Profesionál Pavel Bém setřel Nečase za prohibici: Jak za protektorátu

17.09.2012 11:25

Poslanec ODS a lékař Pavel Bém, který se profesně věnoval léčbě závislostí včetně té alkoholové ostře zkritizoval v exkluzivním komentáři pro ParlamentníListy.cz současnou prohibici tvrdého alkoholu, zavedenou ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a podporovanou premiérem Petrem Nečasem.

Profesionál Pavel Bém setřel Nečase za prohibici: Jak za protektorátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Zákaz prodeje nápojů s větším než dvacetiprocentním obsahem alkoholu není podle Béma řešením tragické epidemie otrav metylalkoholem. Desítky mrtvých a mnohem více vážně postižených jsou podle něho alarmujícím selháním systému, který ale nápravu nezjedná tím, že donutí obchodníky a restauratéry zakrýt, či vyklidit police s alkoholem.

Ničivý ekonomický dopad

„Toto selhání je výsledkem laxnosti státu, který zjevně výrobu a prodej alkoholu nemá pod kontrolou, na což odborníci upozorňují už léta. Pokud je skutečně možné, že ti, kteří jdou na skleničku, riskují, že dostanou panáka šmrncnutého polským ostřikovačem oken, je něco velmi otráveného ve státě českém. Není-li policie v pátrání po nebezpečném zdroji celospolečenského ohrožení velice blízko cíli, bude mít prohibice naprosto kontraproduktivní efekt v mnoha rovinách,“ varuje Bém.

Celý komentář Pavla Béma ZDE

A zmiňuje konkrétní negativní dopady prohibice. Varuje, že na podnikání v oblasti lihovarnictví, potravinářství, obchodu s potravinami, restauracích či barech a dost možná i cestovním ruchu bude mít opatření Ministerstva zdravotnictví ničivý ekonomický dopad. Podle některých bleskových výzkumů přijde české pohostinství denně o 200 milionů korun.

„Nechci domyslet, jak to bude vypadat, pokud se naplní nejtemnější prognózy a alkohol bude muset být zlikvidován,“ říká Bém. Na nebezpečí úplné likvidace zásob alkoholu upozornil ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný.

Prohibice nezabrání v pití závadného alkoholu

Bém kritizuje i Ministerstvo financí: „Některé lahve s nebezpečným obsahem byly opatřeny velice zdařilými – doufejme, že falešnými – kolky Ministerstva financí. Snad by i tato instituce měla věnovat více pozornosti tomu, aby její ochranné známky plnily svůj účel a chránily nejen plátce daně.“

Podle Béma konzumentům nebezpečného alkoholu prohibitivní opatření v požívání nezabrání, nevystraší je, ani je neodradí. „Kdo se bude chtít napít, napije se a napije se čehokoli, to mohu jako adiktolog odpřisáhnout,“ zdůrazňuje Bém.

Adiktologie je obor zabývající se závislostmi, jejich prevencí, původem, léčbou, výzkumem, poradenstvím a jinými souvislostmi. V užším pojetí se zabývá závislostmi na návykových látkách.

Prohibice pomáhá černému trhu

Lékař Bém rovněž připomněl historické zkušenosti s tím, že prohibice byla vždy kontraproduktivní. „Historie nás několikrát poučila o tom, že prohibice je živnou půdou pro černý trh s alkoholem, který neprospěje ani těm, kteří ho pijí, ani národní ekonomice. Každopádně velmi obohatí pašeráky, šmelináře a pokoutní paliče. Každý zákaz vyvolává touhu ho porušovat. Chuť se napít, když nesmím, vzroste a tím pádem logicky vzroste i spotřeba alkoholu, což by v případě České republiky, která již dost nelichotivý primát v pití něčeho ostřejšího ostatně má, bylo dost nešťastné. Kvalita ilegálně vyráběného alkoholu bude nízká a nebezpečí zdravotních následků rozhodně spíše vzroste, než poklesne,“ říká odborník Pavel Bém.

