Učíme mladé nasávat. Dost s tím, píše senátor ČSSD

26.09.2012 14:10

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Jan Žaloudík, který v pozici nahradil vazebně stíhaného poslance Davida Ratha, uvažuje nad tím, zda si pravice, jež v tuto chvíli řídí stát, vezme z metanolové aféry hlubší ponaučení a předřadí zájmům neoliberálů alespoň zdraví mladé generace.

Učíme mladé nasávat. Dost s tím, píše senátor ČSSD
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Řada cizinců jezdila v minulosti do Česka jako do alkoholového ráje, kde si lze za malou chvíli a trochu  peněz pořídit pořádnou kocovinu. Benevolence, se kterou stát přistupuje k regulaci trhu s lihovinami, využívají ostatně i čeští občané, nevjímaje ani náctileté. Stínový ministr zdravotnictví Jan Žaloudík (ČSSD) si ve svém komentáři uveřejněném na blogu Aktuálně.cz všímá rychlosti, s jakou chtějí premiér Petr Nečas nebo ministr zemědělství Petr Bendl (oba ODS) „normalizovat“ českou alkoholovou scénu, majíce před očima toliko finanční stránku věci.

Oslavovaný sebedestruktivní neoliberalismus

„Nejsem si jist, zda při současném předhánění se v rychlosti normalizace obchodu s destiláty máme vůli tragickou metanolovou aféru a neplánovanou prohibiční zkušenost využít také pro korekci naší dosavadní proalkoholové politiky k lepší legislativní ochraně aspoň mladé generace, aniž bychom to vnímali jako ústup od oslavovaného sebedestruktivního neoliberalismu. Chceme vůbec trochu vystřízlivět nebo opilí konzumem budeme naši abnormální afinitu k alkoholu dále předávat naší mladé generaci jako národní kulturní dědictví?" klade si otázku Žaloudík.

Metanolová aféra přitom dává Česku příležitost, aby samo sebe sesadilo z nelichotivých pozic premiantů v pití alkoholu v přepočtu na jednoho obyvatele. Kdyby zákonodárci přísnější legislativou ošetřili především nezákonné popíjení mladistvých, tak bychom za pár let mohli slavit úspěchy, které by se projevily např. tím, že by na následky pití "normálního alkoholu" přestaly umírat desítky lidí každý měsíc, jak se to děje dnes.

Sluší se dodat, že prohlášení v podobném duchu přednesl i úřadující ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který dal najevo, že by stát měl podřídit trh s alkoholem důraznější kontrole, aby ochránil zdraví občanů. Když občané nejsou ochotni dbát sami o své zdraví, mohl by to za ně udělat stát. Mimo jiné by tím ušetřil např. na velmi nákladné operace transplantace jater.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…