Většina Čechů říká ano prohibici. Vlnu jedovatého alkoholu to ale prý nezastaví

19.09.2012 14:03

Podle průzkumu společnosti SANEP většina Čechů sice souhlasí s prohibicí, ale že by tento zákaz nějak význačně zastavil prodej nebezpečného alkoholu, tomu už příliš nevěří.

Většina Čechů říká ano prohibici. Vlnu jedovatého alkoholu to ale prý nezastaví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Společnost SANEP okamžitě po vyhlášení zákazu prodeje tvrdého alkoholu začala mezi lidmi zjišťovat jejich reakce. Z názorů občanů pak vyplynulo, že většina z nich - více než tři pětiny - souhlasí se zákazem prodeje a nalévání alkoholu nad dvacet procent na celém území ČR, jedna pětina veřejnosti se ale domnívá, že vyhlášení prohibice prodej nelegálního a životu nebezpečného alkoholu nezastaví.

Celý průzkum ZDE

Prohibice může být proto podle SANEPu většinově vnímána jako vítaná snaha vlády o řešení nastalé situace. Na druhou stranu je však z dalších výsledků šetření společnosti SANEP zřejmé, že většinově panuje u veřejnosti názor, že prohibice nezabrání prodeji životu nebezpečného alkoholu. Podle dalších pak prohibice nikdy nemůže zamezit konzumaci alkoholu.

Překvapující pak je, že se většina lidí přiklání k názoru, že prohibice nahrává nelegálnímu prodeji alkoholu a zvýší zisky nelegálním výrobcům alkoholu.

A kdo za vlnu úmrtí po otravě metylalkoholem může? Podle více než třetiny veřejnosti především černá výroba alkoholu a dále pak nedůsledná kontrola výrobců a prodejců alkoholu. Zabránit by se tomu dalo podle názoru čtyřiceti procent veřejnosti tím, že se udělí vysoké tresty pro výrobce, distributory a prodejce nelegálního alkoholu.

„Více než třicet procent domácí populace vidí řešení v důsledné kontrole prodejců alkoholu a téměř dvacet procent veřejnosti by snížilo spotřební daň z alkoholu (lihu),“ dodal k průzkumu SANEP.

Exkluzivní internetový průzkum byl proveden ve dnech 15. -17. září 2012 na vybrané skupině 4 290 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…