Důchodci do práce. Mizerné penze donutí další tisíce k činnosti za nízké platy

10.09.2012 6:48

Počet pracujících seniorů v Česku roste. I letos jich přibylo kolem jedenácti tisíc. Podle statistik chodí do práce v důchodovém věku až 170 tisíc lidí se starobní penzí a pokud vláda dodrží avizované škrty, bude ještě hůř. Důchodci proto vítají otevření debaty okolo vládního daňového balíčku, chtějí totiž dodatečně prosadit zachování slevy na dani pro takto pracující v penzi.

Důchodci do práce. Mizerné penze donutí další tisíce k činnosti za nízké platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na nábřeží u Vltavy - ilustrační foto

Podle ekonomů mají penzisté na trhu práce své místo. Dělají totiž často práci, kterou mladší člověk vykonávat nechce z důvodu žádných perspektiv a mizerných platů.

Penzisté pracovat musí

„Před dvěma lety platilo, že z nutnosti pracuje třetina seniorů, zbytek chodí do zaměstnání proto, že je obor baví či aby neztratili kontakt s lidmi,“ míní pro Lidové noviny šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes s tím, že dnes vypadá poměr úplně jinak. Pracovat většina penzistů jednoduše musí, dodává.

Pokud navíc vláda dodrží avizované škrty, tedy že zruší slevu na dani z příjmu pracujících penzistů, bude se muset do práce vrátit další stovky občanů.

Nejhůř dopadnou pražští osamělí senioři

To potvrzuje i člen vládního poradního orgánu NERV Daniel Münich. Ten tvrdí, že „zpomalení růstu penzí, které pro příští tři roky naplánovala vláda, bude mít na seniory citelné dopady“. Mohlo by se tak podle něj stát, že se na hranici chudoby dostane daleko víc lidí, než je tomu doposud. „V příštích třech letech dostane pod hranici chudoby o čtvrtinu víc seniorů nad 65 let, kteří žijí sami,“ sdělil deníku Münich.

I proto pracující senioři vítají debaty okolo tohoto vládního daňového balíčku. Chtějí totiž zachovat slevy na dani pro takto pracující důchodce. Bez ní totiž dostávají až o dva tisíce korun měsíčně méně. Kalouskův úřad ale o tomhle zachování nechce slyšet. Nejvážnější dopady přitom podle změn hrozí osamělým důchodcům v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…