Advokát: Kalousek si asi nakradl miliardy. To si myslím a nebudu mlčet

13.09.2012 4:50

„Veřejně tu tedy prohlašuji, že si i já myslím, že si Miroslav Kalousek s velkou pravděpodobností nakradl hezké miliardy,“ napsal mladý advokát Robert Pelikán na svém blogu a vláda ho kvůli tomu odmítla jmenovat do rady Českého telekomunikačního úřadu. I když je odborník, kterého by tento úřad potřeboval jako sůl.

Advokát: Kalousek si asi nakradl miliardy. To si myslím a nebudu mlčet
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Ale právníka krok Nečasova kabinetu prý nepřekvapil. „Popravdě příliš ne. Poté, co jsem se dozvěděl, že nějaká dobrá duše ministrům rozeslala citáty z mých blogů, čekal jsem to,“ řekl ParlamentnímListům.cz právník, který se specializuje na problematiku obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů. Podle Pelikána je „téměř jisté“, že o jeho článcích na internetu vládu informovali lobbisté, kteří si nepřáli jeho jmenování.

Známého právníka navrhl ministr Kuba

Právě kvůli specializaci na soutěžní právo ho navrhl do rady ČTÚ ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), sliboval si od něj zvýšení odbornosti úřadu v době, kdy má na trh vstoupit čtvrtý telefonní operátor.

Na otázku, jak na něj ministr Kuba přišel, zda advokát pracoval na nějaké zakázce pro ministerstvo průmyslu a obchodu, Pelikán odpověděl, že pro Kubův úřad nepracoval. „Moje jméno je ale v oboru dosti známé, takže předpokládám, že mne panu ministrovi někdo doporučil,“ uvedl.

Pochyby o odborné způsobilosti advokáta nejsou

Od jeho nominace si slibovala razantní změnu chování často kritizovaného telekomunikačního úřadu strana TOP 09. Její poslanec Jan Husák prohlásil, že nemá pochyb o odborné způsobilosti doktora Pelikána. „Avšak jeho zpochybňování reforem uplatňovaných touto vládou jsou nešťastné a psané způsobem, který je používán bulvárním tiskem. Tato skutečnost mi vadí. Považuji za vhodné proces jmenování odložit a ověřit jak profesní, tak lidské kvality kandidáta,“ připustil Husák, který je předsedou sněmovního Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl.

Vláda má rozhodovat ve veřejném zájmu

Pravda je, že většina právníků je ve svých vyjádřeních, zejména směrem k politikům, velmi opatrná, málokdo píše veřejně o svých názorech na ústavní činitele na internetu. Nemyslí si sám Robert Pelikán, že jej to, jak tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek, diskvalifikuje pro jmenování do funkce, které schvalují jím kritizovaní politici? „Myslím, že by vláda měla rozhodovat ve veřejném zájmu. A z pohledu veřejného zájmu jsou ty blogy spíše pozitivní, protože ukazují, že jsem skutečně nezávislý, což je pro danou funkci kvalifikační předpoklad,“ řekl advokát.

Advokát nemá mravní integritu, když by se nechal jmenovat od lidí, které nazývá zločinci

Ale cesta pro talentovaného právníka, který přednáší i na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, už je do Českého telekomunikačního úřadu uzavřena, alespoň za vlády kabinetu Petra Nečase. Jmenování by neprošlo už kvůli ministrovi financí, jak dokládají slova, která řekl ParlamentnímListům.cz. „Ve veřejném zájmu do takové pozice musí vláda nominovat lidi s mravní integritou a člověk, který se chce nechat nominovat od lidí, které nazývá zločinci, žádnou mravní integritu nemá. Já jsem se v jeho věku také nechtěl od Štrougala nechat někam jmenovat,“ prohlásil v reakci na argument, že ve veřejném zájmu je jmenovat nezávislé odborníky ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rozhodnutí kabinetu advokáta nemrzí

Ale Roberta Pelikána rozhodnutí kabinetu nemrzí. „Musím říci, že po vyjádření premiéra Nečase k otázce lidských práv jsem rád, že jsem jmenován nebyl, protože bych se za jmenování takovou vládou musel opravdu stydět,“ prohlásil advokát, kterého zjevně výroky ani chování politiků nezastrašily.

Blogy bude psát dál

Kdo by si myslel, že se právník z této situace poučí, přestane psát své názory na politiky otevřeně na svůj blog, nebo u něj alespoň nastoupí určitá autocenzura, aby si mocné a vlivné nepopudil a nedostal se v budoucnu do podobných obtíží, moc by se mýlil. „Zrovna dneska jsem zase jeden blog napsal. Můj postoj je stále stejný. Vzpomenu si vždycky na ty, kteří za svoje názory končili ve vězení či na popravišti. Musel bych se za sebe stydět, pokud bych se bál říkat, co si myslím, v situaci, kdy mi nic takového nehrozí. A ta to mi žádná funkce ani jakákoli jiná výhoda nestojí,“ prohlásil rezolutně advokát Robert Pelikán.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…