Řápková: Sankce by se týkaly jen přespolních pachatelů přestupků

18.09.2012 10:22

Poslanci se pokusí na své nadcházející schůzi přehlasovat prezidentské veto u zákazu pobytu za některé opakované přestupky. Autorka návrhu Ivana Řápková z ODS pro Český rozhlas zopakovala, že sankce by se týkala jen přespolních pachatelů přestupků.

Řápková: Sankce by se týkaly jen přespolních pachatelů přestupků
Foto: Archiv
Popisek: Ivana Řápková

Dolní komoru čeká rozhodnutí o novele, jíž vetoval prezident Václav Klaus. Trest zákazu pobytu za některé opakované přestupky je podle Klause totiž populistické opatření a možná i v rozporu s ústavou.

Prezident navíc v odůvodnění svého veta připomněl, že poslanci návrh schválili až na druhý pokus a v senátu pro něj nezvedl ruku jediný zákonodárce. Proti jeho přijetí se postavila vláda i ombudsman. Tak silný odpor by podle hlavy státu neměla sněmovna ignorovat.

Jenže autorka návrhu Ivana Řápková svou předlohu hájí a argumentuje tím, že sankce by se týkala jen přespolních pachatelů přestupků.

„Nejčastěji dávám příklad s prostitucí, protože právě prostitutkám může být uložen zákaz pobytu v určitých ulicích, kde si vydělávají, ale rozhodně tam nebydlí,“ řekla Řápková pro Český rozhlas.

Úřady by mohly podle novely uložit zákaz pobytu i za konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, kde to zakazují obecní vyhlášky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…