Slovo politik už nemá být urážkou. Má k tomu přispět přímá volba poslanců

13.09.2012 15:31

Nespokojenost s politickými institucemi v zemi nezměnily ani poslední sněmovní volby, které díky kroužkování výrazně pozměnily poslanecké řady. Proto se objevuje iniciativa za přímou volbu poslanců, díky níž by o kandidátech nerozhodovali zákulisní hráči a sekretariáty politických stran, ale přímo voliči. Politici se až překvapivě k tomuto návrhu staví vstřícně.

Slovo politik už nemá být urážkou. Má k tomu přispět přímá volba poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Málo pravděpodobně vypadá představa, že by politické strany kývly na ústavní změnu, která by pro volby do sněmovny místo poměrného zavedla většinový volební systém. Vždyť místo poslušných straníků, kteří každým hlasováním projevovali vděčnost za to, že se dostali na kandidátku, by se v dolní komoře parlamentu mohli ocitnout sebevědomí poslanci, kteří prošli volebním kláním sami za sebe a cítili by odpovědnost především vůči těm, kdo jim dali svůj hlas.

„Představte si, že si vůbec nemyslím, že je to nereálné. Cílem je změnit volební systém do roku 2014, kdy budou příští volby. Myslím si, že občané dávají všemi prostředky najevo, co si myslí o politicích. Vezměte si, že prestiž profese politika klesla na samé dno v žebříčku profesí. Situace je skutečně alarmující,“ říká pro ParlamentníListy.cz ekonom Jiří Schwarz, jeden z iniciátorů výzvy za přímou volbu poslanců.

Ve sněmovně nemůže sedět nikdo, kdo za čtyři roky k ničemu nevystoupí

Spolu s ním přivedl i další osobnosti z nejrůznějších oblastí veřejného života k podpisu pod výzvu dramatický pokles důvěry lidí v politické instituce státu. Navrhovaná změna by měla přinutit politické strany, aby navrhovaly skutečně kvalitní kandidáty, kteří by museli přesvědčit voliče osobně a nefigurovali by jen jako anonymní jména na stranických kandidátkách.

Bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE se domnívá, že by to vedlo k lepšímu přijímání politických stran veřejností, a proto se tomu politické strany nebudou bránit. „Přece nemohou chtít být nadále reprezentovány v Poslanecké sněmovně lidmi, kteří za celé čtyři roky ani jednou k ničemu nevystoupí, ani jednou nevysloví vůbec žádný názor, ani jednou nenapíší sebekratší článeček,“ věří Jiří Schwarz.

Senátorce se nelíbí, že lidé hážou všechny politiky do jednoho pytle

A  ze strany zákonodárců už přicházejí první reakce. „Souhlasím, že současný stav je neúnosný. Ani mně se nelíbí, že slovo politik je dnes urážkou a navíc všechny nás házejí do ´jednoho pytle´. Vždy jsem preferovala menší volební obvody i na komunální úrovni. Tak by se do sněmovny dostal zástupce, kterého opravdu lidé znají, má jejich důvěru a to bez ohledu na stranickou příslušnost,“ uvádí senátorka ČSSD Eva Richtrová.

„Rozhodně nepatřím k těm, kteří by si nedovedli představit změnu volebního systému, jež by mohl vrátit naší politice ztracenou důvěryhodnost. Ostatně to byl jeden z motivů mého vstupu do politiky. Budu se rád na všem, co by mohlo pozvednout současnou nízkou politickou kulturu, podílet,“ tvrdí senátor Tomáš Töpfer, který byl zvolen na kandidátce ODS.

Menší politické strany by se mohly ocitnout v ohrožení

„Více většinových prvků při volbách do Poslanecké sněmovny podporuji. Myslím ale, že o volebních systémech musíme vést delší diskusi, a to obzvláště o následcích takového opatření. Otázkou je například, jakou roli a jaký volební systém bychom volili pro Senát. Také bychom měli vést diskusi nad tím, co by toto opatření znamenalo pro menší politické strany. Přes všechny tyto otázky ale hlavní směr vyšší osobní odpovědnosti při výkonu poslaneckého mandátu a více osobností ve sněmovně podporuji,“ přiznává nezařazená poslankyně Lenka Andrýsová.

„Jsem přesvědčen, že ani přímá volba nezvýší prestiž poslance, stačí se podívat na přímou volbu senátorů. Zásadním problémem je skutečnost, že lidé nechtějí vstupovat do politiky, že je špinavá. Jedině aktivita výrazných osobností a odborně zdatných lidí může zlepšit image Parlamentu ČR obecně. Dále je to práce sdělovacích prostředků, zejména těch veřejnoprávních. Pokud dělají z politiky show, lepší obraz politikům to nespraví,“ myslí si poslanec ČSSD Antonín Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…