Viewegh o knize: Je tu tolik gaunerů, že z toho vyšla smutná groteska

09.10.2012 6:21

ROZHOVOR Michal Viewegh v těchto dnech dostal na pulty knihkupectví volné pokračování své předchozí knihy Mafie v Praze s názvem Mráz přichází z Hradu. Jeho jméno se objevovalo v poslední době – možná i v důsledku toho, s čím se během psaní obou knih setkával, i v různých polopolitických aktivitách. O tom, proč a jak se rozhodl bojovat s korupcí, jaký vztah má k Andreji Babišovi, ale i mnohém dalším, si popovídal s ParlamentnímiListy.cz.

Viewegh o knize: Je tu tolik gaunerů, že z toho vyšla smutná groteska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel Michal Viewegh

V poslední době jste byl často spojován s podnikatelem Andrejem Babišem. Co bylo důvodem vaší podpory směrem k němu?
Abych to uvedl na pravou míru a vyvrátil případné konspirační teorie: když vyšla Mafie v Praze, pan producent Biermann uvažoval o zfilmování, a hledali jsme proto případné sponzory. Pan Babiš, kterému se kniha líbila, byl logicky jedním z lidí, na které jsme se obrátili. Tak došlo k našemu setkání.  Myšlenku na film jsme neopustili, jen to trochu usnulo. Když si navíc přečtete pokračování Mafie, pochopíte, že by to musela být divoká groteska. Nejlépe animovaná. Lidi nepřijdou na film, z něhož se pouze dozvědí, který další politik je zkorumpovaný… Musí tam být přidaná hodnota, humor. Musí to být zhruba něco mezi Jistě, pane ministře a Pulp Fiction.

Ale s panem Babišem jste se setkali asi přece jen vícekrát?
Ano, viděli jsme se pak ještě dvakrát. Jeho odvážná a adresná vyjádření stran našich zlodějských dubajských a toskánských partiček mi byla sympatická. Podporuju jeho protikorupční snažení. Nevěřím, že by to celé vzniklo kvůli jeho obchodním zájmům – jak je osočován. Věřím, že to dělá z přesvědčení. Prokazatelně patří k miliardářům, kteří zemi nedrancují, ale naopak tu něco budují.  Byl jsem na jeho Čapím hnízdě, viděl jsem krásně zrekonstruovanou sokolovnu v Průhonicích. On  nevyvádí peníze na Panenské a jiné ostrovy, ale platí daně tady. I proto jsem jeho hnutí podpořil. Ale zároveň jsem i jasně deklaroval, že do politiky nepůjdu.

S Andrejem Babišem je hodně spjatý bývalý šéf rozvědky Karel Randák. Ten dokonce ohlásil před nedávnem kandidaturu na Hrad. Co si o tom myslíte?
Pana Randáka osobně neznám, ale vážím si toho, co dělá. Jsem přirozeně na straně lidí, kteří se snaží s korupcí bojovat, kteří nerezignovali - i když vědí, že za to budou přinejmenším vláčeni v novinách. Taky už o tom něco vím, přestože kniha ještě ani nevyšla. Pro prezidenta jsem rozvraceč a ubožák,  pro Knížáka pisálek červené knihovny, prezidentský kandidát Jakl už stihl napsat, že vykrádám auta a zneužívám nezletilé dívky, dávno zapomenutý Petr Štěpánek se náhle zjevil s veršíky o mém údajném orálním sexu s Jardou Kmentou. Definitivně zešílevší Semín tvrdí, že jsem vedl ruku „atentátníka“ v Chrastavě, a doktor Macek vtipkuje, že jsem kafilérka české literatury -  no, jako uhynulý čuník české politiky zná jistě kafilérky nejlíp... Hle, duchovní družina českého prezidenta! Seznamte se!

Kritizujete v posledním období korupci v Česku. Jste spisovatelem na plný úvazek. Setkal jste se vy sám třeba ve vaší oblasti s korupčním prostředím? S něčím, co by vám kladlo překážky? Nebo to znáte jen z doslechu, když jste připravoval první knihu (Mafie v Praze, pozn. red.), že jste do toho pronikl?
V literární branži není ke korupci prostor. Pochybuju, že by například nějaký autor mohl uplatit vydavatele, aby mu vydal román, i když na tom prodělá… Ale čtu noviny, časopisy, internetové servery a kromě toho se na mě už dneska se svými příběhy obracejí nejrůznější lidé, podnikatelé a podobně. Skamarádil jsem se taky s Jardou Kmentou (reportér MF DNES), který mi řekl pár zákulisních informací a seznámil mě i s některými bývalými i současnými policisty. I pan Babiš mi něco řekl… Informací o zkorumpovaných politicích, státních úřednících, soudcích nebo policistech mám dost. Problém byl, jak to všechno vtěsnat do jediné knihy.

