Peake hubovala v ČT občana za korupci. Jílková a senior ji rázně utnuli

21.09.2012 6:12

REVUE Když živnostník v pořadu Máte slovo přiznal, že jednou zaplatil k zakázce 10% částku „navíc“, Karolína Peake se zhrozila. A začala ho kárat za korupci. Podobně si prý počíná i mezi kolegy politiky a často se tak stane, že něco prosadí.

Peake hubovala v ČT občana za korupci. Jílková a senior ji rázně utnuli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

„Takže to takhle budeme dělat všichni, do budoucna?“ kárala vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake živnostníka. Odmítla jeho argument, že se s korupcí v podstatě smířil. „Já bych se s tím nesmířila,“ prohlásila v ČT.

Anketa

Má Karolína Peake vaši důvěru?

12%
88%
hlasovalo: 10133 lidí

„Pokárejte takhle i kolegy ve vládě,“ reagovala na ni moderátorka Michaela Jílková. „To já kárám. A oni na mě občas koukají a čekají, až se vykecám. Ale občas taky něco prosadím,“ odpověděla Peake. Na to však utrousil senior, který v pořadu zastupoval občany: „Abyste tam ale něco prosadila. Já o tom pochybuji.“

Advokát Ondřej Závodský však poznamenal důležitou věc. Tento příklad ilustruje, jak se korupce stala v České republice standardem. On sám na ni upozornil, následně ale přišel o práci. Jsou tedy nedostatečné zákony? „Boj s korupcí je jako tvorba antivirového programu v počítači. Když ho vymyslíte, objeví se nový vir,“ přirovnala Peake. Podle jejích slov se proto na legislativě neustále pracuje.

„Myslím, že říct, že se nepodařilo nic a nic se nedělá, je nefér,“ uvedla a poukázala na mnoho legislativních změn, které jsou prý její práce. Podle právničky Hany Marvanové je ale důležitý výsledek těch zákonů. A ten je prý tristní.

„Tady nejde o to, jestli se přijme nějaký zákon, ale jestli se v něm přijme to klíčové,“ poukázala jedna ze zakladatelů Unie svobody. Podobně hovořil i právník Závodský. Ten zase zdůraznil problém personální. Sice ve vládě již není Vít Bárta nebo Pavel Drobil, pořád tam je ale podle jeho slov Miroslav „Hazard“ Kalousek a „pan sKarta“ Drábek.

Peake ale odmítla paušalizování politiků. „Jak mezi advokáty, tak mezi soudci, tak mezi politiky, tak mezi prostými občany jsou gauneři,“ vysvětlovala. Když pak Marvanová navrhla, aby se v případě velkých korupčních kauz zřídila parlamentní vyšetřovací komise, senior vedle ní prohlásil, že jejími členy by měli být samozřejmě občané. I na to se Peake ohradila – stejně tak politici jsou občané. A jelikož jsme v demokratickém státě, byli veřejností zvoleni.

Senior se ale do vicepremiérky náhle pustil. „Já jsem starší, nechte mě domluvit. Já když jsem byl mladší a někomu jsem skočil do řeči, tak jsem dostal pár facek,“ vypálil. Argumenty moderátorky, že je Peake dáma, neakceptoval.

„My jsme před dvaceti lety byli bohatý stát,“ pokračoval a prohlásil, že nyní Česko nic nemá a je akorát zadlužené. Přirovnával to ke zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS), kterou ČR také přijala příliš vlažně. „Kdyby zpráva BISky vyšla někde ve Švýcarsku, tak by občani vzali flinty a šli bránit stát,“ dodal.

BIS totiž nedávno upozornila na prorostlou korupci v českém státě. Týká se například i soudců. „Sami policisté mi řekli: Na nás je tlak shora,“ přidala k tomu příklad z praxe Marvanová. „Jakmile jsou v tom soudci, tak se to nedá vyšetřit,“ dodala.

Podobně je na tom prý i konání BIS v souvislosti s různými odposlechy, které údajně má a nepředala je k vyšetřování. „Za tím není zájem politických elit, protože se to množství lidí, kteří dnes sedí v Parlamentu, týká,“ pokračovala. „Bylo by to prospěšné, kdyby se konečně oddělili ti, kteřím nejde o boj proti korupci, protože jim jde o vlastní krk,“ uzavřela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…