Vláda nás psychologicky vydírá, svěřil se poslanec z ODS

10.09.2012 17:51

Někteří krajští lídři ODS nesouhlasí s tím, jak vládní zástupci označují ty, co se rozhodli nepodpořit zvýšení DPH. Vláda nás psychologicky vydírá, když vyhrožuje, že padne, pokud úpravu všichni nepodpoříme, uvedl například pro Český rozhlas poslanec Tomáš Úlehla z ODS.

Vláda nás psychologicky vydírá, svěřil se poslanec z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Vláda se rozhodla spojit hlasování o daňových změnách s vyjádřením důvěry kabinetu. Premiér a předseda ODS Petr Nečas pak k tomu podotkl, že spory kolem vyšší sazby DPH posilují hrozbu rozpočtového provizoria. Jenže takové řeči se rozhodně nelíbí některým krajským lídrům.

Hned deset krajských lídrů ODS proto vyzvalo poslance, kteří nesouhlasí se zvýšením DPH, ke zklidnění situace uvnitř poslaneckého klubu občanských demokratů. Míní, že nejednotná ODS by mohla stranu poškodit před blížícími se krajskými volbami.

„Jedním ze zákonodárců, kteří mají vůči vládnímu daňovému balíčku výhrady, je Tomáš Úlehla ze Zlínska. Podle něj je vláda psychologicky vydírá, když vyhrožuje, že padne, pokud úpravu všichni nepodpoří. Souhlasí ale, že voliči tyto neshody uvnitř strany velmi dobře vnímají a chápou stranu jako nejednotnou,“ uvedl dnes Český rozhlas.

„Každá takováto kauza, která se teď děje v rámci vnitrostranického boje, může lidem ještě více zamotávat hlavu. Ale já mám přes 500 e-mailů z celé republiky, ze dvou třetin od členů ODS, že jsou rádi, že někdo ty věci dokáže pojmenovat nahlas a drží konzervativní zásady,“ řekl Radiožurnálu poslanec z ODS Tomáš Úlehla.

Jeho názor sdílí i lídr ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš. Podle něj totiž měli nespokojení zákonodárci dost času své připomínky uplatnit.

„Jsme pět týdnů před volbami a měli jsme dostatek prostoru koaliční kompromis uhádat v té době, kdy se o těch otázkách hovořilo v pracovních jednáních. Takže já jsem taky proti jakémukoli dalšímu navyšování daňové zátěže pro občany České republiky. Ale tato epizoda skončila koaliční dohodou,“ poznamenal Lukáš.

Členská základna tomu prý nerozumí

Radiožurnál připomněl, že výzvu nepodepsali ve všech regionech, například na Plzeňsku a Vysočině. Proti „rebelům“ se pak staví například královéhradecký lídr Miloslav Plass. Podle něj je stále těžší vysvětlovat některé kroky a ústupky ODS ve vládě jako daň koaličnímu vládnutí – například tedy zvýšení DPH.

„Ono to může už dosáhnout takové míry, že členská základna už jednotlivým krokům nerozumí. A já nemůžu podepsat výzvu k ukáznění poslanců, když v královéhradeckém regionu nesouhlasí 80 procent členů ODS se zvyšováním daní,“ vysvětlil Plass pro Radiožurnál.

Jednání mezi odpůrci vládního daňového balíčku z řad občanských demokratů a vedením ODS by se měla odehrát tento týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…