Pacienti moc nadstandardy ve zdravotnictví nechtějí

24.09.2012 15:03

Od ledna si mohou pacienti zaplatit lehčí sádru, lepší oční čočky nebo očkování. Jde o takzvaný nadstandard ve zdravotnictví. Jenže asi jen desetina lidí má o příplatky zájem. Podrobnosti k tomu zjistil Radiožurnál.

Pacienti moc nadstandardy ve zdravotnictví nechtějí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Čeští pacienti se zatím nenaučili si připlácet za nadstandard ve zdravotnictví. Zjistila to reportérka Radiožurnálu, která obešla nemocnice jak v hlavním městě, tak i v regionech. Méně peněz za nadstandard - to na druhou stranu znamená méně peněz  pro zdravotnická zařízení.

Pražská vinohradská nemocnice si za oční čočku může účtovat peníze navíc jen od desítek nemocných. Tolik lidí si totiž připlatilo za novou oční čočku.

„U sáder je zájem minimální. Ovšem není to dané nějakou nedostupnou cenou, spíš tím, že umělé sádry jsou jen pro některé typy diagnóz a některé situace, nikoli pro celou dobu léčby. Tak tam je to asi pět procent pacientů. A co se týče vakcín, tam je zájem minimální,“ řekl rádiu ředitel nemocnice Marek Zeman.

V Olomouci chtějí hlavně čočky

O něco horší je pak prý situace v krajích. „Třeba ve Fakultní nemocnici Olomouc si jich za sádru a čočky připlatilo dohromady na dvě stovky,“ uvedlo rádio.

A jak zmínil ředitel olomoucké nemocnice Roman Havlík, zdravotnické zařízení z toho prý rozhodně žádné peníze nevíc nemá.

„My účtujeme od našeho pacienta pouze rozdíl, který bychom dostali od plátců zdravotní péče za méně finančně náročnou variantu. V zásadě z toho nemáme žádný zisk,“ vysvětlil.

Radiožurnál pak v Olomouci narazil na jednu z pacientek, která se rozhodla si místo sádry pořídit ortézu. „Už jsem se jednou rozhodla místo sádry koupit ortézu. Stálo to dva a půl tisíce korun. Sádra je těžká, toto bylo o něco lepší. Kdyby to ale šlo znovu, tak bych si vybrala tu lehčí sádru,“ uvedla pro rádio.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger si ale údajně nezoufá. Počítá dokonce s tím, že mezi nadstandardy by příští rok mohly přibýt další operace. Ty se mají týkat například operací šedého zákalu modernějším laserem, šetrnější probuzení z narkózy a lepší navigace při ortopedických operacích.

Výběr lékaře za poplatek

Některé nemocnice začaly počátkem léta nabízet také výběr lékaře za poplatek. V tomto případě je ale podle rozhlasu pak zavádění novinky ještě obtížnější. Většina nemocnic prý ani dnes ještě nezveřejnila ceník. Řada zdravotnických zařízení to ani neplánuje.

„Do tohoto v jihočeských nemocnicích vůbec nepůjdeme. Vidíme tam organizační, ale především etický problém. Nedovedeme si představit, že budeme blokovat nějaké lékaře pro placený výkon. V tomto ohledu asi ke změně v dohledné době nedojde,“ řekl pak v červenci rádiu předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…