Ivan Langer k útoku na Klause: Žijeme v době zloby a nenávisti

04.10.2012 6:27

Za nepochopitelné a neomluvitelné selhání ochranné služby označil jednání bodyguardů prezidenta Václava Klause při slavnostním otevírání mostu v Chrastavě bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer. „Je to projev atmosféry a pokračující eroze státu a jeho institucí a ztráty respektu ke státu a jeho institucím,“ řekl ParlamentnímListům.cz k násilnému činu mladého komunisty vlivný občanský demokrat, který se dnes živí jako advokát.

Ivan Langer k útoku na Klause: Žijeme v době zloby a nenávisti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Langerův předchůdce ve funkci – sociální demokrat Martin Pecina - se naopak jako jeden z mála politiků zastal policistů, kteří při útoku na hlavu státu ani po něm nijak nereagovali. „To je důsledek toho, jak se k těm klukům chováme,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Pecina.

Langer: Ztrácí se respekt ke státu a jeho institucím

Útok na prezidenta v Chrastavě vyvolává mediální přestřelky, tentokrát naštěstí jen verbální, mezi zastánci Václava Klause a jeho kritiky. Kdo nedostatečně odsoudil čin šestadvacetiletého útočníka Pavla Vondrouše, který hlavu státu lehce zranil sedmi střelami z plastové pistole, byl označen hradními úředníky za rozeštvávače. Také exministr vnitra Ivan Langer je přesvědčen, že čin mladého dělníka je „tragickým projevem stupňující se atmosféry zloby, závisti nebo nenávisti“.

Vinu nese přitroublé české švejkování

Ani bývalí ministři vnitra se neshodnou v hodnocení práce ochranné služby prezidenta. Další bývalý ministr vnitra Martin Pecina prohlásil, že byl překvapen útokem, ale už ne příliš tím, že ochranka nedokázala ochránit nejvyššího ústavního činitele. „Ochranka tak není nastavena,“ šokoval bývalý ministr vnitra za ČSSD. Je to podle něj „přitroublým českým švejkováním, jak se chovají média“. „Vzpomínáte si, jak ochranná služba vozila české premiéry a média měřila rychlost, jakou jedou?“ ptá se Pecina. Kdyby prý stíhal vůz s premiérem nějaký automobil s novináři ve Spojených státech nebo v Rusku, tak by je ochranná služba bez milosti zastřelila. U nás se to stát nemůže.

To by bylo křiku, kdyby kvůli nějakému prezidentovi zastřelili toho nešťastníka

A selhání ochranky, která nijak nereagovala na útok s pistolí, i když nemohla vědět, že jde jen o plastovou hračku, je podle Martina Peciny „důsledek toho, jak se k těm klukům chováme“. Nedovede si prý představit, jak by reagovala média, kdyby ochranka útočníka zastřelila, jak by se s největší pravděpodobností stalo v USA nebo Rusku, kdyby někdo vytáhl zbraň v bezprostřední blízkosti na nejvyššího ústavního činitele. To by podle Peciny bylo křiku, že kvůli „nějakému prezidentovi lumpové policisti zastřelili toho nešťastníka“. Bývalý ministr vnitra nakonec dospěl k závěru, že to vlastně „pro prezidentovu ochranku dopadlo nejlépe, jak mohlo“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …