Mňau, mňau, posmíval se prý Tluchoř prezidentu Klausovi

18.09.2012 8:02

Když se v Česku chtějí politici odstavení od moci pomstít předsedovi, který je odsunul, obvykle na to jdou přes obvinění z nedodržování stranického programu. V roce 2004 se takto stal pravověrným strážcem programu ČSSD Jan Kavan, v roce 2009 bojoval za čistotu ODS Vlastimil Tlustý a nyní kořeny pravicové strany hájí šestice rebelů, kteří jinak nemají s původní ODS a jejími názory společné takřka nic.

Mňau, mňau, posmíval se prý Tluchoř prezidentu Klausovi
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Poté, co prezident Václav Klaus při svém výstupu na Sněžku zkritizoval zvyšování DPH a premiér Petr Nečas ještě dodal kritikům munici řečmi o ekonomické debilitě, sešel se v restauraci Vojanův dvůr na Malé straně zajímavý kvintet. Poslanci ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr, někdejší tajemnice premiéra Topolánka Gabriela Kloudová, další člen expremiérova týmu - poradce Martin Schmarz a exministr zdravotnictví ze stejné éry Tomáš Julínek.

Na schůzce se domluvili, že pod záštitou Václava Klause budou společně postupovat proti premiéru Nečasovi a dokonce naplánovali, že Tluchoř by mohl v médiích vystoupit s nápadem, že by se „otec zakladatel“ mohl po odchodu z Hradu vrátit do čela strany. Přitom právě Tluchoř v minulosti proslul tím, že na uzavřených zábavách ódéesácké elity s oblibou předváděl tzv. mňoukání, neboli parodii na nezaměnitelné vyjadřování Václava Klause.

I další z „rebelů“, kteří proti Nečasovi začali používat klacek pravicového programu, byli spojeni s érou Mirka Topolánka, jež byla naopak charakterizována „rozkročením“ ODS směrem k politickému středu. A rovněž řada z nich byla spojena s oblastí zdravotnictví a zejména orgány Všeobecné zdravotní pojišťovny.

V téže době přitom ministr zdravotnictví Leoš Heger zveřejnil informace o více než půlmiliardových ztrátách v projektu IZIP a začal vyhrožovat trestními oznámeními. Navíc odvolal ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše, který byl rovněž spojencem „zdravotnické lobby“ v ODS.

Následně se MF  DNES zamýšlí, jaké mohly být motivace poslanců, kteří potopili vládní návrh na navyšování DPH. Tluchoře Nečas sesadil z postu předsedy poslanecké frakce, stejně tak Marek Šnajdr během jeho vlády poztrácel svůj značný vliv na zdravotnické a farmaceutické zákulisí. Ivan Fuksa jednak patří do skupiny „Středočechů“, kteří se proti Nečasovi bouří, a sám má nevyřízené účty kvůli odvolání z postu ministra zemědělství. Tomáš Úlehla je členem dozorčí rady VZP a vadí mu trestní oznámení kvůli kauze IZIP. Jan Florián, doposud nepříliš výrazný poslanec z Prahy, se spíše než Nečasovi chce pomstít jeho blízkému spojenci, pražskému primátoru Bohuslavu Svobodovi, který v hlavním městě odstavil od vlivu jeho frakci, ze zákulisí koučovanou podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Pouze Radim Fiala dlouhodobě kritizuje „měknutí“ ODS a hájí její pravicové kořeny. V jeho případě lze věřit, že obava o stranický program je upřímná.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…