Heger přiznává: Vládní koalice má problémy. Kvůli konkrétní části ODS

30.09.2012 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ministr zdravotnictví Leoš Heger patří k nejkontroverznějším ministrům vlády Petra Nečase. Zatímco pravice chválí jeho kroky vedoucí k úsporám, většina občanů je nespokojena, například proto, že se zvyšují poplatky, a tím se i podle opozice snižuje dostupnost léků i péče pro sociálně slabší skupiny obyvatelstva. Jedni říkají, že v metanolové kauze udělal, co bylo možné, jiní tvrdí, že ministr a vláda reagovali až příliš pozdě.

Heger přiznává: Vládní koalice má problémy. Kvůli konkrétní části ODS
Foto: hns
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger v půlnočním rozhovoru

Co dělá běžně Leoš Heger o půlnoci ze soboty na neděli?

Většinou dospávám. Jedna z věcí, která mě devastuje, je to, že můj program je příšerně nabitý. Takže jsem rád, když mohu o víkendu odpočívat a nabrat sil. S tím programem je spojen zkrátka spánkový deficit, který se snažím o víkendu dohnat.

Je něco, co vás nenechává v klidu spát?

Tak za poslední dva tři týdny žijeme tou prohibicí a rychlým hledáním řešení, aby se to definitivně ukončilo. Na jedné straně zajištěním bezpečnosti pro zdraví našich občanů, na straně druhé, aby se urovnalo ono narušení podnikatelského prostředí.

Nemáte pocit, že by původ tohoto incidentu mohl být jinde, než jen v naší republice? Rychlá reakce některých zahraničních požadavků o zákaz dovozu alkoholu z ČR a nástup na uvolněné trhy...

Jsem zvyklý, že by měl člověk nejprve hledat chybu u sebe sama. A každý, kdo je v pozici konkurenta, samozřejmě bude mít snahu takové situace využít. Řekl bych, že je to až druhý možný krok. Krok číslo jedna spočívá v tom, že je zde velmi neprůhledný alkoholový trh, který není zrovna úplně čistý. Nejde jen o ten metanol, ale obecně o pančovaný alkohol ve smyslu přidávání nezdaněného lihu do alkoholických nápojů. Takže myslím, že toto je třeba řešit, stejně jako ty věci hospodářské.

Myslíte, že se to podaří během těch avizovaných 14 dnů vyřešit?

Návrh, který jsme dali na vládu, se ještě dolaďuje s lidmi z Evropské komise. Jsou to opatření, která tu situaci umožní uvolnit a postupně vyřešit. Jsou to například ony rodné listy, o nichž se už mluvilo a vyčištění zásob, které jsou dnes v distribuční síti a v restauracích. Vyčištění od těch lahví a nádob s alkoholem, které onen rodný list mít nebudou.

Myslíte, že to Evropské komisi bude stačit?

Ty první náznaky jsou docela rozumné, vyhlášení nezávadnosti by tak mohlo přijít během krátké doby. Na druhou stranu musím říct, že obnovení trhu, než se opět rozhýbe tok zboží od výrobce ke spotřebiteli, že to chvíli ještě bude trvat. V určité výhodě budou výrobci, kteří budou moct zahájit výrobu s novými papíry, ale než to projde distribuční sítí, než se původní zásoby odbydou ke spotřebiteli, to samozřejmě chvíli potrvá. Samozřejmě, se nejprve se musí produkce naprosto očistit od podezřelého zboží. Teprve pak mohou výrobci sklady svých odběratelů opět plnit.

A jaké největší problémy vidíte ve zdravotnictví?

Ve zdravotnictví jsou v současné době největším problémem spory v koalici, které se týkají hlavně ODS, zejména té části ODS, která má výhrady k některým balíkům zákonů. Je to ale také ta část ODS, která má silný vliv ve zdravotnictví a ve VZP, a my nejsme s činností VZP spokojeni. Tak to bych rád, aby se to dalo do pořádku.

Systém elektronických zdravotních knížek IZIP selhal. Proč vlastně vymýšlíme vlastní systém, když některé země už ho mají nejen vytvořený, ale také vyzkoušený. Například v Izraeli komplexní elektronický systém, který ani neumožní zneužívání léků nebo lékařské péče, ale přitom poskytne lékařům i pacientům všechny potřebné informace. Stejně tak mají vyřešenu i největší bolest, která se projevila u nás, a to byla ochrana osobních dat. Proč vymýšlíme bicykl, když už jiné země na něm 10 let jezdí?

Je empiricky prokázané, že je dost svízelné přebírat zahraniční softwary pro nemocniční systémy. Většinou se to nepodaří provést tak, že by se to jen přeložilo do češtiny.  Také samozřejmě záleží na legislativě. Vím, že jeden z pokusů o transfer, který nevyšel, byl zrovna ten izraelský.

Ten systém, který chceme nyní zavést místo IZIPu snad nebude tak softwarově náročný. Chtěli bychom udělat kartu pacienta, která by umožnila získat stručný přehled, co se ve zdravotnickém systému s pacientem děje, zejména v posledních měsících jeho anamnézy. Znamená to vědět, jaká vyšetření prodělal, jaké léky mu byly předepsány. K těmto jednoduchým kartám by měl mít možnost vstoupit každý lékař, kterému pacient dá souhlas, a také si přes tuto kartu pacienta najít přes některé podrobnosti v konkrétním zdravotnickém zařízení.

Takže nyní připravujeme systém takové hvězdice, která by měla ve středu konkrétního pacienta. Na rozdíl od IZIPu by měl být systém postaven na propojení stávajících softwarů a napojený na konkrétní databázi každého pacienta.

Uvažujete i o papírové verzi? Zejména starší pacienti by to určitě uvítali.

Tak o papírové verzi neuvažujeme, ledaže by lékař údaje z té elektronické karty vytiskl. Existuje však systém zvaný „Karta života“, ten má například pojišťovna ministerstva vnitra, s níž jsou pacienti velmi spokojeni. Pacienti tak mohou nahlédnout do dokumentace, samozřejmě trošku jiným pohledem, než je pohled lékaře. Problémem IZIPu podle mého bylo, že se snažil vyřešit obojí dohromady – pro lékaře i pro pacienta, ale každý z těch světů má svou strukturu, která potřebuje něco jiného.

Co se vám za dobu vašeho „ministrování“ povedlo, a co se nepovedlo?

Myslím, že se podařilo prosadit novely zákonů o zdravotním pojištění a zcela nové balíky zákonů o zdravotních službách. Podařilo se nám ustát i akci „Děkujeme, odcházíme“, která byla strašně dramatická. Podařilo se výrazné navýšení platů lékařů ve dvou letech po sobě, ale zároveň jedním dechem musím říct, že se nepodařilo splnit naše představy o tom, že lékaři budou dostávat trojnásobek průměrné mzdy. K tomu máme ještě déle, než do příštího roku.

A to je vše, co se vám nepovedlo?

Tak to jistě ne, je toho více. Z větších se nám nepodařilo například dát rozumným způsobem dohromady funkčnost VZP, která se potýká s výraznými problémy, které pak dopadají zpět na pacienty, ale i na zřizovatele.

A co byste si přál, i jako ministr, i jako Leoš Heger?

Jako ministr bych si určitě přál, aby se nám podařilo dovést do úspěšného konce zákony spojené s pojištěním, protože to do jisté míry souvisí s problémy ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Jestli bych si něco přál osobně, tak abych z této funkce odešel, ať už dříve nebo později, s čistým štítem a dobrou pověstí, jak jsem odcházel i ze svých předchozích pracovišť.


 

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…