Schůzka Žantovského s dalajlámou? To Číňany naštvat nemohlo, myslí si poslanci

12.09.2012 22:20

Soukromá schůzka diplomata a tibetského duchovního vůdce nemohla Číňany jakkoliv vyvést z míry. Shodli se na tom odborníci v oboru diplomacie z řad poslanců. Reagovali tak na informaci serveru Česká pozice, podle nějž stálo na začátku sporu mezi premiérem a ministrem zahraničí setkání velvyslance Michala Žantovského s dalajlámou.

Schůzka Žantovského s dalajlámou? To Číňany naštvat nemohlo, myslí si poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nečas versus Dalajláma, ilustrační koláž

Lidskoprávní aktivisté si po pondělním projevu premiéra Petra Nečase před průmyslníky na brněnském výstavišti udělali u ČR velký otazník. Jeho slova o dalajlámismu a nevkusných Pussy Riot si budou pamatovat ještě hodně dlouho. Nechat kauzu svému osudu neplánuje ani ministr zahraničí a lídr koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg, který chce celou věc vyřešit s Nečasem mezi čtyřma očima.

Podle serveru Česká pozice ale za podivný rozpor ve vizích premiéra a Schwarzenberga může někdo úplně jiný- velvyslanec a dlouholetý přítel Václava Havla, Michal Žantovský. O exprezidentovi píše knihu a dalajlámovy návštěvy Británie tak využil, protože vůdce tibetského disentu se s Havlem setkal krátce před jeho smrtí. Že to nebylo diplomaticky úplně košer, zaznamenali údajně čeští podnikatelé při kontaktu s čínskými protějšky. Žantovskému měl jeho schůzku ostře vytknout během návštěvy londýnské olympiády i prezident Klaus.

Žantovský není ministr ani premiér

Nad podobným vysvětlením ale poslanci ze sněmovního zahraničního výboru jen kroutí hlavou. Na to, aby si Číňané scchůzky s dalajlámou všimli, by prý musel být Žantovský v mnohem vyšší pozici.

"Čínské straně podle mých informací vadí jakékoliv kontakty představitelů státu s dalajlámou. Jinými slovy Čína protestuje proti pozvání dalajlámy ministrem zahraničí, premiérem a podobně. U nich se pak nedá hovořit o neoficiálních setkáních v žádném případě, jsou to nejvyšší ústavní činitelé. Rozhodně se ale nebavím o úrovni velvyslance. Proto o relevantnosti informací, v nichž figuruje pan velvyslanec Žantovský, silně pochybuji," řekl ParlamentnímListům.cz dlouholetý šéf sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že Michal Žantovský a jeho aktivity jsou pod rozlišovací schopnost čínské diplomacie.

Ač se o sociálních demokratech hovoří v této souvislosti jako o lidech, kterým je bližší postoj premiéra Nečase, Hamáček mezi nimi tvoří výjimku. V diplomacii podle něj platí pravidlo o běhu na dlouhou trať, jehož výsledek lze zahodit jedinou větou. A právě to se prý premiérovi podařilo dokonale.

"Na image Česka jako zastánce lidských práv se pracovalo velice dlouho, nyní naši partneři netuší, co se od nás dá čekat. Podkopal se hlavní pilíř české zahraniční politiky," nešetří Nečase Hamáček.

Chovejme se jako USA či Německo

O nulovém vlivu Žantovského setkání s dalajlámou na česko-čínské obchodní vztahy je přesvědčena i poslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

"Číňané jsou tak velkým národem, a to i politicky, že by je soukromá schůzka neměla vyvést z míry," tvrdí Konečná. Ve věci směřování české diplomacie je ale mladá komunistka zajedno s Nečasem. ČR by si měla vzít příklad ze zemí jako Německo a USA a nezaměřovat zahraniční politiku jen na lidská práva.

"Když si někdo na nějaké recepci pustí pusu na špacír, tak se to pak řeší komplikovaně a dlouho," dodává členka zahraničního výboru. Česká diplomacie podle ní nemá o svém směřování jasno i bez sporu Nečas versus Schwarzenberg.

"Pokud si vzpomínáte, když Izrael zadržel v mezinárodních vodách loď s aktivisty, která vezla pomoc Palestině, nikdo od nás se neozval. Lidská práva nelze hájit jen tam, kde se to hodí," kritizuje českou diplomacii Konečná.

Naopak plně za ministrem Schwarzenbergem českou lidskoprávní zahraniční politikou stojí poslankyně Lenka Andrýsová (LIDEM). "Podle mě mají velvyslanci ve své práci tu výhodu, že se mohou setkat prakticky s kýmkoliv. Obzvláště velvyslanci by v tomto směru měli cítit naprostou svobodu, a to větší než politici. Osobně si myslím, že setkání pana velvyslance Žantovského s dalajlámou bylo v naprostém pořádku," mírní spor poslankyně a dodává, že pokud je informace o Žantovského aktivitě jako iniciátoru diplomatických nesnází pravdivá, pak by si obě země neměly taková setkání vyčítat.

Aféra s tzv. dalajlámismem a Pussy Riot propukla v pondělí, kdy premiér Petr Nečas pronášel svůj projev před českými průmyslníky. Tvrdě se opřel do dosavadního směřování české diplomacie, která má už několikáté volební období bez ohledu na vládnoucí stranu, úzké zaměření na problematiku lidských práv. Nepřímo tak Nečas zaútočil i na postoje blízké mladým voličům TOP 09, což vicepremiér Schwarzenberg nenechal bez odplaty. Nečasovo vyjádření prý zahraniční partnery ČR znejistilo a je údajně velká osuda, když se premiér ČR skloní před totalitními režimy a hovoří v duchu jejich propagandy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …