Exministryně spravedlnosti: Prohibice je ilegální. Lidé ji mohou ignorovat

24.09.2012 13:15

Podle bývalé ministryně spravedlnosti a místopředsedkyně spolku Šalamoun Daniely Kovářové je prohibice vyhlášená ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem nezákonná, protiústavní a občan nemá povinnost se jí řídit.

Exministryně spravedlnosti: Prohibice je ilegální. Lidé ji mohou ignorovat
Foto: Archiv DK
Popisek: Daniela Kovářová

„Myslím si, že by o celém problému měli mluvit poslanci. Ale zejména si myslím, že by lidé takovéto nařízení nemuseli poslouchat, protože to je nezákonné. Mohlo by to vypadat, že provokuji lid k všelidovým bouřím, aby to neuposlechli, ale můj názor je, že lidé mimořádné opatření ministra zdravotnictví nemusí poslouchat a nemusí respektovat,“ řekla ParlamentnímListům.cz Daniela Kovářová.

Občan by soudní spor vyhrál

Ta se domnívá, že pokud by občan nerespektoval prohibici a byl by například následně zadržen policií, u soudu by měl velkou šanci vyhrát. ParlamentníListy.cz se dotázaly, zda lze například Hegerovo rozhodnutí napadnout u Ústavního soudu či jiného orgánu.

„Jelikož to opatření jde mimo účinnost právního řádu, tak mě nenapadá nějaký právní nástroj ke zrušení něčeho, co vlastně právně neexistuje. Jedině až v následném řízení, kdy by dostal třeba někdo nějakou sankci, dostal by pokutu a pak by se soudil o důvodnost té pokuty, pak v takovém dalším řízení by soud mohl konstatovat, že povinnost občanů poslouchat zavedení prohibice neexistovala,“ uvedla Kovářová.

Mimořádné opatření má platit do schůze parlamentu

Podle Kovářové stát buzeruje každého, kdo nabídne či prodá láhev alkoholu, i když je podle jejího názoru prohibice protizákonná. Kovářová argumentuje tím, že podle české ústavy "nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá" (článek 2 odst. 4). Práva a povinnosti je tedy možné ukládat pouze zákonem. Podle článku 15 odst. 2 "zákonodárná moc náleží parlamentu", tedy o zákonech rozhoduje sbor volených zástupců.

„Umí to i rychle – jak poučená veřejnost dobře ví – a v případech, kdy jde o mnohem méně nebezpečnou situaci, v níž se dosud neobjevili žádní mrtví. Třeba pomocí stavu legislativní nouze nebo zrychleného projednání a schválení v prvním čtení. Ministr zdravotnictví může dle zákona o ochraně veřejného zdraví nařídit mimořádné opatření, ale takové oprávnění je mu dáno jako představiteli exekutivy pro okamžitá a blesková řešení akutní situace, než se sejde parlament. Třeba v pátek podvečer, kdy jsou zimní prázdniny, poslanci na dovolené a Sněmovní ulice je zapadaná sněhem. Hned v pondělí přece mohl zasednout parlament,“ říká Kovářová.

Proč se neozvali občané a právníci?

Ta připomíná zákon o mimořádných opatřeních z roku 1920, který výjimečně dovoloval omezit nebo dočasně zrušit svobody zaručené ústavní listinou. Ale i k jejich vydání bylo třeba podpisu prezidenta a schválení dvěma třetinami vlády.

„Zatímco dnes akceptujeme pro plošný zákaz podpis jediného člověka. Co bude následovat zítra? Ministr spravedlnosti škrtem pera zavře věznice? Ministr dopravy zakáže auta? Ministr zemědělství kočky a psy? A ministr životního prostředí dýchat? Na mimořádné opatření se přitom nevztahuje správní řád – ani následné přezkoumání soudem není dovoleno. Kde zůstala tradiční dělba moci mezi zákonodárnou, výkonnou a soudní?“ ptá se exministryně.

„Až příští generace prozkoumají, proč bez většího odmlouvání jsme všichni poslechli – obchodníci, výrobci, kupující a zejména kontrolující orgány. Kde zůstaly vztyčené prsty právníků? Proč se neozvali poslanci? Proč opozice nevyužila své předvolební šance? Zákony mají předepsanou formu zveřejnění ve Sbírce zákonů – citované opatření se vyhlásí v televizi a rozhlase. A co když majitel krámku televizi nesleduje, noviny nečte a rozhlas nemá? Závěrem nalijme si všichni čistého vína – sešli jsme z cesty, pro tentokrát pro bohulibý účel, ale až příště bude zapotřebí, právo možná zas dostane na frak,“ uvedla exministryně.

Na co se odvolává Heger

V současnosti je platné mimořádné opatření ministra zdravotnictví z 20. září, které nahradilo opatření ze 14. září. Aktuální nařízení kromě prohibice zakazuje i export lihovin nad 20 procent.

Ministr zdravotnictví se ve svém mimořádném opatření odvolává na zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví § 80 odst. 1 písm. g), podle něhož „Ministerstvo zdravotnictví k ochraně veřejného zdraví nařizuje mimořádná opatření při epidemii a nebezpečí jejího vzniku a mimořádná   opatření  k  ochraně  zdraví  fyzických  osob  při  výskytu nebezpečných 26a)  a z nebezpečnosti podezřelých výrobků a nejakostních či z porušení jakosti podezřelých vod, při živelních pohromách a jiných mimořádných  událostech,  pokud  mají  být provedena celostátně nebo na území  několika  krajů,  a  rozhoduje o jejich ukončení včetně uvolnění výrobků na trh nebo do oběhu.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…