Exsoudkyně Wagnerová: Stát musí bránit chudobě důchodců. Žádné reformy

25.09.2012 12:38

Bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu a aktuálně kandidátka Strany Zelených do Senátu Eliška Wagnerová se ve svém blogu na Aktuálně.cz vyjádřila k důchodové reformě. Podle ní je průběžný systém penzijního spoření jedinou alternativou, jak zajistit lidem důstojné stáří.

Exsoudkyně Wagnerová: Stát musí bránit chudobě důchodců. Žádné reformy
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová

Wagnerová ve svém blogu upozorňuje, že základy současného penzijního systému byly položeny již v roce 1896. Za první republiky se rozvíjel systém veřejnoprávního pojištění a po druhé světové válce mohl státní zaměstnanec odejít do penze s důchodem ve výši osmdesát procent posledního platu. Soukromí zaměstnanci již v roce 1939 brali zhruba 60 procent průměrné mzdy.

„Je zřejmé, že původně bylo cílem důchodového pojištění odstranit chudobu a nouzi zaměstnanců ve stáří a u skupiny zaměstnanců státu bylo cílem zajistit životní standard, který by neznamenal naprostý propad ve srovnání s obdobím aktivního života,“ píše Wagnerová. Idea zajištění určitého životního standardu na základě veřejnoprávně koncipovaného pojistného systému se šířila i ve svobodných státech, například v Německu ji prosadil kancléř Konrad Adenauer.

Důchod je velmi závažná ekonomická veličina, a to jak z makroekonomického hlediska, tak pro každého člověka. Je pochopitelné, že parametry důchodového systému se podle vývoje společnosti mění, ale na základním principu ve většině států existuje společenský konsensus. Ten je odůvodněn tím, že neexistuje žádná politicky ani finančně odůvodnitelná alternativa, která by dokázala poživatelům důchodu zaručit důstojný život.


 

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …