Profesorka Dvořáková: Lidé za otravy metanolem vytrestají pravici

24.09.2012 7:20

Bude mít metanolová aféra nějaký politický dopad na blížící se krajské a senátní volby? Analytik Daniel Kunštát z CVVM je přesvědčen, že spíše ne, naproti tomu politoložka Vladimíra Dvořáková varuje, že reputace státu v očích občanů ještě více poklesne. A stát v posledních šesti letech znamená pravici. Sociolog Jan Hartl má za to, že by v důsledku rozvážného postupu mohl posílit ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Profesorka Dvořáková: Lidé za otravy metanolem vytrestají pravici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Krajské a senátní volby se neodvratně blíží, ale jejich příchod zastínila metanolová aféra s více než dvěma desítkami mrtvých. Politické strany aféru zřejmě nechtějí využít jako předvolební kartu, ale odborníci přesto přemýšlí nad tím, zda a jak se metanolová tragédie odrazí ve volebních výsledcích. Informuje o tom pondělní Právo.

Lidé budou státu věřit ještě méně, míní Dvořáková

Analytik společnosti CVVM Daniel Kunštát je přesvědčen, že metanolová aféra je ryze nepolitická a nemusela by rozhodování voličů vůbec ovlivnit. Záleží ale také na tom, jak budou občané vnímat akceschopnost vlády jako celku. Kunštát připomíná, že povodně v roce 2002 v konečném důsledku posílily vládu tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD), protože lidé měli pocit, že stát zafungoval.

„Pokud dokáže premiér Nečas přesvědčit veřejnost, že vláda koná správně, může mu to přinést politické body. Pokud ne, může to v krajských volbách stranám vládní koalice uškodit,“ míní Kunštát.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové metanolová aféra ještě víc poškodí už tak dost pošramocený obraz státní správy a připomíná, že lidé si teď stát spojují s pravící, neboť vládne už od roku 2006.

„Lidé vnímají, že je to výrazné selhání státu, další doklad toho, že stát neplní své základní funkce. Jak dalece to budou voliči vnímat směrem ke konkrétním stranám, to se dá těžko odhadnout. Spíše to bude mít dopad na pravici, která zde vládne od roku 2006,“ odhaduje profesorka Dvořáková.

Heger by mohl posílit

Sociolog Jan Hartl z agentury STEM ovšem předvídá poněkud odlišný scénář. Domnívá se, že by mohl v očích veřejnosti stoupnout ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP), protože v této tragické kauze jedná s rozvahou. To ale ještě neznamená, že posílí TOP 09, kterou ministr reprezentuje, řada občanů ani neví, ze které je strany.

„Heger to zvládá svým rozvážným způsobem. Často se ozývala kritika, že jeho kroky na Ministerstvu zdravotnictví jsou pomalé. Je to ale záměrná strategie, Hegerovi to pomáhá,“ míní Hartl.

Představitelé dvou nejsilnějších politických stran dávají najevo, že aféru nechtějí v politickém boji využít proti svému protivníkovi. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce nechce toto téma dál v kampani využívat. „Nemyslím si, že by toto téma mělo na výsledky krajských voleb vliv, a nebudeme jej využívat k přesvědčování voličů,“ uvedl včera pro Právo Tejc.

Podobně se k tomu staví i volební manažer ODS Pavel Drobil, který ale připomíná, že ČSSD zpočátku aféru k politickému boji využila. „Doufám, že to na volby mít vliv nebude. Je to obrovská lidská tragédie a my si spíš dávali velký pozor, aby žádná naše věta nemohla vzbudit dojem, že se na této aféře chceme nějak přiživovat před volbami. Viz například šílené prohlášení ČSSD na začátku aféry,“ řekl Právu místopředseda ODS a volební manažer Drobil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…