Vy jste to tady vytunelovali, hřmělo ve sněmovně. Nikdo z vlády ráno nepřišel

20.09.2012 9:33

Poměrně vtipně začali dnes poslanci dopolední, tedy písemné interpelace. Když totiž chtěl předsedající schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD) přečíst omluvy členů vlády, málem mu spadly brýle. Zjistil totiž z omluvního protokolu, že do sněmovny nikdo z ministrů dnes vlastně nepřišel. Jeho věta „přeji dobré ráno a aha, z vlády tady nikdo není“ tak zněla poměrně úsměvně. Jenže tato situace není ve sněmovně žádnou novinkou.

Vy jste to tady vytunelovali, hřmělo ve sněmovně. Nikdo z vlády ráno nepřišel
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath seděl u stolečku zpravodajů

„V tuto chvíli není možné pokračovat v interpelacích na členy vlády. Vidím přítomného pouze jednoho ministra této vlády. Dokonce tady není ani jeden z místopředsedů či předseda vlády, byť já osobně pana ministra Kalouska považuji za skutečného předsedu vlády této země,"  poznamenal dnes krátce po začátku schůze dolní komory šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který zaregistroval, že do lavic pro členy vlády zasednul po chvíli jen ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Není možné plést si Poslaneckou sněmovnu a interpelace s holubníkem,“ zdůraznil dále Tejc.

Poslanec Břetislav Petr z ČSSD krátce předtím žádal, aby se přerušila interpelace na ministra průmyslu Martina Kubu. „Je otázka, zdali jsme se tady nesešli naprosto zbytečně. Mám takový dojem, že bychom měli toto jednání rozpustit,“ přidal si na konto absentujících ministrů Petr. Podle něj mu Kuba dluží odpověď od dubna. "Bez jakékoliv omluvy si tady hrajeme na nějaké interpelace, ale nejsme schopni se dočkat odpovědí pánů ministrů," dodal.

Poslanci mají dnes na programu pravidelné interpelace na členy vlády. Dopoledne budou písemné, odpoledne ústní. Sněmovna bude také projednávat různé mezinárodní smlouvy.

Nevyřízených písemných interpelací je asi desítka. Patří mezi ně dotaz sociálního demokrata Miroslava Váni na premiéra Petra Nečase (ODS) o údajné nespravedlnosti vlády v sociálních věcech nebo předsedkyně poslanců Věcí veřejných Kateřiny Klasnové rovněž na ministerského předsedu o hospodaření v podniku Lesy České republiky.

Váňa: Vy jste to tady vytunelovali

Sociální demokrat Váňa do členů vlády po chvíli ťal se stejnou razancí, jako již několikrát v minulosti.

„I když tady chybíte, tak já přesto hovořím a já vím proč. Mám totiž obavy, kdybych na pana premiéra čekal, že se ho také nemusíme dočkat. Já když vidím, jak vládne koalice, tak musím hovořit, i když tady premiér není, neboť není jistota, jak to tady bude s koalicí dál,“ poznamenal ironicky Váňa a pak se rozhovořil o tom, jak tato vláda lidi ožebračuje. Do svého monologu také zakompletoval to, jak pravicové vlády v minulosti rozmetaly průmysl v České republice a stát vytunelovaly.

"Tehdy v 90. letech to byla vláda, vláda pravice, která bez ostychu tunelovala peníze ze státního rozpočtu, které byly určeny na výplatu důchodů. Ano, pravicová vláda dlouhodobě a systematicky tunelovala státní důchodový účet, obírala de facto důchodce o jejich důchody, obírala důchodce o peníze, protože těmito penězi tiše pravicová vláda lepila dluhy, lepila díry vyráběné ve státních podnicích," hřímal napířklad Váňa.

Později do své lavice zasedla místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM). Naopak ministr financí opětovně sál opustil a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přišel, přestože byl z jednání omluven.

Vemte si na hlavu čepičku...

Váňa kromě jiného hovořil o tom, jak se lidé Česka dostávají do těžkých problémů, neboť až 40 procent českých domácností má vážné ekonomické problémy. „Otevírají se nůžky mezi bohatými a chudými a to tak, že to je již neúnosné,“ poznamenal Váňa.

 

„A já bych, pane premiére, vám přál, kdybyste si na hlavičku nasadil čepičku a vydal se na ty naše vesnice a šel si poslechnout, co si lidi o vás myslí! Moc bych vám to přál,“ poradil pak předsedovi vlády Nečasovi.

 

Někteří poslanci také do práce nepřišli

 

Váňa si nakonec chtěl nechat odhlasovat bod ke své nespokojenosti s interpelací a důvod svého nesouhlasu s odpovědí premiéra Nečase. Jak se však ukázalo, ani sněmovna nebyla usnášeníschopná, přestože na začátku jednacího dne Zaorálek přednesl omluvy „jen“ 26 zákonodárců. Mezi nimi  byla poměrně známá jména. Například se omluvila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, či předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

 

Aby bylo možné hlasovat, musí být přihlášena nejméně třetina, tedy 67 z 200 poslanců. Při Váňově projevu bylo sice přihlášeno kolem sedmi desítek poslanců, když se ale mělo hlasovat o odmítnutí premiérovy písemné odpovědi, koaliční poslanci se odhlásili.

 

Absence ministrů a jednání koaličních poslanců pak nakonec rozohnily opozici. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda komunistické strany Vojtěch Filip postupně kárali koalici třeba i za to, že absenci ministrů slovně přehlížejí.

 

Je tady nějaká morálka?

 

„Proč chce vládní koalice prodlužovat trapnost jednání? … Proč si ten konkrétní ministr nenaplánuje účast na jednání sněmovny, když ví, jaké interpelace se zde budou projednávat? To tak pohrdáte Ústavou a Poslaneckou sněmovnou? Je to nějaká morálka? Že se nestydíte,“ šil do kabinetu Filip a tázal se, koho koalice chrání, když se její poslanci odhlásili.

 

Jan Vidím (ODS) s poukazem na jednací řád zase vysvětloval, že když poslanec není spokojen s odpovědí na interpelaci, musí o tom přesvědčit sněmovnu a ministr být přítomen nemusí. .„Přítomnost ministra podle jednacího řádu není na písemných interpelacích zapotřebí. Ministr musí být přítomen při interpelacích ústních, nikoliv však písemných. Takže si vyprošuji, abyste tady tak halekal o porušení ústavy,“ opáčil komunistovi Vidím.

 

Zaorálek pak jednání poslanců přerušil na čtvrt hodiny. Nakonec Váňa svou interpelaci na předsedu vlády a další své dotazy rozvinul slovně tak, že naplnil celý čas pro dopolední interpelace, tedy až do 11:00 hodin. Poté se poslanci začali zabývat mezinárodními smlouvami.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…