastně katastrofa. Jestliže v této sestavě prosazují natolik nepopulární zákony jako církevní restituce a zvýšení DPH, musí počítat s tím, že narazí. Při stojedničkové koalici musí být zákony mnohem konsensuálnější než dřív, což oni totálně nepostřehli,“ uvedl serveru ParlamentníchListů.cz novinář z týdeníku Reflex.

Jestli se nakonec bude hlasovat v nezměněné podobě pro restituce i zvyšování daní, tak podle jeho mínění vláda padne, ale nikoli vinou Petra Tluchoře a jeho skupiny, ale vinou ministra Kalouska a premiéra Nečase, protože nepřistoupili na nové politické reálie.

„Pokud jde o postoje Borise Šťastného, nemohu se k němu moc vyjadřovat s vážnou tváří, protože ho nepovažuji ani za poslance, ani za politika, ale někoho, kdo kryje pražské politické gangstery. Je to člověk, kterého si gangsteři v Praze vybrali, že bude ochraňovat jejich byznys ve vysoké politice. Ať řekne cokoliv, není to názor, je to člověk s posláním a to poslání je hluboce nepolitické. Navíc je trochu zhrzený, že se premiér postavil za primátora Svobodu,“ je přesvědčen Pečinka.

Z řidiče přes noc poslancem

I tady lze prý vidět jistou odnož pražské politické bitvy. „Třeba poslanec Florián, ten byl původně řidičem téhle pražské skupiny a dali ho na poslední místo na kandidátku. Jde o člověka, který politice absolutně nerozumí, je úplně zmatený a jen díky té strašné kampani a kroužkování se dostal do Poslanecké sněmovny,“ vzpomněl dokonce.

„Nicméně podstatné je to, že manévrovací prostor ke změně těch daňových zákonů tu je a když bude dobrá vůle, budou schopni to změnit. Pokud vůle nebude, tak vláda padne. Rozhodně už ale nikdy nebude moci vládnout tak, jako v těch prvních dvou letech, kdy se nemusela ohlížet na zájmy těchto zmiňovaných skupin,“ připomněl Pečinka.

Petr Tluchoř oprávněně využil šanci

Pokud jde o další setrvávání vlády, tak Starostové a nezávislí už ve vládě být podle jeho názoru nemusí, protože prohlasovali pro ně zásadní zákon o rozpočtovém určení daní.

„Klíčové zákony pro TOP 09, respektive pro pana Kalouska byly ekologické zakázky, které padly a teď to jsou církevní restituce, proto by mohl mít vůli pozměnit a oželet daňové zákony, protože snažit se silou protlačit dva nepopulární zákony, když nemají většinu, to je strašný politický diletantismus. Tluchoř toho samozřejmě využil, ale na druhou stranu, proč by to neudělal? Jako poslanec na to má právo. To, že na něho chtějí hodit kauzu IZIP, vnímám spíš jako snahu Tluchoře očernit, vždyť to má na stole pražské vrchní státní zastupitelství a těžko mu to nějak mohou vzít,“ doplnil v komentáři pro redakci ParlamentníchListů.cz Bohumil Pečinka.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…