Odborář Zavadil: Jestli tohle vláda udělá, bude průšvih s metylem ještě horší

21.09.2012 11:11

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na pátečním brífinku zkritizovala návrh státního rozpočtu pro rok 2013. Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila je vládní návrh pro následující rok naprosto nereálný.

Odborář Zavadil: Jestli tohle vláda udělá, bude průšvih s metylem ještě horší
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil v pořadu Interview 24

Jedním z velkých chyb vlády je to, že nevypracovává žádná krizová ani prorůstová opatření, ačkoli Petr Nečas o jejich nutnosti často mluví. "Je to jako Yetti. Mluví se o tom, ale nikdo to ještě neviděl," přirovnal Zavadil. Nastartování růstu ekonomiky by přitom mělo být prioritním bodem vlády.

Martin Fassmann, vedoucí makroekonomického oddělení ČMKOS, dodává, že se začíná ukazovat, že tato vláda se setkává se svými předchozími chybnými rozhodnutími. A nadále plánuje nereálný rozpočet České republiky, přičemž celý proces jeho vytváření je defektní. Návrhem se stejně ve výsledku nikdo neřídí a jsou nutné doplňující balíčky a opatření, které jsou schvalovány během roku.

Průšvih s metylem bude ještě větší

Dalším velkým chybným krokem je úmysl vlády včlenit některé kontrolní orgány typu ČOI do institucí, které je řídí. Tento záměr označil Zavadil za nesmysl a ilustroval na dalším přirovnání, že takový systém nemůže fungovat.

"To je jako byste jeli načerno v tramvaji a kontroloval vás revizor a vy mu řekli: 'Ano, zkontrolovat mě můžeš, ale zítra tě vyhodím,' to je nehoráznost," je přesvědčen předseda odborového svazu.

Takové opatření podle něj jen prohloubí problémy jako je současná metylalkoholová kauza. "Vědělo se, že je něco špatně, ale nikdo s tím nic nedělal," míní Zavadil.

Zavadil jménem ČMKOS uvedl, že s takto postaveným rozpočtem odbory nemohou souhlasit. Svá stanoviska sdělí na pondělní tripartitě jak ministru financí Miroslavu Kalouskovi, tak i předsedovi vlády Petru Nečasovi. Pokud by rozpočet byl schválen v současné podobě, chybělo by příští rok ve státní kase až 25 miliard korun. Návrh totiž počítá s růstem ekonomiky, který se podle analytiků ČMKOS jeví jako nereálný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…