Agrárník Veleba srovnává: Topolánek, ten by to nepřipustil

28.09.2012 12:22

Řešení aféry s metanolem, které má téměř tři desítky lidských obětí, je jasnou ukázky nekompetentnosti Nečasovy vlády. V rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz to řekl prezident Agrární komory ČR a nezávislý kandidát do Senátu Jan Veleba.

Agrárník Veleba srovnává: Topolánek, ten by to nepřipustil
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Celá kauza s pančovaným smrtelným alkoholem bude mít podle Jana Veleby následky nejen materiální. „Myslím si, že největší škody, které jsme utrpěli, jsou škody morální. Je to obrovská ostuda pro Českou republiku a také velká ztráta její důvěryhodnosti a prestiže,“ míní.

SLEDUJEME Prohibice

„Vycházím z toho, že u nás na Vysočině dřív bylo hodně lihovarů, zejména šlo o bramborový líh a vím, že lihovarnictví se dříve rovnalo cti, poctivosti a hrdosti. Druhou věcí jsou navíc i ztráty materiální, které se ještě teprve budou vyčíslovat,“ vzpomněl Veleba na dlouhou tradici českého lihovarnictví.

Nečasova vláda zpanikařila

Vláda prostřednictvím ministra zdravotnictví Leoše Hegera ve čtvrtek prohibici zmírnila. Prodávat se již může tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012. Neměl však Heger takové opatření použít rovnou a nezakazovat alkohol na čtrnáct dní plošně? „Ano, přesně tak. Tohle ukazuje na určitou nekompetentnost a paniku současné vlády, což dokazuje, že je chybou, když se pozice obsazují jen podle politického hlediska,“ upozornil Jan Veleba pro ParlamentníListy.cz.

„Přece jen by to chtělo odborníky, protože podle politického hlediska se neobsazují jen funkce ministrů, ale už je to tak daleko, že to platí i o náměstcích. V okamžiku, kdy potom přijde taková záležitost, jako otravy metanolem, tak se nerozhoduje tak, jak by se rozhodovat mělo,“ sdělil.

Ukázal jste podle vás na nekompetentnost vlády. Lze věřit, že kdyby přišla podobná situace třeba u klasických potravin, věříte, že by to vláda dokázala zvládnout? „Já sám ji nevěřím a má k tomu důvod. Když odběhnu trochu od tématu, ale způsob, jakým vláda a speciálně premiér řešil problém zelené nafty, o nich nemám dobré mínění,“ kritizuje prezident Agrární komory.

Topolánek lepší než Nečas

„Slabina premiéra je v komunikaci, protože nás vůbec nepřijal. To Mirek Topolánek, ať už byl jakýkoliv, by tuhle situaci nikdy nepřipustil. Vláda by měla komunikovat s odbornou veřejností, ta Nečasova to však nedělá,“ pokračuje ve filipice Jan Veleba.

V kauze sehrála významnou roli i Evropská unie a podle prezidenta agrárníků na metylalkoholu ukázala svoji dvoukolejnost. „Ptám se, proč stejně nepostupovali v případě polských potravin, kde byla posypová sůl a další věci. To byl rovněž velký průšvih, kde sice naštěstí neumírali lidé, ale ten princip je úplně stejný. Ve srovnání s metanolem vůbec nehnuli prstem!“ nechápe rozdílný přístup Jan Veleba v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz.

„Navíc bohužel k pomyslnému výbuchu situace s metylalkoholem dojít muselo, protože bylo asi před dvěma lety ze zákona odstraněno to, že pančování alkoholu je trestný čin a já se můžu jen ptát, proč k tomu došlu. Jen se toho pak chytila mafie a ta je napojena na kdoví koho,“ obává se.

Prezident Klaus má o EU pravdu

Odpověď na tuto otázku se v nedávném komentáři pro ParlamentníListy.cz pokusil najít americký novinář sledující zákulisí české politiky Erik Best. „Jak už jsem dříve řekl, všichni předpokládáme, že je Kalousek nějak zainteresovaný do obchodů na Ministerstvu obrany, do hazardu a teď je otázka, jestli to neplatí také pro černý trh s alkoholem. Je to samozřejmě jen otázka a nelze to jednoznačně dokázat, ale to jeho chování vyvolává ten dojem,“ uvedl nedávno Best.

Prezident Agrární komory, který se také rozhodl kandidovat do Senátu, často v souvislosti se zemědělstvím upozorňuje na problematickou politiku Evropské unie. Jak bude k tomuto tématu přistupovat, dostane-li se do Senátu? „Nechci mluvit o vystupování z EU, protože ani moc nevěřím, že by něco takového bylo možné, ale absolutně nepodporuji nějakou federalizaci či podobné věci,“ zdůraznil Jan Veleba.

„V tomto případě jsem na straně prezidenta republiky Václava Klause a vůbec bych nepodporoval žádné další rozšiřování unie. Ukazuje se, že když se to rozšíří o státy, které na tom jsou ekonomicky i jinak výrazně hůř, než staré země, fungovat to nikdy nemůže,“ dodal pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…