Protikorupčník o Drábkově zakázce: Byl to měkouš. 60 milionů za nic

02.10.2012 9:41

V Událostech, komentářích ČT se debatovalo o zatčení prvního náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky. Pro státního tajemníka, kterého ministr Jaromír Drábek opakovaně označoval za svého nejbližšího spolupracovníka, si policie přišla přímo na ministerstvo. Drábek byl pozván, aby svou pravou ruku v televizi hájil, ale odmítl.

Protikorupčník o Drábkově zakázce: Byl to měkouš. 60 milionů za nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Petr Soukenka, analytik Nadačního fondu proti korupci, uvedl, že Šiška měl na ministerstvu klíčovou úlohu, zejména při  zaštiťování veřejných zakázek. Především zakázky na nový informační systém a na systemizaci resortu.

„Pokud vím, tak Šiškovo obvinění se týká zakázky na systemizaci ministerstva,“ uvedl Soukenka. Tuto informaci přitom policie ani ministerstvo prozatím nepotvrdily. Soukenka k zakázce uvedl, že protikorupční fond se jí zabýval, a zjistil v ní znaky nestandardnosti.

„Zakázka byla rozdělená na dvě části,“ popisoval expert. Ta první byla podle něj auditní, vypsána byla jako zakázka malého rozsahu a realizovala ji firma MSM informační systémy. „Pak byla vypsána velká zakázka za 64 milionů. Tu vyhrála společnost Hewlett Packard, ale v konsorciu s MSM informační systémy,“ rozkrýval protikorupčník.

Podle informací fondu navíc prý tuto zakázku reálně zajišťovala firma MSM. „Už jen to, že tato firma dělala předskokana, není standardní a budí to pozornost,“ upozornil expert.

Za ministerstvo měl navíc zakázku na starost Michal Pola, který je obchodně spjat s Jindřichem Milfaitem, který je jednatelem a vlastníkem MSM informační systémy. „Minimálně se tam jednalo o střet zájmů,“ myslí si Soukenka. A do třetice podle něj ministerstvo zapomnělo připomenout, že zakázku dostala firma, která již dělala předzakázku. „Na webu zveřejnili pouze to, že zakázku vyhrála společnost Hewlitt Packard,“ řekl vyšetřovatel.

Byl to měkouš. Šedesát milionů za nic

Tato zakázka podle něj patří mezi tzv. „měkouše“, při kterých úřad nemusí za investované peníze dostat vůbec nic. „Zaplatíte třeba šedesát milionů a dostanete dvě stránky. Zajímavé je, že výstupem z této zakázky jsou samá doporučení. A ta ministerstvo vůbec nemusí akceptovat,“ upozorňuje.

Ministr Jaromír Drábek se podle něj v médiích vyjadřoval k mnoha zakázkám a podle informací fondu několikrát nemluvil pravdu. „Na začátku např. nechtěl zveřejnit dodatky k této smlouvě a vymlouval se na jakési utajení,“ říká Soukenka.

Uvedl rovněž, že náměstek Vladimír Šiška podle jeho informací v zásadních věcech kraluje Ministerstvu práce a sociálních věcí. Obdobně se vyjádřila například poslankyně ODS a dlouhodobá kritička fungování Drábkova resortu Lenka Kohoutová, která ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz mluvila o tandemu Drábek -  Šiška.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…