Přiznání známých politiků: Miliardy se vyhazují za kraviny

01.10.2012 6:23

Dotace z Evropské unie jsou v podstatě danajský dar. Nadělají často víc škody než užitku. Kraje, města i obce, aby dosáhly na peníze z Bruselu, budují často zbytečné věci místo těch, které by jejich občané skutečně potřebovali.

Přiznání známých politiků: Miliardy se vyhazují za kraviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Nemůžete dostat peníze, na co chcete, ale na to, co si myslí stát a Evropská unie, že je správné. A pak se staví neskutečné kraviny,“ řekl pro ParlamentníListy.cz senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera. „Dotace jsou zlotřilost,“ potvrdil i exhejtman Libereckého kraje Petr Skokan. Komunální politici se shodují: Kdyby nám dali peníze bez podmínek, my bychom sami nejlépe věděli, co s nimi.

Šikovné firmy školí, až se uškolí

Primátor Teplic upozorňuje, že už dlouho říká, že dotace je sprosté slovo, ne-li trestný čin. Nejhorší jsou podle něj dotace na tak zvané lidské zdroje. „Za to se utrácejí miliardy. Peníze shrábnou šikovné firmy, které narychlo vzniknou, a pak školí, až se uškolí,“ říká s nadsázkou Kubera. Dodává, že kdyby stát nebo kraj měl na takové věci dávat vlastní peníze, hodně by si rozmyslel, jestli bude stavět nějaké nesmysly. „Kdyby byly dotace jen do třiceti procent, nikdo by nevymýšlel blbosti,“ je přesvědčen komunální politik a senátor. „Místo dotací by se měly dát peníze přímo obcím, aby si s nimi udělaly, co chtějí. Ale vymyslelo se šestadvacet operačních programů, aby se tam všechno vešlo, ale správný postup by byl, aby byly všechny tyto peníze určeny na infrastrukturu. Šly by do komunikací, a to by vyvolalo efekt dalšího rozvoje regionů,“ dodává Kubera.

Systém dotací ničí a omezuje

„Systém jakýchkoli dotací na všech úrovních ničí a omezuje,“ myslí si i politolog Stanislav Balík. Týká se to peněz, které jsou závislé na někom jiném, na vypsaných projektech, o nichž se rozhoduje někde jinde. „Aby samosprávy získaly peníze, někdy budují nesmyslné projekty,“ podotýká politolog.

Také sociolog Oldřich Zajíc soudí, že by regiony neměly investovat do projektů jen proto, že je na ně vypsaný nějaký grant, protože kvůli nutnému kofinancování, byť většina prostředků přijde z Bruselu, musí také vynaložit nějaké peníze, které pak chybějí jinde. „Alfa a omega by mělo být efektivní vynakládání prostředků,“ je přesvědčen Zajíc.

Muselo se spojovat nespojitelné

Poslanec za Věci veřejné Petr Skokan, který má bohaté zkušenosti ze samosprávy, protože léta byl starostou České Lípy a libereckým hejtmanem za ODS, vysvětlil, že některé regionální operační programy, na něž jdou peníze z evropských strukturálních fondů, si kraje stanovovaly samy. „Evropská unie dala hodně široký rámec pro jejich čerpání, jenže současně stanovila, že dotace mohou být čerpány v rámci území, které mají mít nejméně milion obyvatel. To bylo nešťastné, protože naše kraje jich mají často méně. Musely se tedy sdružit do tak zvaných regionů soudržnosti (NUTS) a musely se dohodnout na stejných tématech čerpání z operačních programů,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz postup Petr Skokan. A tady prý nastal kámen úrazu, protože jednotlivé kraje měly obvykle úplně jiné problémy a tedy i potřeby. „V NUTS Severovýchod byl spojen Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj, které byly diametrálně odlišné v řadě oblastí – zaměstnanosti, cestovním ruchu, zdravotnictví, školství. Začali jsme přemýšlet, jaká kritéria vytvořit, abychom všichni mohli čerpat rovnoměrně,“ popisuje porodní bolesti při stanovení priorit, na které poplynou dotace. A přiznává, že někdy se vymyslely „ne zcela praktické věci“.

Evropské dotace stejně pocházejí z českých korun

Znamená to, že by mnohé věci, na které se promrhaly zbytečně obrovské sumy, bez dotací z Evropy vůbec nevznikly? „Ono by se hlavně vůbec tolik nestavělo,“ je přesvědčen Skokan.

Ale komunální politici upozorňují, že jde vlastně o peníze, které nejdříve Česká republika pošle do Bruselu a pak je formou dotací dostává zpátky. „Jenže podmínky jejich čerpání si evropští úředníci nastavují sami, a to tak, že vždycky se dá najít nějaký problém, takže se část peněz neproplatí. Zůstanou v Bruselu a pak se vypíší další dotační programy. Takhle ty peníze Brusel otočí několikrát,“ vysvětluje teplický primátor. „Ti nahoře musejí prokázat, že jsou k něčemu užiteční,“ říká Skokan.

Polovina peněz se „ztratí“ cestou tam a zpátky

Ale bývalému libereckému hejtmanovi nejvíc vadí, že při cestě peněz do Bruselu a zpátky se polovina peněz „ztratí“, spotřebuje je na sebe samotný systém, instituce, úředníci, kontroloři. „Nejen na úrovni Evropy a jednotlivých států, ale i v regionech musí vzniknout úřady s desítkami úředníků, kteří posuzují projekty, vybírají je, kontrolují dodržování podmínek. Na to všechno padne velká část vybraných prostředků,“ upozorňuje Skokan. Stejně jako senátor Kubera je přesvědčen, že by bylo nejlepší, kdyby místo do Bruselu daly jednotlivé členské země EU peníze do rozpočtů svých regionů a obcí, aby zastupitelé, kteří jsou s občany každý den a znají nejlépe jejich problémy, sami rozhodli, jestli peníze vloží do dopravy, školství nebo do zdravotnictví.

Ruku v ruce s dotacemi jde i korupce

Ale vedle nesmyslných staveb, které by bez evropských dotací nikdy nevznikly a také by nikomu nechyběly, se ruku v ruce s penězovodem z Evropské unie objevuje další problém – korupce. Podle podnikatelů totiž fondy EU přispěly k rozvoji korupčního chování v Česku. „Faktem je, že některé formy poskytování evropských fondů, zejména regionální operační programy, k jejich ovlivňování přímo vybízely, což je dáno jak velmi špatným nastavením distribuce evropských fondů v právě končícím období, tak stavem společnosti, jejíž nemalá část bere korupci jako součást běžného života,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Stačí maličkost a dotace se musí vrátit. Nebo ne. Dá se to i prominout

Také exhejtman Libereckého kraje Petr Skokan potvrzuje, že systém dotací „vytváří obrovský prostor pro korupci“. „Ale nejen při přidělování dotací, korupce provází i kontroly dokončených projektů,“ upozornil. Stačí nesplněná maličkost, třeba o týden zpožděná kolaudace stavby, a kontroloři rozhodnou, že podmínky dotace nebyly splněny a investor musí dotaci vrátit. „Pro představitele obcí je nepřijatelné, aby občanům vysvětlovali, že se bude muset celá stavba zaplatit z rozpočtu obce a nikoli z dotací, jak slibovali. Proto udělají všechno pro to, aby jim Ministerstvo financí vrácení peněz prominulo,“ objasnil Skokan, kde se otvírá další obrovský prostor pro korupci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…