Metanolová chobotnice se odhaluje: Takhle jednoduché je v ČR pančování

25.09.2012 11:25

Metanolová síť může mít v České republice stovky odnoží. Policisté narazili na vrchol ledovce v Opavě, kde zadrželi dvojici mužů. Směs s jedovatým metylalkoholem ale putovala od hlavního odběratele ve Zlínském kraji k dalším obchodníkům až do ilegálních stáčíren v garážích nebo v nepoužívaných skladech. Napsal server Aktuálně.cz.

Metanolová chobotnice se odhaluje: Takhle jednoduché je v ČR pančování
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Pančovaný alkohol se jednou prodával jako rum, jindy jako vodka či slivovice. Zapříčinila to rozsáhlá odběratelská síť. Každý padělatel z opavské směsi vyráběl jinou lihovinu. Stačilo si akorát vybrat dochucovadlo.

„Na černém trhu si seženu esenci rovnou s návodem, v jakém poměru to má být,“ prozradil Akutálně.cz jeden z padělatelů alkoholu.

Jak mají výrobci jistotu, že se v noci v tiskárnách a sklárnách nevyrábí pro černý trh?

Tak se nebezpečná kořalka dostala nejen do velkých kanystrů, ale i do lahví s kolky. Záleželo jen na tom, zda si zručný padělatel dokáže obstarat vedle esencí také kolky.

"Kolky se prodávají na černém trhu. Co se týče etiket a lahví: ty si oficiální výrobci objednávají v tiskárnách a sklárnách. A tam vám nějakej Franta Flinta vždycky otevře a vyveze, co potřebujete. Kde mají výrobci jistotu, že ve dne tam nevyrábějí pro ně a v noci pak pro černý trh?" dodal už zmíněný padělatel.

Dvěma mužům z Opavy nejspíš nešéfoval žádný superšéf

Na trhu je stále asi 15 tisíc litrů nebezpečného alkoholu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přesto v pondělí večer v České televizi prohlásil, že až 70 procent alkoholu na skladech je bezpečných.

Kriminalisté zadrželi dva muže z Opavy, kteří nejspíš stáli v centru metanolové sítě. Náměstek policejního prezidenta Václav Kučera ujistil, že tým Metyl bude na kauze dál pracovat. Policie ale nepředpokládá, že by za vším stál ještě nějaký superšéf.

Aféra také potvrdila podezření na rozsáhlý černý trh s alkoholem v Česku. Už před dvěma lety na to upozorňovaly velké likérky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…