Novinářka Lorencová o otravách alkoholem: To nebyla náhoda

18.09.2012 4:40

Známá investigativní novinářka Jana Lorencová nesouhlasí s názory, že otrávení po požití nebezpečných lihovin s metanolem se stali obětí omylu. „Nemyslím, že by někomu ujela ruka, že by šlo o omyl nebo náhodu, protože někdo nechtě přilil do várky víc metanolu než obvykle,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Novinářka Lorencová o otravách alkoholem: To nebyla náhoda
Foto: archiv Jany Lorencové
Popisek: Novinářka Jana Lorencová

Po dvaceti letech výroby nelegálního alkoholu mají už podle novinářky Lorencové nelegální výrobci tolik zkušeností, že takový omyl považuje za nepravděpodobný. Černý trh podle odhadů Ministerstva financí tvoří asi desetinu celkového trhu s tvrdým alkoholem. Unie výrobců a dovozců lihovin odhadují jeho podíl dokonce až na čtvrtinu.

Anketa

Jste pro trvalé omezení přístupu k tvrdému alkoholu?

hlasovalo: 1886 lidí

Není to náhoda, to se mafiánům nestává

K verzi, že jde o omyl nebo nehodu, by se prý přiklonila, kdyby nešlo o tak široký záběr otrávených lahví mnoha různých značek. „Mohla by to být nešťastná náhoda, nebo nekalý konkurenční boj, kdyby ovšem šlo jen třeba o dva typy lihovin, do kterých by byl metylalkohol přimíchán,“ dodala pro ParlamentníListy.cz zkušená novinářka, která o nelegální výrobě lihovin na Moravě a s tím souvisejících daňových únicích natáčela řadu reportáží už v polovině devadesátých let do pořadu Klekánice České televize. (Některé z nich můžete zhlédnout na stránkách janalorencova.cz.)

Potrhlá reportérka neví, co roupama

I když točila dělníky při práci v ilegálních stáčírnách přímo při činu, státní orgány proti nim nikdy nezasáhly. „Oni věděli, že jsou beztrestní, otevřeně se mnou mluvili, ale měli z toho legraci, zjevně si říkali, to je nějaká potrhlá reportérka, která neví, co roupama. Byli si jistí, že mají krytá záda,“ je přesvědčena Jana Lorencová, která dodnes vzpomíná na bezmoc, kterou zažívala, když nikdo nestál o důkazy, jež předkládala přímo na obrazovce. Není podle ní divu, protože v řetězci lihového byznysu byli už tehdy zapojeni nejen policisté a celníci, ale i místní politici.

Možná jde o terorismus

Stejně tak nepovažuje za pravděpodobné, že by metylalkohol pocházel z Polska. „Samozřejmě nevím, jaké poznatky má policie, ale zdá se mi to jako účelově vypuštěná informace, která nebude pravdivá,“ soudí novinářka. „Napadá mne, i na základě mých dlouholetých zkušeností a s ohledem na to, co se děje v okolních státech, že by mohlo jít o úmyslný trestný čin, nevylučuji ani terorismus,“ dodala Jana Lorencová. Nepochybuje, že i vyšetřovatelé pracují s touto verzí.

Možná dochází k propojení legální a nelegální výroby lihu

Ostravská reportérka, která v říjnových volbách kandiduje do Senátu, je přesvědčena, že tragédii s mnoha oběťmi pančovaného alkoholu bylo možné zabránit, kdyby stát nezavíral oči nad ilegální výrobou lihovin. „Všude ve světě si stát uchovává dozor nad výrobou i dovozem alkoholu. U nás to už dvacet let nefunguje. Je podezřelé, že si stát tento lukrativní zdroj příjmů nechává ujít.“ Už před lety vyslovila podezření, že dochází k propojení mezi legální a nelegální výrobou lihu. „Bylo by divné, kdyby výrobci kupovali líh od dovozců, když vyšel mnohem levněji, než kdyby ho sami vyrobili? Kdo kontroluje, kolik lihovar vyrobí lihu a kolik alkoholu pak distribuuje?“ nabízí pro ParlamentníListy.cz další možnosti nelegálních daňových úniků.

Bude těžké vystopovat a zlikvidovat všechen nebezpečný alkohol

Jana Lorencová považuje částečnou prohibici, k níž stát po sérii úmrtí přistoupil, za důvodnou. „Může skončit až po likvidaci všeho, co je ve skladech,“ konstatuje. Ale současně vyjadřuje pochyby, zda se všechen nebezpečný alkohol podaří najít. „Lihová mafie má zkušenosti, kam zásoby nelegálního lihu uklidit. Bude opravdu těžké vystopovat a zničit všechen pančovaný nelegální alkohol, může být nejen ve skladech nelegálních výrobců a distributorů, ale i ve velkoskladech obchodníků, v prodejnách, restauracích i domácích barech. Může jít o tisíce lahví,“ upozorňuje.

Kdo by vzal peníze na kompenzaci škod

I když ministr zdravotnictví Leoš Heger prohlásil, že bude uvažovat o nějaké kompenzaci, není to podle ostravské novinářky příliš reálné. „Kde by na to stát dneska vzal?“ ptá se. Vždyť škody budou určitě obrovské. Podle prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin Petra Pavlíka přicházejí výrobci a dovozci lihovin na čistých tržbách zhruba o 15 milionů korun denně. Postiženi jsou i další, třeba obchodníci a restaurace. „Problém se měl řešit hned na začátku, kdyby stát potíral ilegální výrobu lihovin, nikdy k metylalkoholové katastrofě nedošlo,“ říká Jana Lorencová. Obává se, že zdaleka není otravám konec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …