Kníže má prý pravdu: Jsme líní a chceme blahobyt. Přijde krach

11.09.2012 8:14

Za finanční krizi v Evropě si může Evropa sama, tvrdí ekonom Pavel Kohout. Souhlasí tak s názorem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který prohlásil, že Evropa promeškala investice do vlastní budoucnosti, když evropské země rozdávaly peníze voličům, místo aby investovaly do výzkumu, vzdělání a dalšího rozvoje. Zatímco Evropa spala, kritizuje český ministr zahraničí, rozvinuly se země jako Čína, Brazílie, Indie a Jižní Korea.

Kníže má prý pravdu: Jsme líní a chceme blahobyt. Přijde krach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

„Zlatý věk je u konce,“ prohlásil. „Je to pravda, ekonom by to neřekl jinak,“ potvrdila pravdivost ministrova vyjádření ekonomka Markéta Šichtařová.

Ztráta odpovědnosti mezi politiky

Podle Schwarzenberga skončila šedesátiletá éra, která se postarala o hospodářský vzestup kontinentu. Politici nyní musejí ukázat, zda myslí projekt společné Evropy vážně a zda je pro ně budoucnost Evropské unie důležitější než dočasná rozpočtová omezení. Globální hospodářskou krizi Schwarzenberg označil za důsledek naprosté ztráty odpovědnosti, a to jak mezi politiky, tak ve finančním světě.

Evropa dotuje nepracování

Ekonom Pavel Kohout ParlamentnímListům.cz řekl, že „Evropa dotuje nepracování, které netvoří produkci, ale kdo je pracovně zdatný, toho zdaní, až zčerná“. Současná ekonomika, která je postavena na nabubřelém sociálním státě, je podle něj z přirozenosti nestabilní a jednou se musí zhroutit. „Někde už se to zhroutilo jako v Řecku, nějaké země mají ještě čas, dva roky, deset let, to nelze odhadnout,“ uvedl. V ohrožení nejsou podle něj jen státy jako Itálie, Portugalsko nebo Španělsko, ale i Německo nebo Francie. „Tyto země, ostatně jako i Řecko, měly ještě v 70. letech 20 až 30 procentní zadluženost, z dnešního pohledu byly nesmírně úsporné a skromné, ale dnes už dosáhly 80 procentní  i vyšší zadluženosti. Takový státní dluh vypovídá, že jejich ekonomiky nejsou zdravé,“ vysvětlil ekonom. A dodává, že evropský sociální stát není žádný tradiční model, vznikl nedávno, v druhé polovině 70. let, kdy se začal modelovat sociální stát v dnešní hrůzostrašné podobě, dluhy narostly do takových výšek, které si ještě před deseti lety nikdo neuměl představit.

Sociální stát jako dnes není dlouhodobě udržitelný

Sociální stát v současné bizarní podobě, která spotřebuje zhruba polovinu HDP, není podle ekonoma dlouhodobě udržitelný. „Byl to v podstatě ekonomický experiment, jehož doba trvání nepřekročí dobu trvání jedné lidské generace. Systém neobyčejně rozvinutých sociálních výhod se musí zredukovat, aby byl dluh dlouhodobě udržitelný, jinak to nepůjde,“ je přesvědčen ekonom.

Evropské země musí skončit s intervencemi do ekonomiky

Podle ekonomiky Markéty Šichtařové není na vině ekonomických problémů v Evropě jen velkorysý sociální systém, ale také intervence do ekonomiky. „Jednak v podobě sociálního systému, ale i ovlivňováním ekonomického cyklu. Dokud se to nezmění, bude Evropa upadat, její důležitost se sníží, protože bez ekonomické síly nebude mít žádný vliv,“ prohlásila. Ale nemá dojem, že by změny této situace byly na pořadu dne, že by Evropská unie měla plán něco změnit. „Nejdřív musí proběhnout volby v hlavních zemích, čeká to ještě například Německo, pak teprve může dojít ke změně,“ vysvětlila Šichtařová.

Evropské země plýtvají svým potenciálem

Pokud se nic nestane, ekonomika pojede pomaleji, hrubý domácí produkt většiny evropských zemí se bude podle ekonomky „plácat“ kolem nuly. „Eurozóna se může postupně rozpadat, je už hotová věc, že ji opustí Řecko, i když ne v roce 2013, protože nebude vůle Řecko pustit,“ míní. Ale problémy mají podle Šichtařové i země, jejichž schodek se neprohlubuje. „Mám na mysli Belgii, i když její schodek neroste, má nejvyšší zdanění, z dlouhodobého pohledu se bude její ekonomika zpomalovat. Je to vyspělá země, ale neskutečně plýtvá svým potenciálem, zaměřuje se na odvětví ekonomiky, které přináleží chudším zemím,“ upozorňuje. Ale svým potenciálem plýtvají prý i další evropské země považované v EU za hvězdy – Francie, Německo, Nizozemsko, protože se zaměřují na zemědělství místo na moderní technologie, peníze dávají do rozbujelého sociálního systému místo na investice do technologií, takže budou postupně stagnovat a předeženou je asijské země. Aby se evropské země takovému temnému scénáři vyhnuly, nestačí jen seškrtat štědrý sociální systém, ale musí přestat zasahovat do ekonomiky a podporovat různá odvětví,  protože i takové intervence ekonomiku zpomalují.

Pláč nad rozlitým mlékem

Ekonomický expert komunistů Jiří Dolejš k výrokům českého ministra zahraničí ParlamentnímListům.cz řekl, že TOP 09 je stranou, která výrazně podporuje Evropskou unii, a pokud tedy její předseda Karel Schwarzenberg dospěl k závěru, že nefunguje, dává najevo svou spoluodpovědnost. „Když podporuje Evropu, může ovlivnit její podobu, měl by se věnovat jejímu lepšímu fungování. Je to pláč nad rozlitým mlékem,“ kritizuje Dolejš.

Asii musíme konkurovat něčím jiným než levnou pracovní silou

Podle Dolejše je fakt, že EU funguje špatně, a mělo by se s tím tedy něco dělat. Ale varuje, aby se Evropa snažila připodobnit například Asii tím, že rozbije evropský sociální model. „Nemyslím, že by musela, aby dokázala uspět v globální konkurenci, zavádět tvrdou likvidaci sociálních jistot, které jsou výsledkem civilizačního vývoje,“ uvádí komunistický poslanec. Nemyslí, že by Evropa byla schopna snížit náklady práce jako v Asii. „To je absurdní představa, musíme Asii konkurovat něčím jiným než levnou pracovní silou, lidským kapitálem, vzděláním, investicemi do vědy a výzkumu, v tom Evropa zaostala,“ vysvětluje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…