Kalousek rozhodně a tvrdě reaguje na reportáž ČT o kauze Parkanová

25.09.2012 13:18

Celá kauza nákupu letadel CASA nese rysy účelové kampaně, ke které pořad Reportéři ČT přispěl, řekl včera ParlamentnímListům.cz ministr financí Miroslav Kalousek. Reportáž připomněla kauzu nákupu letadel CASA, kvůli které jsou stíháni exministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf sekce vyzbrojování Ministerstva obrany Jiří Staněk.

Kalousek rozhodně a tvrdě reaguje na reportáž ČT o kauze Parkanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

 

Policie Parkanovou podezřívá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku, když si při nákupu letounů za téměř čtyři miliardy korun jako ministryně obrany nevyžádala znalecký posudek na cenu. Státu tak měla podle policie vzniknout škoda 658 miliónů korun. Podřízený Parkanové Jiří Staněk je podepsán pod smlouvou ze 7. května 2009, kterou uzavřel za stát se společností Omnipol. Tato firma armádě čtveřici španělských letounů CASA-295M dodala.

Vše k nákupu letadel CASA ZDE

Ministr financí: Jsou stíháni za porušování povinností, které neexistují

Jádrem sporu mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a policejním vyšetřovatelem je otázka, která se týká údajného pochybení, zda Parkanová měla povinnost nechat vypracovat posudky na cenu letadel. Vyšetřovatelé vyčítají Parkanové, že nedodala vládě znalecký posudek, který by obhájil nezvykle vysokou cenu letadel, Kalousek však tvrdí, že tak dělat nemusela. „Oba dva - Vlasta Parkanová i Jiří Staněk - jsou stíháni za porušování povinností, které neexistují. Jsou stíháni za to, že nepostupovali podle zákona o oceňování, přičemž na tento případ se nevztahuje a vztahovat nemůže. Tvrdí to odborný garant – Ministerstvo financí - i odborná veřejnost, pouze policie je přesvědčena o něčem jiném,“ zopakoval znovu Miroslav Kalousek.

Zatím je to prý jen účelová kampaň

„Ministerstvo financí je odborným garantem zákona o majetku státu i zákona o oceňování majetku. Právní řád připouští tři možnosti, jak pořídit nákup bez výběrového řízení, jen na jednu se vztahují povinnosti ze zákona o oceňování majetku, na ostatní případy se nevztahují,“ dodal Miroslav Kalousek. Ministr financí je přesvědčen, že „v právním státě dřív nebo později vyjde pravda najevo, do té doby se z toho bude dělat účelová kampaň“.

O kontraktu za téměř čtyři miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka. V té době byla ministryní obrany za KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Jiří Staněk byl blízkým spolupracovníkem náměstka ministryně Martina Bartáka, ten se stal po pádu Topolánkovy vlády ministrem obrany v úřednickém kabinetu Jana Fischera. Staněk byl ředitelem vyzbrojování až do podzimu 2010, kdy ho z funkce odvolal současný ministr obrany Alexandr Vondra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…