Senátor Dryml: Jediné štěstí ČSSD je, že Rath nepromluvil

28.09.2012 11:40

ROZHOVOR Zvyšování daní nemá smysl a sociální demokracie místo očištění strká hlavu do písku. Tak mluví senátor Vladimír Dryml, který její řady před necelými dvěma měsíci opustil a nyní kandiduje na hejtmana Královéhradeckého kraje za Stranu práv občanů Zemanovci jako nestraník. O korupci v ČSSD, jeho šancích do voleb i praktikách kmotrů v krajích si s ním povídaly ParlamentníListy.cz.

Senátor Dryml: Jediné štěstí ČSSD je, že Rath nepromluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Jakou dáváte šanci Zemanovcům v letošních volbách po všech kauzách a vyšetřováních, jak vidíte reálně šanci Zemanovců?

I když nejsem členem Zemanovců a v současné době jsem nestraníkem, uvědomme si, že i sama ČSSD je nespokojená se situací uvnitř strany, to všichni. Není to jen otázka managementu, který po volbě v Brně odmítl sociální demokraty. Je to situace na krajích, krajští kmotři a kmotřičky si myslí, že si mohou dělat, co chtějí a neslyší, co lidé potřebují. Na krajích je po oranžovém tsunami nepořádek a musím se přiznat, že jsem to byl já, kdo vymyslel regulační poplatky coby téma. Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán, takže tam tihle lidé budou navěky a je to ještě horší, než když tam byla ODS.
Domnívají se, že jsou nedostižitelní. Myslí si, že evropské peníze jsou jejich a můžou všechno rozdávat. Zemanovci jsou strana, která není spojena s korupčními skandály a má podobným program jako ČSSD. Je to v rukách lidí, jestli si uvědomí, že jsme ta lepší ČSSD, nebo budou dávat hlasy té horší ČSSD, která se v poslední době potácí skandál od skandálu a její jediné štěstí je, že David Rath nepromluvil.


Myslíte, si, že občané České republiky spočítají ČSSD, co se tu v poslední době dělo, a proto mají Zemanovci ve volbách větší šanci?


Občané České republiky by se měli zamyslet, co jim přinášíme. My jim přinášíme naději, že se něco změní. Pokud jsou spokojení s tím, co se děje, tak budou volit ČSSD. Pokud nejsou spokojeni, musí se zamyslet, jestli by měli volit politiky, kteří je nechtějí slyšet a dělají si co chtějí. A to je moje odpověď na vaši otázku.
Co lidem přinese volba Zemanovců. Určitě chceme právo a pořádek. Určitě chceme na kraji audity, chceme vědět, jak se nakládá s financemi občanů krajů. A kam ty peníze jdou, aby se neplýtvaly na podivné projekty. Pro vaši informaci, do broumovského kláštera půjde půl miliardy korun, z toho asi 420 milionů má být  z evropských peněz. Já si dokážu představit, že by se z těchto peněz daly opravit dobře třeba kulturní památky v Jičíně, než v broumovském klášteře.

Zmínil jste kontrolu prostředků, kam putují z Evropské unie, co si myslíte o kauzách kolem Davida Ratha a kontrolách ve Středočeském kraji?

Maléry kolem Davida Ratha jsou vyvolány tím, což naznačil i hejtman Moravskoslezského kraje, že hejtmani dostali za úkol, aby finančně pomohli v krajských volbách. Druhá věc je, že David Rath řekl, jasně: je třeba nakrmit bestii. Domnívám se, že znám Davida Ratha dostatečně dobře na to, abych věděl, co tím myslel. Je to otázka problémů v Pardubickém kraji, kde se za dotace měnily místa na kandidátkách, je to otázka toho, na co přišla evropská komise nebo OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům pozn.red.).

V regionu Severovýchod, stejně jako Severozápad byla nečistá výběrová řízení, schvalovali je podivní lidé, nebyly plněny požadavky, které nám dává Evropská unie, i když jsou jasně dány na papíře.
A nikdo nechce vzít zodpovědnost, každý říká, to je nějaké pochybení. Pak najednou přijde Nejvyšší kontrolní úřad, zkontroluje jen asi třináct projektů z několika set a řekne to samé. Kde je tady chyba? Chyba je v tom, že sociální demokracie místo aby se očistila, udělala jasná a radikální gesta vůči občanům a také nepopulární  vůči některým svým funkcionářům, strká hlavu do písku. Nejhorší je, že je ještě omlouvá, nebo říká, že to není pravda. To jsou věci, které mě vedly k odchodu z ČSSD. Protože alternativou jsou Zemanovci, jsem připraven jim pomáhat v tom, aby se praktiky, které jsem za těch čtrnáct let viděl v ČSSD, nestaly ve straně Zemanovců.

Takže jim teď jako nestraník budete pomáhat?

Já mám k Milošovi Zemanovi vztah ten, že nesnáším zradu. A zrada, kterou ČSSD na Zemanovi spáchala prostřednictvím Špidly a Grosse, se znovu opakuje. Dneska prostřednictvím dalších jako jsou Sobotka s Haškem . Je to to samé, zase ti samí lidé a já jsem s tím nesouhlasil a jasně jsem řekl na ústředním výboru  ČSSD, že by měla strana napravit křivdy a jestliže nemá ani pud sebezáchovy a neslyší, co chtějí občané v této zemi, nemají jednotného levicového kandidáta, není třeba tuto stranu dál propagovat.
Něco jiného je její program a něco jiného prostí členové. Ti jsou z toho dost zmatení a zděšení, jak vrcholné vedení neslyší, co žádají. Nominovat mladého Dienstbiera, který v životě nic nedokázal, jenom proto, že je synem slavného otce, mi připadá velmi zvláštní.