Bém míní, že pokud by opatření bylo opravdu jen velmi krátkodobé a ne tolik represivní, nebylo by to až tolik strašné: „Pokud Ministerstvo zdravotnictví toto opatření učinilo na základě skutečnosti, že společně s policií nebezpečný metylalkohol sprovodí ze světa v řádech dnů, snad bude eliminace zdrojů efektivní. V opačném případě způsobí jen potíže. Alkoholem promořené české společnosti jistě neuškodí, když bude pít méně. Není důvod k panice jen proto, že se nebudeme moct „zlískat“ na každém rohu.“

Jak stát buzeruje slušné lidi

Podle Béma jsou ale znepokojivé jiné skutečnosti. „Například to, že situace došla tak daleko a že řešení je zatím spíše kosmetické, možná i poněkud teatrální, než skutečně účinné. Nechápavé pohledy turistů, kteří mají na sobě zde zakoupená, námi hrdě nabízená trička „Drinking Team CZ“ a nyní bezradně postávají před igelitem zabalenými, páskami obehnanými regály spíše pobaví. Obchodníkům už však jistě nepřipadá zábavné, že jim do krámů a hospod čtyřikrát za den přijde hlídka uniformovaných policistů, nebo celníků, že se zastaví i kriminálka a se závažným výrazem zkontroluje, zda nejen neprodáváte silnější alkohol, ale ani neprovokujete tím, že by se vám od něj na viditelném místě válely třeba jen prázdné, dekorativní krabice. Člověku mimoděk naskočí otázka, zda tyto složky mají dost času na to, aby obrážely nálevny a hrozily prstem, když neschováte lahve s ohnivou vodou a vyhláška Ministerstva zdravotnictví nevisí na viditelném místě,“ upozorňuje na šikanování ze strany státních orgánů Bém.

A Bém pokračuje. „Během hodiny ve slunném nedělním odpoledni přijeli například dohlédnout na pořádek, pomáhat a chránit ke kiosku na Petříně muži zákona hned třikrát. Autem. Do parku plného psů a rodin s malými dětmi. Možná je to jen zdání, ale takové opatření se mi zdá mírně protektorátní. Nepobaví dramatický pokles tržeb. Nepobaví rána, kterou toto opatření zasadí Praze, jako hlavnímu centru turistického ruchu. Nepobaví velké lihovary a jejich zaměstnance, kteří do nápojů se staletou tradicí téměř jistě nepřidávají přísady, jako jsou přípravky na mytí skla.

Nepobaví ani celkem logické zamyšlení nad tím, komu vlastně zákaz pití tvrdého alkoholu ve skutečnosti prospěje? Nezvýší se třeba konzumace piva? Nebo dovoz vína?“ ptá se, cui bono, Bém.

Populistický dalajlamismus-nečasismus ohrožuje ekonomiku i svobodu

A Bém se nebojí zkritizoval ani vládu s premiérem. „Nepobaví ani poněkud viktoriánský přístup vlády, která patrně vstoupí do českých dějin pouze a jen tímto krokem. Petr Nečas jako její předseda se paradoxně přiblížil k jím zavrhovanému „dalajlamismu“, jakkoli vlastně nikdo neví, co tímto novotvarem míní. Mohu jen konstatovat, že i Dalajlama, ostatně všichni buddhisté, zavrhli alkohol, ale z podstatně jiných, troufnu si říct ušlechtilejších důvodů. „Nečasismus“ je spíše obrazem populistického, rozpačitého a nejspíše neefektivního řešení problému, který už narůstá do gigantických rozměrů a pokud nebude okamžitě odhalen a odstraněn, bude mít tragické následky. Metylalkohol pomyslně přiotrávil už i českou ekonomiku a svobodu. Co však nejhůř, vybírá si daň nejvyšší – lidské životy,“ uzavřel Bém.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…