Totálně vypité Ostravsko. ČT mapovala kraj decimovaný metanolem

24.09.2012 9:53

Pro zbytek republiky je prý Ostravák jakousi směsí hrdinů písní Jarka Nohavicy, komediálních výstupů Rudy z Ostravy a blogu Ostravaka. Kromě práce v průmyslu, vášně pro tvrdou hudbu a fotbalový Baník se vyznačuje vyšší mírou pití, zejména levnějších variant vodky a rumu. Tak prezentovala Česká televize v pořadu 168 „kořalkou nasáklé Ostravsko“.

Totálně vypité Ostravsko. ČT mapovala kraj decimovaný metanolem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

„Člověk po těžké práci přijde domů, chce si odpočinout a dá si štamprli rumu,“ popsala místní zvyky redaktorům v hospodě žena, představená jako Denisa. Státu prý takový stav vyhovuje. Náklady na léčbu závislých jsou pořád mnohem vyšší, než tržby z prodeje alkoholu. Psycholog Libor Chvíla pro ČT přímo mluvil o státním byznysu podpory pití.

V poslední době však podle sociologů dochází k individualizaci těchto prožitků. „Lidé si to pití raději koupí u stánku a vypijí doma“. Desetitisíce lidí si prý takto dopřávají tvrdý alkohol minimálně obden. A aby na něj měli, musí vzít zavděk levnými, tedy pančovanými značkami. „Normální člověk, pokud nedělá od rána do večera, si nevydělá, aby si mohl koupit něco kvalitního,“ říká v místní hospodě zákazník jménem Josef.

Tomu podle sociologů odpovídá i struktura lidí, kteří v posledních týdnech umírali na otravu metylalkoholem. „Nenašel jsem jediného opravdového závisláka,“ řekl k tomu psycholog Chvíla.

Mimochodem- i v období prohibice si prý ostravští pijáci pomohli po svém- zvyšují zisky prodejcům za hranicemi- v Polsku a na Slovensku. Za polskou hranicí prý Ostraváci stojí ve frontách a obrat v obchodech se zvýšil o sto procent.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…