Pojďte konečně utrácet, vyzval lidi nejvyšší český bankéř. A schytává to

19.09.2012 12:39

Dobrá zpráva pro všechny, kdo uvažují o koupi bytu. Situace na trhu je podle odborníků vhodná pro nákup, protože ceny nemovitostí už jsou na samém dně. A druhou dobrou zprávou je naděje, že hypotéky ještě zlevní. Guvernér České národní banky Miroslav Singer totiž naznačil, že Česká národní banka ještě sníží základní úrokovou sazbu. Určitě se alespoň podle jeho ujištění nezvýší.

Pojďte konečně utrácet, vyzval lidi nejvyšší český bankéř. A schytává to
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

Ekonomka Markéta Šichtařová nesouhlasí s tím, aby politici „cpali“ peníze do ekonomiky formou šrotovného nebo podobného umělého vytváření pobídek. „To v této chvíli nemá smysl, nebude to fungovat,“ řekla ParlamentnímListům.cz . Ale něco jiného jsou podle ní peníze tekoucí skrz centrální banku, kterými se „zavlažuje bankovní systém, který proudí do bank“. Takové opatření prý může, ale nemusí být špatné. „Špatné je v situaci, kdy Evropská centrální banka strká peníze do ekonomiky a vytváří tak inflační tlaky,“ dodává Šichtařová. To je pak výhodné jen pro spekulanty. Ale snižování úrokových sazeb považuje za dobré opatření.

Možná klesnou úrokové sazby

Krok guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera, který uvedl, že se centrální banka musí poohlížet po nových cestách na podporu ekonomiky, a možná ještě sníží už tak poměrně nízké úrokové sazby, Šichtařová vítá. Hlavní úrok ČNB, za který si u ní banky ukládají peníze, je jen půl procenta, ještě před deseti lety byl o dvě procenta výš. Rozdíl se projevuje i u bank, díky tomu klesá průměrný hypoteční úrok, a tedy i výše měsíčních splátek. Ty u dvoumilionové hypotéky na 20 let jen díky snížení úrokových sazeb spadly o dva tisíce korun. A pokud česká centrální banka sníží základní sazbu ještě o čtvrt bodu, sníží se splátka nové hypotéky až o tři sta korun.

Největší problém je neochota spotřebitelů utrácet

„U nás je největší problém nedostatek domácí poptávky především soukromých subjektů. Český konzervativní spotřebitel přestává poměrně rychle utrácet. Možná také chybí důvěra, která by umožnila jít třeba do nových projektů s bydlením. Ekonomice nechybí ani likvidita, ani ochota úvěrovat," řekl v rozhovoru pro MF DNES šéf České národní banky. Soukromá spotřeba je pro českou ekonomiku důležitá, tvoří významnou část hrubého domácího produktu – až šedesát procent. Veřejný závazek centrálních bank nezvyšovat sazby po dlouhou dobu je podle Singera výzvou veřejnosti, aby trochu více utrácela.

Na tuto výzvu zareagoval Jan Čermák, analytik ČSOB: "Jinak řečeno chce, aby tolik nespořili a trochu se odvázali. Bráno z mezinárodního kontextu, guvernér nedělá nic jiného, než že začíná hlásat to samé, co říkají jeho kolegové z obdobných institucí ve světě (viz jen několik dní stará tiskovka šéfa amerického Fedu). Jenže v Česku stále převládá názor, že velká recese z roku 2009 byla trestem za přejídání v minulých letech, a tak jeho výzva působí spíš jako rouhání."

Ekonomika obživne za dva roky

Výraznější oživení české ekonomiky očekává guvernér centrální banky v roce 2014. „Situace není zas tak špatná. Nezaměstnanost sice stoupla, což je nepříjemné, ale to už se stalo několikrát. Nikdo se neděsí, že se rozloží finanční soustava. Nerozumím, proč má ekonomika s relativně zdravými základy tak nízký spotřebitelský sentiment, pod úrovní toho, který byl na počátku krize," uvedl Singer.

Celý svět drží úrokové sazby nízko

Snižování úrokových sazeb, o kterém uvažuje Česká národní banka, je podle ekonomky Markéty Šichtařové prospěšné. Nadsazení úvěrů v době, kdy ekonomika skomírá, není žádoucí, protože jsou pak zbytečně drahé a tedy i nedosažitelné. „Když se úrokové sazby sníží pro lidi, kteří jsou bonitní, nestává se pro ně úvěr nedostupným. To má smysl,“ dodává. Ekonomka vysvětluje, že v době, kdy celý svět má nízké úrokové sazby, nemá cenu, aby je Česká národní banka držela vysoko, protože by se tak v důsledku posilovala koruna, což by vedle nedostupných úvěrů vytvořilo i složité podmínky pro české exportéry. „Držet sazby vysoko není důvod, bylo by to kontraproduktivní, Česká národní banka si může dovolit úrokové sazby ještě snížit,“ prohlásila.

Ať ČNB hlavně hlídá, aby z českých bank neutekl kapitál

Ekonom Aleš Michl podobně jako Šichtařová radí vládě, aby v této chvíli nedělala nic. „Tenhle svět potřebuje, aby si vlády, domácnosti i firmy očistily své bilance od nadměrných druhů. Proto je stimulování spotřeby domácností vládním dluhem anebo zvyšování daní hloupost,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Českou národní banku vyzval, aby hlavně dbala na to, aby zahraniční matky bank „nepodojily své dcery a ať z Česka neuteče kapitál“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…