Radek John se vrací k Cukrouškovi, Kalouskovi a lihu

28.09.2012 8:53

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Invektivy Miroslava Kalouska (TOP 09) si exministr vnitra Radek John (VV) rozhodně nenechává líbit. Den poté, co se oba muži pohádali přímo v Poslanecké sněmovně, ParlamentnímListům.cz John od plic řekl, co si o Kalouskovi myslí. „On vždycky lehko trefil ke každé druhé lumpárně,“ uvedl třeba mimo jiné.

Radek John se vrací k Cukrouškovi, Kalouskovi a lihu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Pan Kalousek je především velmi směšný,“ pronesl na konto ministra financí předseda Věcí veřejných Radek John. Média totiž ještě ve čtvrtek hojně připomínala jeho slovní přestřelku ve sněmovně právě s Kalouskem a to v momentě, kdy se oba muži přeli o novele zákona o spotřebních daních.

Norma totiž měla kromě několika spíše technických změn především měnit sazby spotřebních daní. V debatě pak vystoupil John a přednesl několik návrhů, jak tento zákon upravit a zamezit takovým selháním, která v posledních dnech vedla k šestadvaceti úmrtím. Podle něj má metanolová aféra už příliš velké rozměry, než aby ji mohli způsobit dva nováčci míchající kanystry. Na to ale reagoval právě ministr financí Kalousek osobní invektivou, která způsobila, že místo imunity lihové mafie teď všichni rozebírají, kdo je či není schopen najít toaletu.

„Pane předsedo Radku Johne, ve vší úctě a sympatiích, tohle prostě není pořad Na vlastní oči. Tohle je seriózní debata o legislativní předloze,“ setřel předřečníka Kalousek a řekl, že „ministr vnitra Radek John na tom ministerstvu vnitra s bídou trefil na toaletu.“


Celý průběh debaty ZDE

John si to ale nenechal líbit a poznamenal: „To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan Kalousek se s bídou trefí do toalety. A podle vašich mozkových výkonů to tak vypadá.“

Ve čtvrtek, s čistou hlavou, si pak John na Kalouska ještě nasadil. "Pan Kalousek je především velmi směšný. Včera chtěl hlavně odvést pozornost od toho, že nekonal, když jsme upozorňovali jako novináři od roku 2008 na rozrůstající se černý trh s alkoholem. To bylo naprosté selhání pana Kalouska, který je nadřízeným celní správy. On chtěl jen odvést pozornost od toho, co já jsem navrhoval,“ spustil své vysvětlení pro ParlamentníListy.cz John.

Musí se to udělat jako u cigaret

Ve středu prý šlo v sálu dolní komory hlavně o to, že žádal jako poslanec legislativně ošetřit likvidaci černého trhu a to hlavně u alkoholu.

„Navrhoval jsem proto vrátit do druhého čtení zákon o spotřebních daních, aby tam bylo možné legislativně ošetřit tu zmiňovanou likvidaci černého trhu. To znamená, aby bylo možné zavést spotřební daň rovnou z kolku, protože jinak se budou kolky znovu krást. Musí se to udělat jako u cigaret, kde se platí rovnou kolek jako cenina 40 korun, zatímco tady kolek stojí 40 haléřů a spotřební daň se platí až později z alkoholu,“ uvedl pak dnes John.

Navíc měl také druhý návrh a ten se týkal spotřební daně na metylakohol. „Protože tím, že se zvýšila daň na etylakohol a nikoliv na metylakohol, se dala návnada černému trhu, aby používal metylakohol. Takže je to naprosté selhání pana Kalouska coby ministra. Proto se v tu chvíli snažil všemožným způsobem od toho odvést pozornost. Mne bude říkat, že jsem těžko trefil na záchod, zatímco pan Kalousek lehko trefil ke každé druhé lumpárně v České republice? To ale vědí všichni! Takže musím říci, že nějaké urážky od tohoto člověka, se kterým bych si nesedl ani ke stolu, mne opravdu neuráží,“ poznamenal dále na konto šéfa resortu financí.

On to zpracovával v detektivní kanceláři

Černý trh s alkoholem podle něj zanedbal nejenom Kalousek, neboť to byla prioritně věc celní správy, ale i ministr vnitra Jan Kubice. Když totiž Kubice pracoval před svým jmenováním ministrem v detektivní kanceláři, tak dělal obsáhlou zprávu o černém trhu a o rozšíření pančovaného alkoholu. Prý tak dobře věděl, jaký to je problém a proto se jako ministr měl zasadit o legislativní rámec a o to, aby to policie mohla vyšetřovat.

„My jsme na vše skutečně několikrát upozorňovali v pořadu Na vlastní oči ve velkých reportážích už v roce 2008. To nekonání bylo přímo děsné! Já jako ministr vnitra jsem se snažil, aby policie dostala legislativně větší pravomoci. To znamená, že když se najde pančovaný alkohol, nebo pašované cigarety, aby bylo možné nasadit odposlechy, případně agenta do prostředí, protože to jde rozkrýt jenom tak, že se jde od koncových nálezů výš a výš postupně k hlavám. Tak jako to bylo u metyalkoholu, kde se ale našli packalové, kteří prostě přidali jed do alkoholu, zatímco ta lihová mafie, která není vůbec narušená, ta jenom v uvozovkách denaturuje etylakohol savem a jinými čistícími prostředky. Tato mafie je ale dále netknutá, neboť policie nemá dostatek prostředků, jak zasáhnout. Takže těm dvěma vyčítám, že se nesnažili stejně jako já prosadit, aby policie mohla nasadit odposlechy, či agenta do prostředí, kde se obchoduje s pančovaným alkoholem nebo pašovanými cigaretami,“ uzavřel pak John ke spotřební dani.

Janoušek tam nebyl, ta pomluva je Rathova msta

Šéf VV ale pro ParlamentníListy.cz nekomentoval jenom tento problém. Zlehka se také dotknul ohlašovaného vydání knihy poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha z vězení. Prý jej ani nepřekvapuje, že Rath v tomto dílku kromě jiného znovu píše o tom, jak se John kdysi pakoval na časopise pro VZP Pohoda. „Já jsem tam byl jenom zaměstnanec a opravdu mi z toho ´byznysu´ neplynuly nějaké zisky,“ reagoval na to John.

V této věci jej ale prý míchá spíše něco jiného a to, že Rath doslova v knize – deník Blesk od středy zveřejňuje některé pasáže – hovoří o tom, jak časopis Pohoda vydává právě on s podnikatelem Romanem Janouškem, který má v Rathově románu něžnou přezdívku Cukroušek. A stojí prý 120 milionů ročně, ačkoliv jiné firmy by jej byly schopné vyrábět za 50 milionů.

„Opravdu v té firmě nefiguroval pan Janoušek. Takže bláboly pana Ratha jsou úplně mimo. To je jenom msta za to, že jsem přispěl k jeho dopadení zrušením nařízení, že policie musí hlásit všechny kauzy týkající se korupce na policejní prezidium."

Oni Lessyho zničili jako varování pro všechny

Nakonec se John zastal odvolaného policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten totiž v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přiznal, že je nyní bez koruny příjmu.

„Momentálně se ještě doléčuji a budu si hledat zaměstnání. Od roku 1990 jsem po dvaadvaceti letech u policie skončil ze dne na den na chodníku bez jakékoliv koruny výsluhy. Je to pro mě samozřejmě svízelná situace, protože nejsem žádný restituent a jako policista jsem si mohl vydělávat pouze ze svého platu, tím pádem policista, který se v takové situaci ocitne, to má velmi složité. Budu si hledat nějaké uplatnění na trhu práce,“ řekl Lessy.

ČTĚTE VÍCE Konec Lessyho

Johna tato věc velmi mrzí. „Vládní koalice exemplárně popravila policistu, který se nesklonil před politickou zvůlí a udělala to proto, aby se i ostatní policisté lekli. Takže součástí toho je, že ho existenčně zničili. To je ale varování pro policisty, kteří by chtěli postihovat třeba pana Kalouska. Já ale pevně věřím, že se Lessy soudní cestou domůže verdiktu, že jeho odvolání byla šikana, že to bylo protiprávní. Věřím tak tomu, že se vrátí do funkce policejního prezidenta,“ poznamenal John a zdůraznil, že koalice se lekla toho, že se policie oklepala a začala vyšetřovat korupční kauzy v nejvyšších patrech politiky.

„Proto to šílení Kalouska kolem obvinění Vlasty Parkanové. Exemplární zničení Lessyho je vzkaz všem, kteří vyšetřují politiky, že takhle dopadnou také. Takže teď jde o to, jestli se ti policisté nechají zastrašit, když před sebou mají exemplární případ, ukázku toho, jak mohou dopadnout. V této chvíli je na policisty psychologicky vyvíjen obrovský tlak, aby se nepletli do krádeží politiků,“ uzavřel John a nakonec si povzdechl nad tím, že ODS nyní opět ovládla policii dosazením Martina Červíčka, tedy blízkého spolupracovníka Ivana Langera, do postu policejního prezidenta.

Teď půjde o Martince

„Myslím, že nyní bude vyvíjen velký útok především na Tomáše Martince (šéfa protikorupční policie). Bude tady snaha se ho zbavit, protože koalici se nelíbí, že policie vyšetřuje velké kauzy a kauzy zasahující do pater politiků. Pan Martinec je mužem na svém místě a proto se velmi bojím toho, že bude ještě snaha ho odstranit, stejně jako bude snaha odstranit Roberta Šlachtu (ředitele ÚOOZ),“ uzavřel předseda VV.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…