Tragédie desetiletí, píší noviny

13.09.2012 6:39

Počet obětí otravy metylalkoholem stoupl na šestnáct. Lidové noviny o tom hovoří jako o tragédii desetiletí. Oběťmi jsou mladí i senioři, podnikatelé i sociálně slabší. O život bojuje dalších třicet lidí, mezi nimi i jeden hostinský, píše deník.

Tragédie desetiletí, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Obětí pálenky nadále přibývá. "Lidé totiž přes všechna varování alkohol stále popíjejí," říká mluvčí Policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Kvůli naléhavosti případu zasedl krizový štáb a vláda zakázala stánkový prodej tvrdého alkoholu. Do ulic vyrazily tisíce policistů, celníků, kontrolorů z hygienických stanic a inspektoři potravin. Dosud se nepodařilo zjistit, z jakého zdroje závadný alkohol pochází.

Protože nejvíce případů se objevuje na severu Moravy, policisté odhadují, že zdroj může být právě tam, případně v Polsku. "Pracujeme i s variantou, že zdrojů je víc. Cesta od výrobce ke spotřebiteli může zahrnovat několik uzlů. Výrobce může působit na jednom konci republiky a distributoři na dalším," vysvětluje policejní mluvčí. Vyšetřování komplikuje skutečnost, že většina postižených není schopna výpovědi, lidé upadají do kómatu.

Pozor i na okolkované lahve z kamenných obchodů

Prozatím policie zadržela dva muže. Jednoho na severu Moravy a ve středu odpoledne dalšího muže na Zlínsku, pravděpodobně jde o distributora.

Pančovaný alkohol může být i ten v okolkovaných lahvích. "Kupujeme tam alkohol běžně a nikdy nám nic nebylo. Věděli jsme už samozřejmě o vlně otrav, vůbec nás ale nenapadlo, že bychom měli mít problém. Vždyť všechny lahve byly okolkované," popsal deníku svoji zkušenost Tomáš, který skončil po popíjení vodky s metanolem na oddělení ARO v opavské nemocnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…