Peake pokárala občana za korupci. A tento ohlas by raději neměla číst

24.09.2012 9:01

Karolína Peake nemá právo kázat o morálce, zlobí se první místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek na místopředsedkyni vlády. Vadí mu, že když se živnostník v televizním pořadu Máte slovo přiznal, že jednou zaplatil k zakázce desetiprocentní částku navíc, Peake ho pokárala. Podnikatelé říkají, že dobře zajištěné političce Peake se to hezky mluví. Když odmítnou dát úplatek, zakázku nedostanou a jejich zaměstnanci se ocitnou na dlažbě.

Peake pokárala občana za korupci. A tento ohlas by raději neměla číst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Čím je desetiprocentní částka navíc k zakázce? Provizí, jak je často úředníky a jejich poskoky nazývána, nebo jde o jasný úplatek, který je českou legislativou posuzován jako trestný čin? Je rozdíl mezi provizí a úplatkem, upozorňuje Rudolf Baránek. „Provize je součástí obchodního světa. Když mi někdo zařídí zakázku, na které vydělám, má nárok na provizi. Ale to se týká dvou soukromých subjektů. Ale když chce po mně peníze za zajištění zakázky státní, krajský nebo obecní úředník, není to provize, ale úplatek,“ objasňuje zásadní rozdíl v pojmech. A upozorňuje, že podle zákona má podnikatel povinnost žádost o úplatek oznámit. „Korupce je trestný čin, nejen pro toho, kdo bere, ale i pro toho, kdo dává,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz představitel stavovské strany.

Úředníky žádají přes nastrčené figury o úplatky běžně

Setkávají se s takovou žádostí živnostníci často? „Naši členové naznačují, stává se poměrně běžně, že dost úředníků úplatky vyžaduje,“ potvrzuje Rudolf Baránek. Ale dokazuje se to prý velmi těžko, protože si o peníze neřeknou zájemci o zakázku sami. „Na to mají své lidi, kamarády, kteří to domlouvají, aby o tom úředníci nemuseli jednat přímo. A ti tomu říkají provize,“ vysvětluje, jak korupce probíhá v praxi. I kdyby někdo udal prostředníka, kterého za sebe nastrčil úředník, k pravému žadateli o úplatek se nedostane, pokud ho nastrčená figura dobrovolně „nepráskne“.

Anketa

Má Karolína Peake vaši důvěru?

12%
88%
hlasovalo: 10133 lidí

Baránek: Korupci neschvaluji, ale živnostníci jsou do ní tlačeni

Místopředseda Strany soukromníků zdůraznil, že korupci neschvaluje. „Ale lidsky to chápu. V zemi je krize, postavme se do role člověka v zemi, který má malou firmu, musí mít každý měsíc na výplatu pro deset lidí, kšefty nejsou, a teď mu někdo zakázku nabídne, pokud ovšem zaplatí deset procent z její ceny. Co má dělat, když obecní a státní zakázky má posichrované určitá skupina lidí? Já to neobhajuji, ale mnohdy tomu rozumím,“ zastává se lidí, kteří jsou do takové situace tlačeni okolnostmi.

Karolína Peake nemá morální právo kázat o morálce

Proto radí místopředsedkyni vlády Karolíně Peake, aby nikomu nekázala morálku. „Ať to raději nedělá, hraje si na něco, co není. Kdo přišel z Věcí veřejných, nemůže kázat o morálce. Dva roky žila v něčem, co bylo proti morálce. A jestli to neviděla, nemá dostatečnou inteligenci, nebo jí to nevadilo,“ obul se do členky Nečasovy vlády za stranu LIDEM Rudolf Baránek.

Strana soukromníků: Kandidujeme v krajích, chceme zabránit bující korupci

Právě tato neudržitelná situace, která poškozuje živnostníky, je jedním z hlavních důvodů, proč stavovská strana kandiduje v krajských volbách. „Chceme pohlídat v krajských zastupitelstvech, aby veřejné zakázky nebyly šity na míru jen velkým šíbrům, kteří platí úředníkům prebendy a pak si stejně najímají menší firmy a živnostníky a vyžadují od nich úplatky. To je nejlepší lék na korupci. Protože když úředník jedná s jedním zájemcem o velké zakázce, může žádat o úplatek beztrestně, ale kdyby musel jednat s deseti zájemci o deset částí zakázky, určitě by ho aspoň jeden z nich udal,“ je přesvědčen Baránek. Taková praxe by podle něj mohla díky větší konkurenci i snížit ceny veřejných zakázek. „Dnes úředníci o snížení cen nemají zájem, protože je určitě výhodnější brát deset procent ze dvou milionů korun než z jednoho,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz, jaké motivy mohou hrát roli u předražených zakázek.

Podle Baránka je možné většinu velkých veřejných zakázek rozdělit, ale jsou i takové, kde to není možné. „Třeba o výstavbu jaderné elektrárny se určitě nemůže ucházet malá firma,“ připouští.

Živnostníky korupční praxe obírá o celý zisk

Představitel stavovské strany říká, že ze současné korupční praxe nemají živnostníci žádnou radost. „Stojí je to hodně peněz, deset procent z veřejné zakázky, kolik musí odevzdat úředníkovi, je možná na konci jejich celý zisk, a to před zdaněním,“ vysvětluje, proč by živnostníci byli první, kdo by konec korupce uvítali. „Korupce je pro soukromníky stejný balvan jako pro občany,“ tvrdí Baránek a kritizuje politiky a úředníky, protože jsou podle něj schopni republiku rozkrást.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…