Nejpopulárnější je stále Dienstbier. Tlačí se na něj exministr Pospíšil

17.09.2012 13:45

Pravidelný průzkum popularity politiků znovu ovládl místopředseda ČSSD a její prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Na druhou příčku se vyhoupl exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jenž se za měsíc bude ucházet o funkci hejtmana v Plzeňském kraji. V první desítce je šest politiků ČSSD, dva ODS, po jednom zastoupení má TOP 09 a KSČM.

Nejpopulárnější je stále Dienstbier. Tlačí se na něj exministr Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

S trochou nadsázky by se dalo napsat, že nezbytným předpokladem pro popularitu politika v našich končinách je právnické vzdělání. Tento požadavek splňuje jak místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, tak místopředseda ODS Jiří Pospíšil, stejně jako předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, kteří se právě v tomto pořadí seřadili v čele žebříčku, jenž vzešel z aktuálního průzkumu STEM, který popularitu politiků v září mapoval.

Celý průzkum ZDE

Pro Jiřího Dienstbiera to je dobré znamení před přímou prezidentskou volbou, v níž se bude o funkci hlavy státu jako kandidát ČSSD ucházet. Jiřího Pospíšila to zase může povzbudit před krajskými volbami, v nichž bude v Plzeňském kraji usilovat o získání postu hejtmana. Jen Bohuslav Sobotka sám v žádných blížících se volbách kandidovat nebude, za výsledek ČSSD v říjnových krajských i senátních volbách bude zodpovědný především on coby šéf strany.

Kdysi nejpopulárnější Schwarzenberg nyní až devátý

Dienstbier obhájil s 54 procenty své vítězství z května, kdy naposledy STEM tento výzkum prováděl. Pospíšil dosáhl 50 procent a polepšil si z šestého na druhé místo. Na jeho strmý vzestup doplatili poklesem o jednu příčku třetí Bohuslav Sobotka (42 procent), čtvrtá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (42 procent), pátý místopředseda ČSSD Michal Hašek (41 procent) a šestá místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová (40 procent).

Do desítky nejpopulárnějších politiků se ještě vešli místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek (38 procent), další místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach (33 procent), předseda TOP 09 a její prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (32 procent) a desáté místo patří předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi (29 procent).

Kalousek se propadl téměř až na samé dno

Zřetelný pokles zaznamenali někteří významní členové vlády. Petr Nečas, Jan Kubice a Miroslav Kalousek zaznamenali své dosud nejnižší hodnoty. Na premiéra Petra Nečase má příznivý pohled 23 procent dotázaných (naposledy v květnu 28), což mu stačí jen na 13. místo, zatímco v červnu 2010 těsně po volbách to bylo dokonce 54 procent.

Ministr vnitra Jan Kubice je 17. (18 procent) a ministr financí Miroslav Kalousek s 12 procenty předposlední, tedy 27. Za ním je už jen ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 29. 8. až 5. 9. 2012. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl rozsáhlý soubor 1205 respondentů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …