Hlavně pryč s ODS! Šéfové ČSSD o vládnutí s rudými

27.09.2012 11:01

Zatímco zástupci KSČM otevřeně a hlasitě tvrdí, že by se komunisté měli po těchto krajských volbách plně podílet na krajských radách, neboť bodují téměř ve všech předvolebních průzkumech, tak socialisté moc o tomto spojení konkrétní být nechtějí. To, že by se měli plně spojit s rudými a vytvořit tak silnou levicovou koalici, je pro ně zřejmě nestravitelné sousto. „Za sebe bych se spíše bál opakování příkladů koalic s ODS," zvolil kulišáckou odpověď na toto téma místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Hlavně pryč s ODS! Šéfové ČSSD o vládnutí s rudými
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Komunisté jsou zřejmě jako celek proti zákonu o církevních restitucích

Komunisté v dosavadních průzkumech před krajskými volbami bodují. Pokud by se odhady naplnily, skončili by ve většině krajů na druhém či třetím místě. Nyní vládnou v koalici ČSSD a KSČM v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Podle předvolebního průzkumu, který pro Českou televizi zpracovaly agentury STEM/MARK a SC&C, mají pak rudí velmi reálnou šanci na zvolení do zastupitelstva i v Ústeckém kraji, neboť by v tomto regionu zmítaném sociálními problémy zvítězili s 22 procenty hlasů.

Je proto pochopitelné, že místopředseda KSČM Petr Šimůnek, který má na starosti komunální a regionální politiku strany, a také dokonce samotný komunistický lídr Vojtěch Filip jsou „na koni“. „Strana je připravena převzít moc a pokud ČSSD vezme rozum do hrsti, tak otevřené koalice ČSSD a KSČM ovládnou republiku,“ řekl dokonce Šimůnek v rozhovoru pro středeční Hospodářské noviny (HN).

„Koalice by v těchto chvílích mohly být možné zhruba v pěti krajích. Ale pokud by ČSSD brala svůj volební program vážně a chtěla pro lidi dělat skutečnou sociální politiku, tak by s námi museli udělat koalice ve všech třinácti krajích, bez Prahy," prohlásil také Šimůnek s tím, že KSČM již ve dvou krajích spolu s ČSSD vládne a prokazuje, že to zvládá. Proto by se mu rozhodně nelíbilo, kdyby KSČM skončila jen v roli tichého podporovatele menšinových vlád ČSSD, jak tomu bylo například ve Středočeském kraji.

Filip: Chceme pevné koalice

Předseda KSČM Vojtěch Filip pak v podstatě potvrdil totéž stanovisko. „ČSSD a KSČM by měly vládnout v pevných koalicích,“ řekl dnes médiím. Podpora KSČM v předvolebních průzkumech podle něj ukazuje, že otevřená spolupráce levici nepoškodila.

„I ty průzkumy veřejného mínění ukazují, že tam, kde jsme uzavřeli otevřené koalice, to nepoškodilo ČSSD ani KSČM, a myslím si, že to je důkaz pro to, abychom vytvářeli koalice otevřené s pevnou koaliční smlouvou," dodal Filip a zdůraznil, že varování pravicových politiků před návratem komunistů k moci jsou tak nesmyslná.

Socialisté ale již tak přesvědčivě o tomto možném spojení nehovoří, což se na druhou stranu 14 dní před volbami pochopit dá. Přesto by podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka strana po volbách měla dávat přednost levicovým koalicím před spoluprací s ODS.

„Může dojít k tomu, že se posílí zastoupení komunistů v krajských radách. Za sebe bych se spíše bál opakování příkladů koalic s ODS," řekl Zaorálek. Sociální demokraté podle něj nechají na krajských politicích, jaké koalice po volbách vytvoří. "Není to tak, že bychom stavěli nějaké hráze či zábrany," dodal.

Neměli jednání na toto téma

Prezidentský kandidát a další místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier pak opatrné našlapování oranžových vysvětlil. „My jsme dosud žádné oficiální jednání na toto téma nevedli. Je ale přirozené, že budeme po volbách chtít vytvářet takové koalice, kterými budeme moci prosadit co nejvíce z našeho programu. Jsou to průzkumy, takže musíme počkat na konečné výsledky voleb,“ pronesl na toto téma Dienstbier pro ParlamentníListy.cz.

To, že KSČM posiluje, je podle něj „docela smutná vizitka vládnutí té současné pravicové vlády.“ „Je to výsledek toho, kam zemi dovedla, k jakým náladám,“ doplnil.

Štěch by se nebránil koalicím s komunisty

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) sice na rovinu zmínil, že on osobně by se nebránil tomu, aby se s komunisty dělaly koalice - ať už za  účasti socialistů nebo bez jejich účasti v radě -  ale i on tvrdí, že vše bude záležet až na dohodě po volbách.

„Co se týče krajů, tak já jsem přesvědčený o tom, že bude krajské vedení sociální demokracie, které má v tomto enormní pravomoci, respektovat vůli voličů. Jestli v těch krajích bude silná většina levicových hlasů a my budeme ti, kteří budou určovat vyjednávací pozici, tak já osobně bych se nebránil tomu, aby se s komunisty dělaly koalice, ať už za jejich účasti, nebo bez jejich účasti v radě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Štěch.

Je tady ale podle něj jeden problém a ten se týká přímo fungování samotných krajských samospráv. „Krajské programy jsou o určitých podmínkách ve veřejných službách pro lidi a kraje pak jsou velmi výrazně ovlivněny rozpočtovou politikou státu,“ naznačil Štěch. „Problém je v tom, že teď v krajích sice vládneme, ale ministr financí Kalousek nám přiškrtil toky peněz z rozpočtu do krajů. On čekal, že se z DPH bude vybírat do rozpočtu o 15 procent více, neboť DPH zvýšil, ale ono místo toho došlo k tomu, že lidé méně utrácí a de facto krajům pak proto pokrátil koeficienty. Takže kraje dostávají nyní méně peněz. Teď navíc jsou komplikace s čerpáním některých programů – ty celostátní programy se nečerpají vůbec a v Ústeckém kraji byl problém s čerpáním regionálního programu,“ vysvětlil předseda Senátu.

Bude to jako referendum o tom, co lidé chtějí

„Co by ale socialisté teď měli udělat, aby si vylepšili svou pozici? To je těžké, neboť je 14 dní před volbami. Proto dávat nějaké nerealistické sliby nemá cenu. Je ale i tak potřeba lidem složit účet, říci představu, jak chceme kraj řídit a nastínit, že to není jen o krajských volbách. Ty jsou ale – pravda – určitým referendem a velmi významným o celostátní politice současné pravicové vlády,“ doplnil Štěch a znovu zdůraznil, že je pro to respektovat výsledek voleb.

Škromach: Je to o schopnosti se dohodnout

Další členové vedení ČSSD pak na problém našlapovali také velmi zlehka. "Já myslím, že ještě počkáme na konečný výsledek. Zatím se preference různí,“ uvedl kupříkladu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na dotaz ohledně spolupráce obou levicových stran na celostátní úrovni.

"Pokud jde o koalice v rámci krajů, tak myslím, že jsme měli v tomto volebním období, které končí, v Moravskoslezském kraji, v Karlovarském kraji a v Plzeňském kraji přímou spolupráci s komunisty. Je to věc volebního výsledku a schopnosti se dohodnout u našich reprezentantů v rámci kraje. Není to nic nového,“ dodal Škromach.

Tejc: Chceme hlavně odmítnout ODS

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc pak nejprve uvedl, že za prvé platí to, že o koalicích se bude rozhodovat až po volbách. „Proto hodnotit jakýkoliv průzkum je nyní předčasné, neboť řada věci se ještě může do voleb změnit a navíc řada předvolebních průzkumů není přesná,“ poznamenal Tejc.

„Rozhodující slovo, s kým se bude koalice dělat, bude mít konkrétní kraj a to na základě programu a proto bude záležet na tom, jak bude možné program naplnit. V tomto volebním období to bylo tak, že kraje uzavíraly koalice s různými stranami, případně se opíraly o tichou podporu různých stran od ODS až po KSČM. Já osobně se přimlouvám za to, abychom nebrali do koalic – pokud to bude možné – ODS, protože si myslím, že to, co se dnes děje, není možné tolerovat a není možné se tvářit, že ODS je jinou stranou v krajích, než je na celostátní úrovni,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Tejc s tím, že pro něj odmítnout ODS bude dokonce jeho osobní priorita.

Pokud ostatní strany na krajské úrovni chtějí spolupracovat s ČSSD, tak by dle jeho mínění měly odejít také z vlády Petra Nečase a pracovat naplno pro to, aby byly předčasné volby. Podle něj se ale nikde v krajích nenaplnilo to, čím je pro pravicové voliče KSČM mnohdy strašákem.

„V žádném z těch krajů, kde vládla ČSSD s KSČM, se neznárodňovalo, v žádném z těch krajů nedocházelo k nějakým konfliktům. Pokud bude spolupráce v těchto regionech pokračovat, tak já z toho žádnou obavu nemám. Musí si to vyhodnotit pro sebe sami lidé, zda je pro ně tato koalice prospěšná, zda je pro ně prospěšné, že třeba nebudou rušeny nemocnice a nebudou omezovány sociální služby,“ doplnil Tejc.

Brání jim bohumínské usnesení

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek pak na vyzvánění telefonu a ani na dotazy položené formou SMS nereagoval a další z místopředsedů ČSSD Marie Benešová naší redakci řekla, že je právě na předvolebním mítinku, proto svůj názor nyní nemůže k tomuto tématu připojit.

Připomeňme, že stále platí bohumínské usnesení, které od roku 1995 zakazuje ČSSD spolupráci s komunisty na nejvyšší úrovni. Zatím obě strany spolupracují v některých krajích, ale bohumínské usnesení může zrušit jenom sjezd ČSSD, neboť to byl právě sjezd, který ho přijal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…