Disident Janouch: V Čechách se nekulturně pije. Otřesné

28.09.2012 10:43

Disident František Janouch měl převzít ocenění v Senátu, léčba zápalu plic mu však nedovoluje přijet. Místo toho tak svou řeč, kterou by pronesl, uveřejnil na svém blogu – a věnoval se v ní metanolové aféře. Nic dobrého o Česku, a hlavně o vládě, nenapsal.

Disident Janouch: V Čechách se nekulturně pije. Otřesné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vodka "velejemná"

„Nezaregistroval jsem, že by vláda jednala o tom, a že by ji nějak významně znepokojilo, že naše země patří mezi rekordmany v množství lihu požitého na každého občana, včetně kojenců i přestárlých: jde přes 12 l na obyvatele naší, rádi zdůrazňujeme, vysoce vyspělé a kulturní země ve středu Evropy. Z televizních vystoupení ministra financí získávám spíše dojem, že mu jde hlavně o to, aby veškerý vypitý alkohol byl řádně zdaněn a přispěl do státního rozpočtu se stále větším deficitem,“ upozorňuje Janouch.

Žádná česká vláda se podle disidenta tomuto problému nevěnovala, přitom by dlouhodobá koncepce jistě přinesla víc úspor než různé škrty, zavádění školného apod. „Který jiný kulturní stát v Evropě dovoluje čepování tvrdého alkoholu prakticky 24 hodin denně přímo na ulici? Naše sdělovací prostředky uvedly nedávno otřesné statistiky o tom, jak brzo začíná česká mládež kouřit a pít. Nepotřebuji ale statistiky: stačí se projít po Praze, plné kouřících či podnapilých velmi mladých děvčat a chlapců,“ konstatuje Janouch.

Velmi jej rozlítilo, že prezident Václav Klaus se zúčastnil otevření továrny na cigarety v Kutné Hoře. „To, že toto prezidentské gesto nevyvolalo v naší zemi politický uragán, svědčí o tom, jak hluboko jsme politicky a morálně klesli, jak daleko jsme se vzdálili od masarykovských tradic v naší zemi. Zapomněli snad naši politici na aktivní úlohu, kterou hrál Prezident T.G. Masaryk v boji proti alkoholismu a kouření?“ ptá se Janouch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…