Vychlastané Česko. Zachraňme zemi tvrdým zpřísněním pití, vyzval Zbořil

18.09.2012 8:50

Co je víc, zdraví, nebo peníze? Život a zdraví, tvrdí politolog Zdeněk Zbořil. Je podle něj nemravné vyslovovat obavy z ekonomických dopadů částečné prohibice pro výběr daní, když umírají lidé. Proto kritizuje výroky, že státu utíká denně 25 milionů korun na daních. Vadí mu to nejen kvůli riziku metylalkoholu, protože i konzumace nepančovaných lihovin je nebezpečná.

Vychlastané Česko. Zachraňme zemi tvrdým zpřísněním pití, vyzval Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Je podle něj jedno, jestli pijeme laciný rum nebo originální whisky. „Jediný rozdíl je v tom, že budeme mít delirium za levnější nebo dražší peníze. Pití alkoholu k tomu prostě vede,“ vysvětluje. Politologovi vadí, že v České republice se zvyšuje celková spotřeba alkoholu. „Jen od roku 1995 vzrostla spotřeba dvojnásobně, a co je nejhorší, že pokud jde o pití mladých, jsme na prvním místě,“ konstatoval Zbořil.

Anketa

Jste pro trvalé omezení přístupu k tvrdému alkoholu?

hlasovalo: 1886 lidí

Alkohol – tolerovaná droga

Kritizuje tolerantní přístup státu, ale i společnosti k požívání alkoholu. „Nevadí nám, když se lidi vraždí na silnicích pod vlivem alkoholu. Vždyť nikoho nepřekvapilo, že podnikatel Roman Janoušek přejel Vietnamku, to bylo každému ukradené, jsme jen rozčileni, že se to pomalu vyšetřuje,“ poukázal na přístup Čechů. O pití alkoholu se podle něj ve společnosti žertuje, jeho konzumace patří k české kultuře, k upevňování sociálních kontaktů. „Překračování zákona v souvislosti s alkoholem se považuje téměř za hrdinství,“ zlobí se politolog.

Dvanáct litrů čistého alkoholu na hlavu

Ministr zdravotnictví Leoš Heger upozornil na fakt, že Češi jsou v pití alkoholu podle žebříčku OECD z třiceti zemí na 4. místě a zaujímají tak přední příčku. „Ta konzumace je 12,1 litru čistého alkoholu přepočteného na hlavu obyvatele,“ potvrdil lásku Čechů k tolerované droze. Světová zdravotnická organizace ve své zprávě uvedla, že spotřeba alkoholu v Česku přesahuje 16 litrů čistého alkoholu na osobu za rok u starších 15 let.

Stát se vzdal kontroly už před 20 lety

Podle Zbořila mají státní orgány jen dvě možnosti, buď nechají lidi umírat, nebo budou výrobu, dovoz a prodej alkoholu regulovat. Připomněl, že už v historii byly udělovány nebo propůjčovány královské monopoly na výrobu alkoholu. „Před dvaceti lety se to tady uvolnilo, stát se vzdal kontroly, jen vybírá daně. Alkohol se začal vyrábět ilegálně už na začátku 90. let, ale nikdo to nestíhal, ani netrestal. Vina padá na všechny, kteří byli ve vládách od roku 1990,“ prohlásil politolog. Vláda až nyní, po výbuchu metylalkoholové bomby, přemýšlí o způsobu, jakým v budoucnu převzít větší kontrolu nad výrobou a distribucí alkoholu v České republice.

Tohle je první prohibice, a ještě částečná

Zbořil považuje přístup ministra zdravotnictví Leoše Hegera za racionální a odpovídající situaci a odmítá srovnávání částečné prohibice, která zakazuje prodej tvrdého alkoholu, s někdejší úplnou prohibicí ve Spojených státech. „To je naprosto směšné,“ konstatuje. Na území Česka nikdy pravá prohibice nebyla, ale stát vždy kontroloval výrobu lihu. I tak za první republiky propukaly lihové aféry, protože byznys s lihem je lukrativní.  „Tohle je první prohibice, ještě částečná, protože se týká jen tvrdého alkoholu, ne piva a vína. Jde o první pokus omezit výrobu a spotřebu alkoholu od doby královských monopolů,“ upozornil Zbořil.

Pančovaný alkohol už připravil v Česku o život 20 lidí. Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli otravám alkoholem od pátečních večerních hodin prodej tvrdého alkoholu s více než 20 procenty v restauracích, obchodech i na internetu. Prohibice platí až do odvolání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…