Sousedé v hospodě potrestali Gazdíka za prohibici

20.09.2012 7:26

Čeští barmani prý v časech prohibice míchají drinky po vzoru televizního kulinárního kouzelníka Jiřího Babici. Štamgasty totiž zákaz tvrdého alkoholu domů rozhodně nevyhnal, jak dokazují nikterak podprůměrné statistiky záchytných stanic. A když zákazníkům dojde chuť na pivo a víno, jsou barmani připraveni v rámci povolené dvacetiprocentní hranice improvizovat.

Sousedé v hospodě potrestali Gazdíka za prohibici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

„Už T.G.Masaryk říkal, že v soutěži národů zvítězí ty střízlivější,“ varuje pijáky v MF DNES známý protialkoholní primář Karel Nešpor. Ti si však jeho slova k srdci moc neberou a dál vysedávají po lokálech. Jen v posledním týdnu museli změnit repertoár.

Za normálních okolností prý v pražských barech nejvíce letí pálenky, becherovka, z likérů zejména hořký Jägermeister, mezi mladými pak rum Captain Morgan. Nyní se barmani snaží nahradit zakázané lihoviny povoleným pitím. Hostům třeba nabízejí patnáctiprocentní vodku Amundsen, která se do limitu vytyčeného ministrem Hegerem ještě vejde. „I když je to takové lepidlo“, popisuje číšník z baru Blázinec na Praze 5.

Zákaz prý více trápí pány, jejichž chutě jsou uspokojovány převážně pitím momentálně zakázaným. Dámy údajně preferují spíše míchané drinky, které jsou „v limitu“ a tak si je mohou dopřávat i nyní. Přesto si však řada barů stěžuje, že jim zákazníků ubylo.

Zákaz nabízení tvrdého alkoholu pociťují na vlastní kůži i politici. Například Petr Gazdík, poslanec a starosta Suché Lozi na Zlínsku, kde je pálení tradičně velmi populárním sportem, s potěšením kvitoval, že má ještě dost zásob. „Prošel jsem o víkendu zásoby slivovice ve sklepě, a ujistil jsem se, že mám alkoholu dost, a přežiju,“ ujistil. Prohibici prý nejhůře pocítil v místní hospodě, kde jej sousedé kritizovali za zavedenou prohibici a za trest musel vypít dva jablečné jelciny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…