Co se děje s knížetem? Kalousek rázně utnul zákulisní řeči

21.09.2012 12:10

V kuloárech Poslanecké sněmovny se šíří spekulace o tom, že Karel Schwarzenberg by v řádu několika týdnů měl rezignovat na post předsedy TOP 09 a vzdát i kandidaturu na prezidenta. Miroslav Kalousek takovou věc označil za naprostý nesmysl.

Co se děje s knížetem? Kalousek rázně utnul zákulisní řeči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

V kuloárech sněmovny se mezi poslanci šíří zvěst, že by vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg měl rezignovat v řádu několika týdnů na post předsedy TOP 09 a vzdát se kandidatury na prezidenta republiky.

Následně by pak prý měl na předsedu TOP 09 kandidovat Miroslav Kalousek a prvním místopředsedou strany se měl stát šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Ministr financí Miroslav Kalousek ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz důrazně, ale zároveň s naprostým klidem toto tvrzení odmítl.

„To je totální, absolutní nesmysl pravděpodobně šířený nějakou zlou vůlí. Slyším to od vás poprvé. Pan předseda Schwarzenberg se teď těší vynikajícímu zdraví a je v perfektní kondici. Navíc pan Gazdík je předsedou STANu, není členem TOP 09 a mezi TOP 09 a STAN je strategické partnerství, není to jeden stranický subjekt. Čili opakuji: je to absolutní nesmysl a podle mě tuto dezinformaci šíří ze zlé vůle,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr a první místopředseda TOP 09 Kalousek.

Není to tak

Sám ministr Schwarzenberg již oficiálně avizoval, že pokud neuspěje v boji o Hrad, po skončení volebního období odejde z politiky. „Dokončím toto volební období a pak bych skončil. Předpokládám, že do voleb v roce 2014 už TOP 09 nepovedu. Přenechám to mladším. Každé životní období má své přednosti a já bych se v tomto případě rád věnoval  vnoučatům,“ reagoval na dotaz HN, zda by odešel z politiky, kdyby se nestal prezidentem. A také dodal, že by mu nevadilo, kdyby ho v předsednictví strany nahradil Miroslav Kalousek.

Rovněž se spekulovalo o tom, že by Schwarzenberga na pozici ministra zahraničí nahradil končící velvyslanec v Rusku Petr Kolář. „Pana Koláře si vážím jako skvělého diplomata. Ale opravdu nebudu spekulovat o tom, kdo bude či nebude příštím ministrem zahraničí,“ komentoval to Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…