Ministr Heger zakázal prodej destilátů na stáncích. A vyzval k bdělosti

12.09.2012 16:20

Aféra s pančovaným alkoholem nabírá v Česku na obrátkách. Mrtvých přibývá, stejně jako lidí v přímém ohrožení života. Ve středu odpoledne se proto sešla vláda, aby učinila opatření. Jako první zveřejnil kroky ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Ministr Heger zakázal prodej destilátů na stáncích. A vyzval k bdělosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Vláda kvůli množícím se otravám rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Platí do odvolání od chvíle, kdy informaci vyhlásil před několika minutami, krátce po 16. hodině v televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je tak nyní zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent.

Opatření, které je již v platnosti

Tisková konference tak začala oficiálním vyhlášení ministerského opatření, které nabylo platnosti okamžitě po zveřejnění.  „Provozovatelům všech stánků a mobilních a přechodných provozů se zakazuje rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad třicet objemových procent,“ oznámil ministr zdravotnictví mimořádné opatření úřadu.

Pro případné dotazy odkázal na krajské hygienické stanice, které jsou koordinátorem, který má informovat zástupce krajské i místní samosprávy a rovněž občany. Ty zároveň vyzval, aby jakékoliv podezření oznámili zdravotnickému zařízení ve své blízkosti.

„Jakýkoliv podezřelý alkohol by občané neměli konzumovat, ale zlikvidovat,“ doporučil ministr. Zdůraznil, že jeho likvidace je v současné situaci nejracionálnějím řešením.

Zdravotnická zařízení mají plnit svou informační povinnost a jakékoliv podezření hlásit policii, neboť se jedná o trestný čin.

Ministr Heger zároveň informoval, že vláda vzala na vědomí všechna opatření orgánů jednotlivých ministerstev. Vláda zřídila operativní poradu, která se bude scházet na ministerstvu zdravotnictví a řešit situaci. 

Jak to vypadá v praxi?

V praxi to vypadá nyní tak, že provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent. Konec zákazu prodeje bude ohlášen v stejným postupem, tedy vyhlášením v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání.

Vyloučeno prý však není ani to, že by se mohl zákaz rozšířit i na další kamenné obchody.

 

Nouzový stav?

Vláda zatím nepřistoupila k vyhlášení nouzového stavu podle krizového zákona, protože podle Hegera zákaz prodeje na stáncích problém v tuto chvíli pokrývá dostatečným způsobem.

Heger před novináři vyzval hejtmany a starosty, aby aktivně spolupracovali s řediteli krajských hygienických stanic, kteří se stávají odpovědnými za koordinaci veškeré činnosti státní správy v této věci. Hygienické stanice mají podle něj zajistit samosprávám nutné informace.

Občané by měli zlikvidovat podezřelý alkohol, nekonzumovat jej a v případě zdravotních potíží vyhledat lékařskou pomoc. Nemocnice by pak měly případy nahlásit, neboť povinnost mlčenlivost padla tím, že hromadná otrava je vyšetřováno jako trestný čin spáchaný neznámým pachatelem.

Už ve středu dopoledne ministři přitom odsouhlasili vznik krizového štábu, který bude průběžně vyhodnocovat situaci. Tato "operativní porada" znovu zasedne ve čtvrtek.

Série otrav metylalkoholem si zatím vyžádala podle informací ČTK nejméně 15 obětí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…