Paroubek nesmí k Moravcovi, muž od Vandase může. A už je veselo

26.09.2012 12:04

Šéf NS-LEV 21, Jiří Paroubek, zůstane ve čtvrtek večer doma. Do volebního speciálu Václava Moravce věnovaném Ústecku však překvapivě dorazí zástupce Dělnické strany. Ta považuje pozvání za "zásadní průlom."

Paroubek nesmí k Moravcovi, muž od Vandase může. A už je veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek se postavil do čela strany LEV 21

Asi nikoho z alespoň občasných diváků České televize nezaskočí fakt, že v souvislosti s nadcházejícími krajskými volbami vysílá veřejnoprávní stanice volební speciály Otázek Václava Moravce.

Co už ale možná leckoho zarazí, je skutečnost, že do nadcházejícího čtvrtečního vydání pořadu, který bude věnován Ústeckému kraji, nebyl mezi šest diskutujících politiků pozván šéf NS-LEV 21 a expředseda vlády i ČSSD, Jiří Paroubek. Místo však prázdné nezůstane. Pozvánku od České televize totiž dostal místopředseda Dělnické strany sociální spravedlnosti, Petr Kotáb.

Paroubek: Je to manipulace

Jiří Paroubek redakci potvrdil, že on sám pozvánku nedostal. Reagoval posmutněle, nikoliv však překvapeně. „Je to manipulace, za tím chováním stojí podle mého hlavně Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a její snahy ukotvit zejména velké, parlamentní strany. Teď se k nim přidá i strašák v podobě Dělnické strany. Jde jen o manipulaci," řekl ParlamentnímListům.cz.

On ani jeho strana se prý do podobné atmosféry nehodí. To, že pozvání do České televize nedostal, je mu tak prý lhostejné. 

Vandas: Průlom. Lidé nás konečně ocenili

Zato šéf Dělnické strany, Tomáš Vandas, jásá. "Jde o zásadní průlom pro Dělnickou stranu, nejen pro Ústecko, ale i pro další kraje," okomentoval pozvání do České televize předseda partaje. "Je to dlouhodobé ocenění naší práce, je vidět, že lidé v Česku začínají poznávat, kdo je tu skutečnou opozicí," nepřímo se opřel do ČSSD a komunistů, kteří v současnosti působí jako oficiální, tedy parlamentní opozice.

Paroubek uspět nemohl

Nad tím, že veřejnoprávní televize pozvala je, nikoliv Paroubka, se ale nepozastavuje. Je to prý logické. "Projekt Jiřího Paroubka je spíše pro něho, než pro lidi. To, že neuspěl, je logické," hodnotí Tomáš Vandas.

Preference jeho strany se dle aktuálních výzkumů na Ústecku pohybují okolo čtyř až pěti procent. Právě pět procent je přitom hranice nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny. 

Česká televize vysílá ústecký speciál, tedy první pořad takovéhoto formátu, v němž bude účasten zástupce extremistické strany. Co se týče Dělnické strany, půjde tedy o premiéru.

Podle spisovatele a politického komentátora Karla Hvížďaly ale o žádný průlom nejde. "Tyto speciály tolik lidí nesleduje. Domnívám se, že o zásadní průlom ve veřejném mínění nejde," řekl redakci s tím, že pokud ČT vybírala diskutující podle výzkumů, pak je jejich obsazení v pořádku.

Rozhodují výzkumy

O účastnících ve speciálech Václava Moravce rozhodují speciálně konané výzkumy veřejného mínění. Účast zástupce DSSS hrozila již ve speciálu OVM věnovaném Plzeňsku. Vandasova strana se nakonec do prvních šesti míst, které zaručují účast, neumístila.

Podle posledního výzkumu by na Ústecku vyhráli komunisté. S 22 procenty by předstihli druhou sociální demokracii. (Průzkum najdete ZDE )

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …