Co bude, když padne Nečasova vláda. Víme více

27.09.2012 11:38

V kuloárech Poslanecké sněmovny se už otevřeně hovoří o tom, že vláda Petra Nečase padne. Spekuluje se pak o několika možných scénářích sestavení nového kabinetu.

Co bude, když padne Nečasova vláda. Víme více
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Již nyní se vcelku bez obalu mluví o tom, že by Nečasova vláda nemusela vydržet. Situace je velmi nepřehledná, je zde mnoho proměnných a mnoho zájmů, stará spojenectví končí a navazují se nová. V první řadě samozřejmě záleží na tom, zda se Petr Nečas dohodne s takzvanými rebely. I tato možnost není zatím úplně vyloučena.

Nečasovi prý vadí, že si Kuba rozumí s Klausem

Pokud by vláda ale padla, tak se počítá s tím, že by nová vláda byla za účasti ODS a s premiérem z této strany. Nicméně již kolují různé zvěsti, že o případné nové sto jedničce jednají ministr průmyslu Martin Kuba, ale i ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

S ohledem na spekulace, že Kuba míří vysoko, snad i na post premiéra a předsedy ODS a že dobře vychází s prezidentem Václavem Klausem, mu prý Nečas již tolik nedůvěřuje a pověřil prý hledáním vládní většiny ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Nečas by již nebyl znovu pověřen sestavením vlády

Každopádně, pokud by vláda kvůli neschválení daňového balíčku podala demisi, tak se již nepředpokládá, že by byl sestavováním vlády znovu pověřen Petr Nečas.

Vztahy mezi Klausem a Nečasem jsou nyní na bodě mrazu a jejich vztahu rozhodně nepřispělo, že Nečas na setkání šéfů regionálních sdružení ODS označil Klause za největšího nepřítele ODS, o čemž se prezident prostřednictvím tam tamů z ODS dozvěděl.

Kdo by mohl pomoci s nadpoloviční většinou pro vládu

Rovněž se počítá s tím, že premiérem by se stal právě ten, kdo přinese Klausovi zprávu, že pro svou vládu disponuje podporou minimálně sto jedna poslanců.

To by mohl zařídit potenciálně Martin Kuba. Je zde pak několik scénářů, kde by ODS mohla pro novou vládu sehnat podporu. Hovoří se tak o případné tiché podpoře ČSSD, či opětovné účasti Věcí veřejných ve vládě. Podle jedné verze by taková vláda mohla získat i tichou podporu KSČM. Nelze však počítat příliš s tím, že by prezident jmenoval vládu za účasti TOP 09.

Nepočítá se také příliš s tím, že by byly předčasné volby společně s prezidentskými. Jako o nejbližším termínu se hovoří o červnu příštího roku, ale ani tehdy nemusí k volbám dojít.

Posílení Langera narušilo rovnováhu v ODS

Podle informací ParlamentníchListů.cz rozzlobil Petr Nečas prezidenta Klause podporou odvolání Petra Lessyho z postu prezidenta Policie České republiky a instalací Martina Červíčka. Tímto se prý opět významně mocensky vrátil do hry Ivan Langer, což se nelíbí prezidentovi, ani části ODS. Prý zrovna Kuba ani Blažek nemohou být považováni za Langerovy spojence.

Langerovým posílením se rovněž narušila rovnováha sil v ODS a to, co bylo jasné včera, dnes už neplatí. Langer je považován za spojence Miroslava Kalouska a přes místopředsedu pražské ODS Zdeňka Zajíčka má vazbu i na členy ODS loajální pražskému primátorovi Svobodovi. Jihočeské ani pražské ODS (když do pražské ODS nepočítáme skupinu okolo Svobody) posilování Langera a Kalouska nevyhovuje.

Zdánlivě v jednom táboře se tak ocitli Boris Šťastný či Jan Florián z Prahy 10, která v době vládních krizí ostře vystupovala proti Petru Tluchořovi, se skupinou středočeských poslanců kolem Petra Tluchoře. A ačkoli Klaus kritizuje zvyšování daní, rozhodně nechce být se skupinou kolem Tluchoře spojován. Rovněž kritiky zvyšování daní a pravicové "srdcaře", europoslance Hynka Fajmona a Ivo Strejčka, rozhodně také nelze řadit do fanklubu Petra Tluchoře.

Každopádně to na první pohled vypadá, že Nečasovi se podobně jako pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi podařilo naštvat všechny kolem sebe (bývalé spojence z pražské ODS i nové spojence z pražské TOP 09) a tak se proti němu zformovala jakási nekonzistentní kvazi-koalice, jejímž společným cílem je, aby již nebyl premiérem, ani předsedou ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…