Výrobci lihovin: Na části lahví tvrdého alkoholu není datum výroby

27.09.2012 10:42

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman vítá nejnovější opatření vlády a věří, že se trh s lihovinami brzy vrátí k normálu. Potravinářská komora i výrobci a dovozci lihovin prý prozatím opatření vlády respektovali. Na dnešním brífinku ale upozornili na některá úskalí kolem včerejšího, tedy nového rozhodnutí vlády.

Výrobci lihovin: Na části lahví tvrdého alkoholu není datum výroby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Zástupci Potravinářské komory, Unie výrobců a dovozců lihovin a Svazu obchodu a cestovního ruchu se k opatření vlády vyjádřili na společném brífinku, kde znovu upozornili, že současná situace kolem kauzy metylalkohol je výsledkem fungování černého trhu, nikoli chybou seriózních výrobců a prodejců alkoholu.

Obchodníci jinak prý vítají blížící se konec částečné prohibice, který po poledni potvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger. Věří, že se trh rychle vrátí do normálního stavu. K opatření vlády ale mají malé připomínky.

„Jsme rádi, že končí částečná prohibice a trh se vrátí do normálního stavu. Plně ho respektujeme, ale máme i několik připomínek. První věc je, že při vyhlášení takzvaného rodného listu to bude velmi administrativně náročné, ale respektujeme to, protože pro seriózní výrobce to nebude zásadní problém,“ řekl na brífinku prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Český rozhlas pak ve svém zpravodajství připomněl, že vláda včera přijala k uvolnění trhu několik opatření, například nové kolky a rodné listy lihovin. Bez toho se může prodávat jen tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012.

Rodný list

U alkoholu, který byl vyrobený letos, by jeho prodejci měli doložit takzvaný rodný list, tedy původ lihu. Budou na to mít šedesátidenní lhůtu.

„Co se týká délky toho přechodného období, my jsme navrhovali, aby období bylo kratší, ale i toto respektujeme,“ podotkl k tomu pro rozhlas Toman. Alkohol, který byl vyroben dříve než 1. ledna 2012, se může vrátit na trh bez rodného listu i jakýchkoli dalších opatření.

„My jsme prosazovali to období delší, bavili jsme se i o červnu, červenci,“ dodal pak prezident Toman.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka poté zdůraznil, že na části lahví tvrdého alkoholu není datum výroby. Bude tak prý obtížné rozlišit lihoviny vyrobené před rokem 2012.

 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…