Vít Bárta nakopal "Nečasova mazánka", který podlehl penězům a kmotrům

24.09.2012 11:33

Na svého bývalého stranického kolegu, jehož před časem navrhl do funkce ministra dopravy, si pořádně vyšlápl v rozhovoru pro časopis Týden poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. Obvinil ho z toho, že se v resortu krade a kdo tomu chce bránit, je vyhozen. Pavel Dobeš podle něj podlehl moci peněz a kmotrů, což premiér Petr Nečas dobře ví.

Vít Bárta nakopal "Nečasova mazánka", který podlehl penězům a kmotrům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Nejčastějším terčem útoků poslance Věcí veřejných Víta Bárty je ministerstvo, které po volbách v roce 2010 sám vedl, a muž, kterého do jeho čela sám navrhl. „Jsem přesvědčen o tom, že se v resortu dopravy i na Ředitelství silnic a dálnic krade a Pavel Dobeš vyhazuje manažery, kteří tomu chtějí bránit. Jsem přesvědčen, že aktivně chrání především společnosti Eurovia a Skanska,“ uvádí Vít Bárta v rozhovoru pro časopis Týden.

V něm zmiňuje nejnovější případ, podle něhož měla Skanska machinacemi s fakturami za zeminu způsobit ŘSD škodu ve výši třiceti milionů korun. V souvislosti se společností Eurovia zase připomíná fiktivní převzetí úseku dálnice D47 z Ostravy na státní hranice, což výrazně omezí prostor státu uspět ve sporu se společností Eurovia o špatné výstavbě této dálnice.

Ministr se nechal hostit od firmy, s níž se stát soudí

Při té příležitosti poukazuje na dva lobbisty Jiřího Frkala a Zdeňka Franka, kteří mají na ministra ohromný vliv, a karlovarský filmový festival, jehož generálním partnerem je společnost Eurovia. „Pan ministr Dobeš se po festivalu nepohyboval s nikým jiným než s panem Frkalem. Účastnil se akcí sponzorovaných společností, se kterou vede největší reklamační řízení v České republice,“ upozorňuje na podivné ministrovo počínání Vít Bárta.

Vinu přičítá ministru dopravy Pavlu Dobešovi i za manipulace a poškozování ŘSD v kauze valorizace, což je využívání inflačních koeficientů při dlouhodobých stavbách. Vžila se praxe takového výpočtu, aby to bylo co nejvýhodnější pro dodavatele. Když na to v březnu generální ředitel ŘSD René Poruba upozornil, ministr ho z funkce odvolal.

Nadějný kádr podlehl moci peněz a kmotrům

Vysvětlení pro jeho počínání má Vít Bárta jednoduché. „Pan Dobeš byl mladý nadějný kádr a bohužel podobně jako pan Škárka nebo slečna Kočí podlehl moci peněz a kmotrům – ať už je to fiktivní převzetí D47, tlak na ŘSD, aby se nestaralo o prodlužování záruky na úseku R6 – a to se vůbec nebavíme o železnici. Těch lumpáren, které pan ministr Dobeš zametá pod koberec, je nekonečné množství,“ tvrdí poslanec VV Vít Bárta.

Pro stranu LIDEM, jejíž šéfka Karolína Peake je vicepremiérkou pro boj s korupcí, však nejsou jeho nařčení něčím, co by bylo třeba brát za bernou minci. „Vít Bárta vede svou krevní mstu proti Pavlu Dobešovi metodou ´jedna paní povídala´, což je pro mě nejlepší důkaz toho, že je u ministra Dobeše vše v pořádku,“ říká pro ParlamentníListy.cz Vít Paggio, jeden z osmičky poslanců hlásících se ke straně LIDEM.

Nenávistná Bártova sdělení může utnout jen řádné prošetření

„Vít Bárta poukazuje na spoustu věcí. Občas je i dokládá věcnými důkazy. Kytice s černou stuhou, urna na řečnickém pultu v parlamentu. Možná by bylo dobře, kdyby si pan poslanec zametl před vlastním prahem. Myslím, že jednou možnou metodou, jak utnout jeho nenávistná sdělení, je nechat věci, které se týkají ministerstva dopravy, řádně prošetřit,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

Bártovy spory s Dobešem ovšem spadají ještě i do období, kdy oba byli členy Věcí veřejných. Na konci roku 2011 ho Bárta ve sněmovně kritizoval za to, že si dal schůzku se společností Eurovia právě při zahájení reklamačního řízení vůči ní, aniž přizval zástupce ŘSD. „Od jisté doby je patrné, že jednání pana Dobeše směřuje ne ve prospěch Česka, ale ve prospěch společnosti Eurovia,“ obviňuje Vít Bárta nynějšího šéfa resortu.

Pro premiéra je výhodné, že dopravu spravuje LIDEM

Podle něj o tom všem ví jak šéfka LIDEM Karolína Peake, tak premiér Petr Nečas. „Pro pana premiéra je v zásadě velmi výhodné, že nechá prostor pro lumpárny kmotrů ODS, a přesto za ty lumpárny neodpovídá, protože to spravuje ministr Dobeš z pseudostrany LIDEM. Ministr Dobeš je z jedné strany zavázán svým kmotrům a z druhé strany se musí nechat, že je vzorný mazánek premiéra Nečase,“ konstatuje Vít Bárta pro časopis Týden.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…