Jak se vám spí – když ty všechny informace máte?
Docela dobře. Na základě mého románu přece nikoho nezavřou. Já nemám tajné nahrávky Kalouskových telefonátů, kopie tajných smluv Dopravního podniku, ani jsem neviděl žádné výpisy z bankovních účtů Martina Bartáka nebo Martina Romana. Nemám skutečně nebezpečné informace. Devadesát pět procent věcí v knize je posbíraných z veřejných zdrojů. Vycházel jsem ze známých skandálů, o kterých se psalo v Reflexu, Respektu, v Ekonomu… Navíc pořád věřím, že na rozdíl od investigativních žurnalistů, kteří rozkrývají skutečné kauzy, kde jde o miliardy, mám to alibi, že píšu fiktivní příběhy. Nepřicházím s žádným šokujícím odhalením, pohrávám si pouze s notoricky známými spekulacemi.

Je tudíž ale vůbec šance tu nepříznivou situaci zlepšit? Panuje totiž v posledních letech zřejmě nejen u nás…
Některá česká specifika jsou ovšem bohužel jedinečná. Například listinné akcie na doručitele, díky nimž může ministr dávat miliardové zakázky vlastní firmě. Nebo úplatky ve výši 40 procent ceny státní zakázky... Tady se skutečně děly a dějí příšerné věci. Neříkám, že člověk je povinen boji se zlořády obětovat život - ale na druhou stranu by se neměl stáhnout do pohodlného soukromí a jenom rezignovaně přihlížet, jak je tahle země denně tunelovaná. Stejně jako by měl každý z nás malou část příjmů dávat na charitu, měl by obětovat i trochu času a energie na boj s tím svinstvem kolem. Roky dělám pro UNICEF, bojuju s bulvárem – no a teď jsem napsal politickou satiru. Chtěl jsem původně napsat thriller, jenže tady je gaunerů tolik, že se z toho stala spíš smutná groteska.

Vaše nová kniha Mráz přichází z Hradu vychází v těchto dnech. Máme se tedy těšit na odkryté pikantnosti z okolí hlavy státu?
Prezident je sice jednou z hlavních záporných postav – ale tou je v  románu i premiér Petr Nečas, Jana Nagyová, Vít Bárta v roli ministra dopravy… Taky Radek John v roli loutkového ministra vnitra, kmotři Janoušek, Rittig, zkrátka celé to naše panoptikum. Všichni to teď redukují na téma Klausovy homosexuality, ale zrovna tohle mě na tom zajímá nejmíň. Stokrát víc než pikantnosti mě jaksi zajímá, zda je, či není Klaus ruský agent. Nebo komu doopravdy slouží Langova Bezpečnostní informační služba.

Dočkáme se třeba do třetice i dalšího pokračování?
Ne. Další moje kniha bude druhý díl Pohádek pro unavené rodiče. Chci se politiky zbavit. Už jsem natolik znechucený tou špínou, kterou jsem se dva roky brodil, když jsem sbíral materiál, že se na tohle zcela oddychové téma fakt těším.

Více rozhovorů ZDE

Skoro z vás čiší deprese...
Ne, to je jen momentální únava. Mám to štěstí, že žiju velmi příjemný život. Jenom jsem si ho teď dobrovolně zkomplikoval. Protože bych si připadal jako zbabělec, kdybych při psaní detektivky utekl k nějakému zcela nekontroverznímu tématu a psal například o vraždě modelky nebo vlakové loupeži, to jest - vymýšlel si příběhy, které se nestaly, když tu máme stovky skutečných zločinů. Zrovna tady v Obecním domě (kde byl rozhovor uskutečněn, pozn. red.) se prokazatelně scházejí kmotři a developeři, právě tady s kmotry popíjel primátor Bém a policejní náměstek Husák, v nedaleké restauraci sedával Franta Mrázek… A naproti do Koga chodí Klaus a jeho zvláštní přátelé. A tak dále…

Když vyšla vaše první kniha Mafie v Praze – nezaznamenal jste třeba i v pracovních záležitostech nějaký odklon sympatizantů nebo lidí, kteří se do té doby jevili jako přátelé? Stává se to…
Nemám jaksi kamarády mezi mafiány, takže jsem žádný odliv přátel nezaznamenal.

Jste nejúspěšnějším českým autorem současnosti a snad jediným spisovatelem na plný úvazek u nás. Co říkáte na literární úspěchy Jiřího Paroubka? Jeho knihy jsou totiž asi ještě větším bestsellerem než ty vaše...
Při vší skromnosti vím, jak vypadají prodeje bestselleru - kolik prodaných výtisků by museli knihkupci denně hlásit, aby souhlasila čísla, která Paroubek uváděl. Buď to byl pouze nešikovný způsob, jak proprat peníze na volební kampaň, nebo tu došlo k  paranormálním jevům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …