Shromaždují záznamy a vážně varují dlužníky: Takové peklo vás čeká

13.09.2012 17:17

Podle aktuálních informací Centrálního registru dlužníků (CERD), se dlužníci v Česku v poslední době stávají zodpovědnějšími, či si alespoň více kontrolují záznamy o neplatičích. V případě, že totiž vymáhání skončí exekucí, jsou vystaveni mnohdy velmi tvrdým postupům. Upozorňuje na něj i Centrální registr dlužníků.

Shromaždují záznamy a vážně varují dlužníky: Takové peklo vás čeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Jen v minulém týdnu opět přibylo do národního evidenčního systému neplatičů a dlužníků 25 475 nových záznamů. V 34 případech pak bylo podáno trestní oznámení pro úvěrový podvod.

Každopádně ze zprávy, kterou Centrální registr dlužníků posílá registrovaným uživatelům do emailu, vyplývá, že poprvé stoupl počet odpovědných dlužníků, kteří si více kontrolují záznamy v registru. To by mohlo znít jako dobrá zpráva. Jenže má i svoji odvrácenou tvář. V případě, že se totiž dlužník v evidenci ocitne, čeká ho velmi těžké životní období. A nutno dodat, že CERD odhaduje, že v tomto roce projde opět jeho záznamy milion Čechů.

„Každého třetího dlužníka evidovaného v registru čeká zpravidla již do 30 dní exekuce. Její následky dotyčná osoba a mnohdy i jeho blízcí pociťují několik dalších let. Představuje to totiž život na hranici chudoby, mnohdy i plný pohrůžek a ponižování,“ varuje ve své nejnovější zprávě registr dlužníků.

A přidává surový výčet toho, čemu člověk postižený exekucí, musí čelit.

Co dlužníka čeká:

  • exekuce na plat (exekutor ponechá pouhé životní minimum)
  • prodej nemovitostí (prodej se týká i nemovitostí na hypotéku, družstevních bytů)
  • exekuce movitého i nemovitého majetku (od TV až po ledničku a pračku)

Občas se objevují i výhrůžky

Dále se věnuje neméně reálnému popisu toho, co dlužníka a jeho blízké postihne v souvislosti s výše uvedenými jevy.

Co dlužník a osoby blízké musí strpět:

  •  osobní prohlídku – dočasné omezení svobody
  •  vstup do jejich domova v jakoukoliv hodinu (i bez jejich přítomnosti)

Praxe, na kterou CERD poukazuje, potvrzuje i to, že dlužník bývá velmi často šikanován a ponižován.

„Například pohrůžkou umístění dětí do dětského domova, či hrozbou jiné újmy, pokud dotyčná osoba dluh neuhradí. Vyhrožuje se též zabavením majetku z řad rodinných příslušníků,“ popisuje dále CERD s tím, že připomíná, že jediná cesta, jak ven z dluhů, může vést přes vyhlášení osobního bankrotu. Ten ovšem není řešením zdaleka pro všechny dlužníky, soudy, ačkoli počet žádostí každým měsícem stoupá, vyhoví nakonec zhruba jen třetině žadatelů, navíc ne každý člověk splní už jen základní požadavky a kritéria pro to, aby vůbec žádat o osobní bankrot mohl.

Samotní exekutoři nejsou bez poskvrny, čelí kárným žalobám

Jenomže ani exekutoři, kteří umějí potrápit tisíce Čechů i kvůli drobným dluhům, zdaleka nejsou všichni bez poskvrny. I když se obhajují tím, že jsou pouze vykonavateli spravedlnosti, řada lidí ze své osobní praxe a zkušeností mluví o opaku. A tak jména mnohých exekutorů často figurují v žalobách mířících k Nejvyššímu správnímu soudu. Vloni jich bylo rekordní množství, zda bude překonáno letošním rokem, ukáže čas. V každém případě důvodem těchto žalob mohou být i výše popsané praktiky.

Nejvyšší správní soud (NSS) proto řešil v roce 2011 více než sto kárných žalob na exekutory. V lednu 2012 bylo stále ještě evidováno celkem 113 kárných žalob na soudní exekutory. „Z toho bylo v tomto období již v  69 případech rozhodnuto. V sedmi případech to skončilo zproštěním obvinění, v 43 věcech zastavením řízení, v 19 věcech uznáním viny," sdělila ParlamentnímListům.cz mluvčí Nejvyššího správního soudu Petra Lavická.

Překročení pravomocí? Prý málokdy...

Zde je nutno poznamenat, že stížnosti převzal NSS v roce 2011 v létě od Exekutorské komory ČR na základě pasáží novely exekučního řádu. Současně s těmito žalobami má však na starosti také kárné žaloby na soudce a státní zástupce. I proto projednávání žalob a stížností trvá dlouhé měsíce.

