Komunistka má jasno: Za stovky dětí na ulici může zločinný kapitalismus

18.09.2012 19:53

TÉMA Nejen dospělí, ale i stovky dětí se v Česku ocitly bez střechy nad hlavou. Důvod? Prý zločinný kapitalismus.

Komunistka má jasno: Za stovky dětí na ulici může zločinný kapitalismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Marta Semelová

Statistiky ohledně bezdomovectví Čechů jsou alarmující. Z těch nejnovějších vyplývá, že na ulici pobývá i řada dětí. Dokonce až čtyři stovky. Co za alarmujícím číslem stojí? Zvyšování DPH, zdražování, vysoká nezaměstnanost?

ParlamentníListy.cz pátraly po důvodu - zejména dětského - bezdomovectví mezi členy sněmovního sociálního výboru.

Stát nás prý okrádá. Pak končíme na ulici

Podle komunistky Marty Semelové je číslo čtyř stovek dětí bez přístřeší příliš nízké. Rozhodně neodpovídá skutečnosti. Dětí bez domova je totiž daleko víc. "To, že v naší zemi jsou lidé bez domova, není ostuda jejich, ale ostuda této společnosti, této vlády, tohoto režimu. Hlavním problémem je to, že nedává lidem práci, že je doslova okrádá na důchodech, mzdách, sociálních dávkách, že zdražuje vše, co člověk potřebuje k důstojnému životu," řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně.

Kapitalismus je zločin

"Skutečnost, že se do chudoby a bezdomovectví dostávají mladé rodiny i s dětmi svědčí o zločinnosti kapitalistického režimu jako takového," dodala s tím, že režimu pod taktovkou Petra Nečase se velmi daří. A tak lze očekávat pouze zhoršení současné situace.

Ani sociální demokraté vládní kroky logicky příliš nechválí. "Vláda by měla přestat dělat asociální politiku," uvedl pro ParlamentníListy.cz Antonín Seďa z ČSSD. "Vláda musí také přijmout řadu opatření k řešení bezdomovectví. Děti prostě musí mít svůj domov," komentoval alarmující čísla sociální demokrat.

Chalánková: Starat se musí obce

Vládní zástupkyně, TOPkařka Jitka Chalánková, tak nekompromisní není. "Nezbytně nutné je přijmout zákon o sociálním bydlení," přichází s konkrétním návrhem a tím, že jde o mezirezortní úkol pro Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo práce a sociálních věcí. "Obce by měly mít povinnost se alespoň po určitou dobu postarat zejména o rodiny s dětmi v tísni," tvrdí topkařka. Kde by ale na takovou službu získaly peníze, už nedodává.

Statistické údaje o počtu bezdomovců, kterých je dle sčítání lidu jedenáct a půl tisíce, jsou pouze orientační. Formuláře totiž vyplnili pouze lidé navštěvující azylové domy, noclehárny a nízkoprahová centra. Skutečných bezdomovců, kteří přebývají třeba pod mostem nebo na jiných místech, tak může být daleko více. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…