Krása naštvaný z metanolu: V Čechách umřete dřív, než se dovoláte pomoci

17.09.2012 14:02

Za nynější situací v zemi s dvěma desítkami mrtvých po požití závadného alkoholu lze vidět selhání státní správy. Veřejnost i média by se proto podle Václava Krásy, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením, měly ptát, kdo je za to politicky zodpovědný a co dělaly orgány státu. Jen zodpovězení těchto otázek může zabránit zopakování podobné tragédie.

Krása naštvaný z metanolu: V Čechách umřete dřív, než se dovoláte pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Krása

Otravy metanolem a smrt dvaceti lidí nutně vedou k otázkám, kdo dopustil, aby se situace na trhu s alkoholem dostala do dnešního kritického stavu, kdo inicioval zrušení pančování alkoholu jako trestný čin, nebo jaký dopad mělo neúměrné zvýšení daně z lihu od roku 2010. Je očividné, že v této oblasti zcela selhaly orgány státu, které mají za úkol bojovat proti nelegální výrobě alkoholu.

„To není jediný příklad. Státní správa také naprosto selhává při posuzování zdravotního stavu osob se zdravotním postižením, když žádají o invalidní důchod, o příspěvek na péči nebo o průkaz ZTP. Také v této oblasti je situace dramatická, protože lidé čekají šest až osm měsíců na vyřízení žádosti, ačkoli zákon umožňuje maximálně devadesát dní. Stát tedy nedodržuje zákon, což má i takové důsledky, že občané někdy dříve zemřou, než se dočkají pomoci,“ říká pro ParlamentníListy.cz Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Je jasné, pod koho spadá hygiena, celní správa a policie

Další ukázkou naprostého selhání státní správy, která je podle něj čím dál víc politizována a privatizována, je registr vozidel. „Třetí je oblast hygieny, kde se negativně projevují důsledky částečné privatizace činností hygienické služby v méně kvalitních kontrolách. Není to jen současná aféra kolem metanolu, to je jen špička ledovce, ale stát selhává v řadě činností,“ tvrdí Václav Krása, jemuž vadí, že zatím nebyla nastolena otázka, čí je politická odpovědnost v této kauze.



„Já nejsem asi ten, kdo by měl hlavní politické viníky jmenovat. Ale přece každý ví, pod koho spadá hygiena, pod koho spadá celní správa a pod koho spadá policie. To, myslím, je úplně jasné. Ministr financí ani vnitra se k této situaci vůbec nevyjádřili. Pravděpodobně si nikdo z členů vlády politickou odpovědnost za naprosté selhání státu nepřipouští,“ podivuje se předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Na signály výrobců lihovin léta nikdo nereagoval

Nejde totiž o to, jestli stát dokáže adekvátně reagovat na problém, když už je rozvinutý. „Ale sami představitelé Unie dovozců a výrobců lihovin říkají, že tři roky signalizují policii a Celní správě, že se tady velmi rozvíjí nelegální trh s lihovinami. A nikdo na to nereaguje. To je přece přímá příčina, a ti mrtví jsou toho důsledkem. Státní správa selhává právě v tom, že není schopna vyhodnotit některé podněty a včas na ně reagovat,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Václav Krása.

Zavedená prohibice je opatření státu k tomu, aby nebyli další mrtví, na druhou stranu ale nic jiného zásadně neřeší. „Mě štve, že ti mrtví jsou považováni za ty, kteří byli na okraji společnosti. Ale ono to tak v řadě případů vůbec není. Frťana, když to řeknu takhle lidově, si dá většina obyvatel České republiky. A stát vyhlásil prohibici proto, že není schopen odhadnout, kde všude je pančovaný alkohol. Vůbec nikdo totiž neví, jak hluboko je ten průmysl pančováním alkoholu zasažen,“ podotýká Václav Krása.

Ohrožena je i prevence v oblasti zdravotnictví, epidemie může být devastující

Stejně jako stát selhal při kontrole výroby lihovin, začínají se mu vršit problémy v systému hygieny, tedy především ochrany zdraví a prevenci. „Ta je velmi potlačena, protože všechno je dnes za peníze. Všechny systémy preventivního očkování, které jsme měli, jsou postupně narušovány. Všechno je privatizováno a stát ztrácí pravomoci, které měl. V těchto oblastech je to špatně, protože epidemie může v nějaké oblasti nastat vždy a pak to může mít devastující účinky,“ varuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Sám bývalý politik patří nyní k hlasitým kritikům stávající vládní koalice, ale zdaleka si není jist, že řádné volby v roce 2014 něco změní a nejméně oblíbená vláda v polistopadové historii jen tak své pozice vyklidí. „Před minulými volbami se také zdálo, že je situace zcela jasná a nakonec vše dopadlo jinak. Je tam ještě hodně neznámých a do voleb je poměrně ještě daleko. Jsem přesvědčen, že dojde k výměně politické reprezentace, nakolik důkladně ale nedokážu odhadnout,“ uvádí Václav Krása.

U nás přetrvává blud, že pravicové je, když všechno zprivatizujeme

O návratu do politiky hovořit nechce. Možná i proto, že v 90. letech patřil do pravé části politického spektra, v posledních letech však klade důraz především na sociální politiku. „Každý člověk se vyvíjí. Pouze hlupák zůstává rigidní ve svých názorech. Především moje nynější práce, kterou už dělám deset let v Národní radě osob se zdravotním postižením, mi ukázala mnoho o tom, jak lidé mohou opravdu velmi trpět a jak málo se společnost snaží jim v tom trápení ulevit. A nejsou to lidé, kteří si ty problémy způsobili sami, ale přišli k nim zcela nevinně,“ upozorňuje Václav Krása.

A s dělením na pravici a levici v českém podání už vůbec nesouhlasí. „U nás se třeba vůbec nepíše, že v polovině západních zemí je státní zdravotnictví. A jsou to země, které jsou nepochybně považovány za pravicové. V rozumných zemích si stát prostě některé věci nepouští z rukou. My si myslíme, že pravicové je, když všechno zprivatizujeme. To přece ale vůbec není pravda. U nás je všechno trochu podivně pootočené a my bychom měli pravdivě informovat o tom, jak je to v jiných zemích,“ nabádá bývalý politik Václav Krása.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…