Kárná řízení s exekutory jsou podobně jako procesy se soudci a státními zástupci náročná na dokazování. Mnohdy v nich vypovídá také řada svědků. Spektrum projednávaných prohřešků je poměrně široké. "Obecně mohu konstatovat, že nejčastěji jde o průtahy nebo o nesprávný výkon exekutorské činnosti. Málokdy jde o překročení pravomoci exekutora," uvedla pro ParlamentníListy.cz Daniela Zemanová, předsedkyně kárného senátu NSS.

Ze seznamu žalob, který se přitom již v minulosti dostal do médií, vyplynulo, že stíhaný je každý třetí český exekutor. Těch působí v Česku v současnosti podle údajů Exekutorské komory 147. Celkem 22 exekutorů bylo z funkce odvoláno, výjimkou nebylo ani pozastavení či zákaz výkonu jejich činnosti. Někteří odešli ale i na vlastní žádost.

Exekuce – nejbolavější místo

Exekuce jsou v současné době jedním z nejbolavějších míst Čechů, padají i názory na to, že to mohou být právě dlužníci a lidé drcení exekucemi, kdo zamíchají příštími volbami ve snaze zvolit toho, kdo slíbí, že pravidla exekucí podrobí přijatelnějším podmínkám.

Exekuce totiž paradoxně nejvíce a nejcitelněji postihují nikoli ty, kteří úmyslně dluží, aby někoho poškodili a sami sebe obohatili, nýbrž ty, kteří se dostali přechodně do stavu nouze, dlužili řádově stokoruny a jejich dluh se vyšplhal k závratným výškám.

V průměru se s exekucí setkal již každý desátý Čech, jak nedávno ParlamentníListy.cz v minulosti uvedly, každých pět minut po celých 24 hodin denně je uvalena na někoho nová exekuce. I proto se proti nim i proti způsobu vymáhání dluhů v Česku zvedá velká vlna nevole.

Nárůst dlužníků – české specifikum?

Pokud někdo tvrdí, že je však problém nárůstu dlužníků pouhým českým specifikem, není to pravda. „S dlužníky se potýkají zřejmě všude ve světě. Pokud mám srovnávat Ruskou federaci a Česko, je situace v oblasti dluhů podobná. Jen v Česku je potenciálních dlužníků 10 milionů, v Rusku 140 milionů. Roční objem dluhů, jež se vymáhají, je tak samozřejmě vyšší. Jen za bydlení a energie dluh Rusů v roce 2011 byl 781 miliard rublů (což je cca 500 miliard korun),“ prozradil ParlamentnímListům.cz Viktor Dokučajev, který pracuje od října roku 2010  v Moskvě pro mezinárodní inkasní agenturu M.B.A. Vzhledem k tomu, že je tato agentura jistým přestupním bodem mezi dlužníkem a konečným řešením – tedy exekucí – o tom, jak fungují exekuce v Rusku, má samozřejmě dobrý přehled.

Složení dluhů je prý v Rusku velmi podobné dluhům českým. Nejčastěji tam lidé dluží vedle již uvedeného nájemného a dalších nákladů na bydlení, za komunální služby, potom za telekomunikační služby a bankám. Když se přistoupí k vymáhání dluhů, jde prý často ale i o nižší částky než v Česku.

Ruský exekutor nemá ani auto, ani přístup k různým databázím

„V Rusku jsou exekutoři státními úředníky – jsou tedy zaměstnanci úřadu a státu. Pobírají fixní plat – ať už vymohou pohledávky či nikoli. Pokud přece jen ano, získávají z vymoženého dluhu 7 procent. Bývají určeni podle místa obvodu, kde dlužník žije – neexistuje žádný možný výběr exekutora podle jeho úspěšnosti. Ruští exekutoři nedisponují auty, nemají počítače ani databáze. Vše jim musíme připravit na klíč my, dovézt jim to. Právo je sice k vymáhání dluhů na této úrovni vytvořeno, ovšem prostředky, jak ho vykonávat, nikoli,“ popsal ParlamentnímListům.cz to, jak se vymáhají dluhy v Rusku, Viktor Dokučajev.

Pokud přece jen dojde k vymáhání hypotetického dluhu do 1000 korun (cca 1500 rublů), pak náklady, které bude muset dlužník zaplatit státu, činí okolo 4 000 korun (soudní poplatky) plus již zmiňovaných 7 procent jako odměna pro exekutora. Nutno dodat, že částka 4000 korun zůstává i při vymáhání vyšších pohledávek – stejně jako procento určené exekutorovi.

Omezené možnosti ruských exekutorů

„V Rusku ale dochází k jiným odlišnostem od českého práva a pravomocí exekutorů. Pokud má dlužník obrovský luxusní dům klidně třeba i na Rudém náměstí v Moskvě, ale je tam trvale hlášený a sám nevlastní jinou nemovitost, nesmí mu ho exekutor zabavit. Ten člověk by neměl kde bydlet, a to je nepřípustné. Stejně tak nesmí exekutor zabavit sporák, pračku, počítač. To vše jsou věci, které jsou potřebné k životu. Je to paradox, ale tím de facto zdejší systém chrání hlavně dlužníky, nikoli však věřitele,“ vysvětlil na závěr ještě Viktor Dokučajev.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…