Z řad sociálních demokratů jste vystoupil na začátku srpna. Bylo to tedy proto, že jste jejich kroky v kauzách nepovažoval za dost radikální? Jak by měly takové radikální kroky vypadat?

Zcela určitě kupříkladu nahrávky z Pardubického kraje jsou úplně jasné, tam hejtman neměl kandidovat na funkci senátora, není možné, aby dále zůstával poslancem. To samé je v Královéhradeckém kraji, nominovali člověka, který je nejméně populárním hejtmanem ze všech hejtmanů a znovu na funkci hejtmana a zároveň senátora, to je prostě výsměch.
To, že krajská kmotřička říká, že Dryml nesmí být ani na šedesátém místě kandidátky, když Dryml před čtyřmi roky dostal nejvíce preferenčních hlasů, aby je náhodou všechny nepřeskákal. To je úsměvné. Ve Středočeském kraji nemohl jen hejtman za všechno. Co se stalo s těmi radními, jsou tam pořád. Nenesou žádnou zodpovědnost. Tady se v Královéhradeckém kraji dali do společnosti Silvatres, která je dodneška předmětem vyšetřování policie. Ti, kteří zvedali ruce pro, jsou tam stále. To jsou věci, které se mi nelíbí.
Je to Jihočeský kraj, kde hejtman Zimola se svojí pravou rukou jistým Podolou byli chyceni při určitých machinacích a rovněž se nic nestalo. A to už vůbec nemluvím o problémech v Ústeckém kraj, kde to prakticky nikoho nezajímá. To jsou věci, které mi v ČSSD vadí, opakovaně jsem je veřejně kritizoval i na půdě stranické a každý říkal: on je blázen. Tak když jsem blázen, tak já s těmi lidmi, o kterých si zase já myslím, že jsou blázni, nechci mít nic společného.

Jaký je váš názor na zvýšení daní. Poslední navýšení DPH nepřineslo více peněz do státní rozpočtu, spíše naopak. Nicméně Nečas a část koalice na tom trvá. Jste pro, nebo proti?

Já mám, i když se to o mně neví, ekonomické vzdělání a Lafferova křivka mluví jasně. To znamená, že v určitém bodě je další zvyšování daní kontraproduktivní a druhá věc je, že tato vláda neposlouchá ani doporučení Evropské unie, aby udělala prorůstová opatření. Z čeho budeme platit daně, kdy lidé nic nevydělají? Navíc je tu velká nezaměstnanost, za sociální, zdravotní pojištění, to vše zvyšuje mandatorní výdaje státu.
Zcela jednoznačně se musí podpořit rozvoj a všechny země, co to udělaly, jdou nahoru. Znám to z jiných částí světa, kde šli trošku jiným způsobem, než jdeme my a osvědčilo se jim to. Takové země, jako je JAR patří mezi tygry třetího světa. Dali jednoznačně peníze do spotřeby a rozvoje a vyplatilo se jim to.

Takže jste proti zvyšování daní?

V současné době zvyšování DPH nemá žádnou šanci. To vidíme už v tom, co udělal Kalousek předtím a dále v tom pokračovat je nesmysl. Jednoznačně jsem proti, podívejte, co udělalo DPH se zdravotnictvím. Ve zdravotnictví začínají chybět peníze, protože zdravotnická zařízení si nemohou odečítat DPH a přitom všechno nakupují s DPH. Tam se objevují obrovské díry mezi klesajícími příjmy pojišťoven a mezi výdaji a náklady zdravotnických zařízení. Ministerstvo financí a stát přichází o veliké peníze, protože se zvýší počet nezaměstnaných, za které platí peníze. Takže české zdravotnictví stojí na pokraji finančního kolapsu.

Jak se díváte na Nečasovu vládu?

Nečasova vláda je vláda lidí, kteří nerozumí svému oboru. Mohu mluvit za zdravotnictví a ministr Heger tam neměl nikdy být. Jako rentgenolog, který nezná fungování systému zdravotnictví, pouze teoreticky a já vím dobře, jaké jsme měli na ministerstvu problémy třeba s Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Neměl by tam být a navíc ani nedokáže vybudovat tým lidí. A pokud to neumí, tak na ministerstvo nemá chodit.

Vladimír Dryml se narodil 15.března 1952 v Kolíně a vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Kromě toho absolvoval obchodní a manažerské kurzy a zdravotnický management Vysoké školy ekomonické.
V několika nemocnicích pracoval jako chirurg. V letech 1987 až 1989 byl členem KSČ a po revoluci se vydal na odborné stáže v Německu a Jihoafrické republice. V roce 1998 vstoupil do ČSSD, kterou v létě roku 2012 opustil kvůli korupci a neshodám.
Později pracoval jako ředitel Česko-německé nemocnice ve Vrchlabí. Od roku 2004 působil dvě léta jako náměstek ministra zdravotnictví. Před čtyřmi lety vyhrál ve volbách do Senátu v hradeckém obvodu a stal se zastupitelem Královéhradeckého kraje. Nyní kandiduje na pozici hejtmana kraje, a to za Stranu práv občanů Zemanovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…