Náměstek ministryně po "úspěšné" tiskovce pokračoval v ČT

12.09.2012 6:56

V Událostech komentářích na ČT se již poněkolikáté rozebírala situace v Národním divadle. Po pátečním nezapomenutelném výkonu ministryně Aleny Hanákové (při němž dokola opakovala, že za nečekaným odvoláním ředitele Ondřeje Černého leží špatně nastavené řídící procesy) nyní do studia usedl ekonomický náměstek ministerstva a od pondělka též prozatímní ředitel Národního divadla Martin Sankot.

Náměstek ministryně po "úspěšné" tiskovce pokračoval v ČT
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Balet, Státní opera Praha

Vysvětloval především problematické výroky z odpolední tiskové konference na ministerstvu kultury. Tam totiž podle slibů měly být předloženy neprůstřelné důvody, proč byl ředitel Černý odvolán.

Náměstek Sankot na tiskovce uvedl, že Černý nebyl ochoten sestavit rozpočet v úspornější podobě, požadované ministerstvem. „Za to se vyhazuje z vlády,“ připomněl odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Jako další důvody pak uvedl to, že manažersky nezvládá řízení divadla a jako další důvod uvedl klesající uměleckou úroveň první scény.

„Odcházejí významné osobnosti, klesá návštěvnost, a ti lidé co přijdou, tak odcházejí předtím, než představení skončí,“ vysvětlil náměstek fascinovaným novinářům.  

Tiskovku kromě něj ovládla rázná mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková, která se překřikovala se zvídavými novináři a sama odpovídala na většinu otázek, adresovaných ministryni Hanákové. Ta mezi nimi působila tradičně nejistě.

V průběhu odpoledne byly prakticky všechny uvedené důvody pro Dvořákovo odvolání zpochybněny, proto je náměstek- ředitel (který ve své dvojjediné funkci nevidí střet zájmů) večer přišel obhajovat do České televize.    

„V pátek jsme nechtěli eskalovat situaci a říkat natvrdo ty důvody,“ vysvětlil náměstek, proč se na vysvětlení odvolání divadelního ředitele čekalo několik dní. Nakonec však uznal, že ministryně svým trapným vykrucováním situaci spíše ještě eskalovala.

Poté zopakoval, že hlavním důvodem odvolání ředitele Černého bylo, že odmítl sestavit rozpočet na rok 2013, což je u organizace s veřejným rozpočtem 550 milionů nepřípustné.

Omlouvám se...

„Pan Černý mi na schůzce řekl, že nechce sestavovat rozpočet v požadované podobě,“ trval na svém poté, co mu provozně-správní ředitel ND Václav Pelouch dokázal, že dohoda na podobě rozpočtu mezi divadlem a ministerstvem byla dosažena.

Navíc prý podle auditu společnosti BDO neměl Černý situaci v Národním pod kontrolou. „On to divadlo neřídil, podle mě je to jeden z nejhorších manažerů, které jsem v životě potkal,“ řekl k tomu ministerský náměstek Sankot. Právě provozní ředitel Pelouch byl podle něj tím reálným ředitelem divadla.

Tiskovkové prohlášení, že se divadlu umělecky nedaří, se ukázalo jako neudržitelné. Připomínaná klesající návštěvnost byla ředitelem Pelouchem  vyvrácena, argument že „diváci odcházejí před koncem představení“ byl shledán velmi podivným a když byl Sankot dotázán, které „významné osobnosti“ divadlo opouštějí, vzpomněl si po dlouhém přemýšlení na dvě jména.

Nakonec sám označil své výroky za nešťastné a omluvil se za něj.  „Ano, umělcům se za to omluvím,“ uzavřel své televizní vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…